Πριγκιπικό ή μίνιμαλ, αρχαιοελληνικό ή boho, με ουρά ή χωρίς, οι επιλογές που έχετε όσον αφορά στο στυλ του νυφικού φορέματος που θα φορέσετε τη μεγάλη σας μέρα είναι σίγουρα πολλές. Όσον αφορά, όμως, στο χρώμα, μάλλον, θα επιλέξετε το παραδοσιακό λευκό ή, αν είστε από τις λίγο πιο τολμηρές, κάποια απόχρωση. Αλήθεια, έχετε αναλογιστεί ποτέ γιατί το κλασικό νυφικό είναι λευκό; Αν πηγαίνει το μυαλό σας εκεί, όχι, δε συμβολίζει την αγνότητα. Τουλάχιστον, δεν ξεκίνησε με αυτό το σκεπτικό.

Τον 20ο αιώνα, οι γυναίκες παντρεύονταν φορώντας, κυρίως, γαλάζια ή ροζ φορέματα, έτσι ώστε το νυφικό να μπορεί να φορεθεί ξανά, ενώ οι φτωχές – πλην τίμιες – γυναίκες της εργατική τάξης επέλεγαν μαύρα νυφικά, τα οποία ήταν περισσότερο οικονομικά και πρακτικά. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες παντρεύονταν φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου τους, κάτι που συμβαίνει μέχρι και σήμερα σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Αν και ελάχιστες ιστορικές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Βασίλισσας της Σκοτίας, Μαίρη, φόρεσαν λευκά φορέματα στο γάμο τους, αυτή που έκανε τη διαφορά και άλλαξε μια για πάντα τα δεδομένα ήταν η Βασίλισσα Βικτώρια όταν το 1840 παντρεύτηκε τον ξάδελφό της, Πρίγκιπα Αλβέρτο, φορώντας ένα λευκό μεταξωτό φόρεμα. Μάλιστα, αντί για τιάρα, επέλεξε να φορέσει ένα ρομαντικό λουλουδένιο στεφάνι από άνθη πορτοκαλιάς και μυρτιάς στα μαλλιά της.

Η Βασίλισσα Βικτώρια αποφάσισε να φορέσει λευκό φόρεμα γιατί θεωρούσε ότι θα αναδείκνυε την εξαιρετική ποιότητα της δαντέλας, προβάλλοντας έτσι την περιοχή από την οποία αυτή προερχόταν και στην οποία η Βασίλισσα ήθελε να δώσει ένα βιομηχανικό πλεονέκτημα, αλλά και επειδή ήθελε να παντρευτεί τον άνδρα της ως μία ερωτευμένη γυναίκα και όχι ως μία μονάρχης.

Ο λόγος για τον οποίο το λευκό νυφικό είχε επιτυχία ήταν επειδή αυτό συμβόλιζε μία οικονομική ευημερία. Εκείνη την εποχή, όπως είδαμε, οι γυναίκες παντρεύονταν με χρωματιστά φορέματα που, συνήθως, ήδη κατείχαν, για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους, καθώς δεν υπήρχαν στεγνοκαθαριστήρια και πλυντήρια. Με άλλα λόγια, η συντήρηση λευκών ενδυμάτων ήταν πολύ ακριβή και γι’ αυτό η εργατική τάξη τα απέφευγε.

Μόνο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε η μεσαία τάξη να αντιγράφει το νυφικό look των πλουσίων κυριών. Μαζί με την ευημερία που γεννήθηκε μετά τον πόλεμο, γεννήθηκε και η ιδέα του να αγοράζει κανείς ένα φόρεμα απλά και μόνο για να γιορτάσει την ημέρα του γάμου. Η μόδα αυτή έγινε παράδοση όταν στο Hollywood άρχισαν να “παρελαύνουν” νύφες ντυμένες στα λευκά.

Οπότε, αφού ξεκαθαρίσαμε ότι το λευκό νυφικό δεν συμβολίζει την αγνότητα, μήπως να αρχίσουμε να επιλέγουμε φορέματα περισσότερο ιδιαίτερα και fun; Στην περίπτωση που το σκέφτεστε, έχουμε βρει για εσάς μερικά εναλλακτικά, όμορφα και εξίσου εντυπωσιακά νυφικά για να σας εμπνεύσουν.

Ειρήνη Σαρακατσάνου