Η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος είναι μία από τις παλαιότερες Μονές της Μακεδονίας, με την ίδρυση της να ανάγεται περίπου το 1.500 μ.Χ. Είναι αρκετό δύσκολο να διερευνηθεί η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης της καθώς το Μοναστήρι γνώρισε τρεις ολικές καταστροφές σε διάστημα πέντε αιώνων.

Τον προηγούμενο αιώνα και μέχρι το 1980, από φωτογραφικό υλικό εμφανίζονται τρία κτίσματα ανεξάρτητα μεταξύ τους, η μονή ήταν ατείχιστη και δεν έμενε κανένας μοναχός για πολλά χρόνια.

“Οι καβαλάρηδες της Βλάστης το πρωί της 27ης Ιουλίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Παντελεήμονα, σελώνουν τα άλογα τους και ξεκινούν από το χωριό την ανάβαση στο Μοναστήρι για να εκπληρώσουν το τάμα στον Άγιο.”

Το 1983 εγκαινιάσθηκε ο νέος ναός ενώ το 2004 έγινε η τελετή θεμελίωσης την νέας μονής. Τα εγκαίνια με την σημερινή της μορφή που περιλαμβάνει το ανακαινισμένο καθολικό και την επιβλητική είσοδο και τις πτέρυγες, έγιναν την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009.

Η Μονή είναι επισκέψιμη όλον τον χρόνο. Περισσότερες πληροφορίες για την Μονή, τους κτήτορες της όπως και άλλες πληροφορίες θα χαρεί να σας δώσει από κοντά ο Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Μιχάηλ, που είναι και ο μοναδικός μοναχός του μοναστηριού.

Στην γύρω περιοχή και σε μικρή απόσταση αξίζει να επισκεφτείτε και άλλα Μοναστήρια, όπως της Αγίας Παρασκευής στα Νάματα, και της Παναγίας στην Κλεισούρα Καστοριάς.

Πηγή: visitwestmacedonia.gr