Ένα σημαντικό γεγονός για τους κατοίκους του Κρόκου είναι ο χορός στην πλατεία του Αγίου Νικολάου την Κυριακή των Βαΐων. Στα χρόνια της πανδημίας βέβαια δεν μπορούμε να γιορτάσουμε , ελπίζουμε όμως του χρόνου να τηρήσουμε το έθιμο με λαμπρότητα. Θυμόμαστε άλλες χρόνιες πως η στολισμένη με βάγια εκκλησία του Αγίου Νικολάου ήταν ασφυκτικά γεμάτη.

Τηρώντας την παράδοση δεκαετιών ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης χοροστατούσε στη θεία Λειτουργία. Με το σχόλασμα της εκκλησίας οι γυναίκες του χωριού ντυμένες με τα καλά τους ρούχα πιάνονταν στο χορό.

Το τραγούδι που ξεκινούσε τον χορό ήταν :

«Βαϊο μ κι τι μας άργησις  κι άργησις να μας έρθεις ήταν η στρατα μακρινή κι ου δρόμους χαλασμένους»  και ακολουθούσαν άλλα παραδοσιακά τραγούδια του Κρόκου.

Παλιότερα οι πεθερές που είχαν κάνει αρραβώνα μέσα στην χρονιά που πέρασε «έβγαζαν στην κορφή» τις νέες νύφες για να επισημοποιήσουν το γεγονός στην τοπική κοινότητα. Μπροστά «στην κορφή» ήταν οι παντρεμένες, ακολουθούσαν οι νεότερες και στο τέλος πιάνονταν τα μικρά κοριτσάκια .

Ο χορός της Κυριακής των Βαΐων είναι συνέχεια των Λαζαρίνων και προαναγγέλλει τον μεγάλο χορό των γυναικών του Κρόκου που γίνεται το πρωί της Πρωτομαγιάς στην περιοχή του Λάκκου στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής.

Ιωάννα Κύρου

ΟΑΠΝ – Οργανισμός Αθλητισμού – Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Κοζάνης