Την προσωρινή απαγόρευση της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας αποφάσισε η κυβέρνηση εκτός αν αυτή μεταδίδεται από τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο. Επιτρέπεται λοιπόν η τέλεση λειτουργίας αποκλειστικά προς το σκοπό μετάδοσης, όπως συμβαίνει στους ιερούς ναούς Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νικολάου Σιάτιστας..

Ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος στις 18 Μαρτίου εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία γνωστοποιεί στους πιστούς την απόφαση της κυβέρνησης .Ερμηνεύοντας το άρθρο 6 της ΚΥΑ ενημερώνει ότι καθημερινά θα τελούνται οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στους δύο παραπάνω ναούς και θα μεταδίδονται από τους 103 FM, το ραδιοφωνικό σταθμό της οικείας Μητρόπολης .Η λειτουργία γίνεται κανονικά λοιπόν , όπως και το μυστήριο της Θείας κοινωνίας, με πιστούς να κοινωνούν κατ’ οίκον.

Μάλιστα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου τίθεται προς προσκύνηση ακόμα η Παναγία Ελεούσα του Μικροκάστρου, η οποία μέχρι την γενική απαγόρευση περιφερόταν από σπίτι σε σπίτι. Είναι κρίμα η περιφορά της εικόνας της Παναγίας του Μικροκάστρου να δημιουργεί διλήμματα στους κατοίκους της Σιάτιστας. Η Σιάτιστα είναι η έδρα του δήμου Βοΐου, που βρίσκεται στο κόκκινο, αφού μετρά τρεις θανάτους ατόμων με κορονοϊό, δυο χωριά του η Δραγασιά και η Δαμασκηνιά έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολλοί κάτοικοί τους νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Στις 13 Μαρτίου η Ενορία Αγίου Νικολάου Σιάτιστας έβγαλε ανακοίνωση όπου αναφέρει εκτός άλλων: «Οι ενορίτες επιθυμούν να περάσει η Αγία Εικόνα της Παναγίας από το σπίτι τους, εμείς δεν μπορούμε να τους την στερήσουμε. Σε όλους συνιστούμε να τηρούν κάποιους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Εμείς σκουπίζουμε επανειλημμένα την Εικόνα, προσέχουμε, κι αν είναι κάποιος άρρωστος να είναι πιο προσεκτικός. Ακόμη, τους προτείνουμε να μη χαιρετά την Εικόνα και να μην πλησιάζει τόσο πολύ τους άλλους παρευρισκόμενους. Όλοι μας πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους, όσο είναι δυνατόν, για να μην τους κολλήσουμε την αρρώστια. Η Εικόνα της Παναγίας μεταφέρει και μεταδίδει την χάρη και την ευλογία. Δεν μεταδίδει αρρώστιες. Είναι γεγονός, είναι αλήθεια, είναι διαπιστωμένο. Κάθε τόσο αναφέρονται θαυμαστά περιστατικά. Δεν αναφέρθηκε ποτέ κάτι κακό».

Στις 16 Μαρτίου εκδόθηκε από την Ενορία νεότερη ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι όσοι επιθυμούν να εισέλθει η εικόνα στο σπίτι τους θα τους την πηγαίνουν. Την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός ανέστειλε τις λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Η ανακοίνωση της Ενορίας έχει ως εξής:
«Πάντοτε, στόν ὀρθόδοξο χριστιανικό λαό μας, σέ περιπτώσεις ἐπιδημιῶν ἤ διαφόρων ἄλλων δυσκόλων περιστάσεων, ἐξέρχονταν ἀπό Ἱερούς Ναούς ἤ μοναστήρια Ἅγιες εἰκόνες ἤ λείψανα ἁγίων καί ὁ λαός τίς περιέφερε γύρω από τα χωριά, στούς δρόμους των πόλεων καί στά σπίτια τῶν πιστῶν χριστιανῶν.

Οἱ πιστοί χριστιανοί πάντοτε, σε τέτοιες περιπτώσεις, ἐπικαλοῦνταν τόν Θεό καί ζητοῦσαν ἀπ’ Αὐτόν τήν βοήθεια, καί Ἐκεῖνος τήν πρόσφερε.

Γι’ αὐτό κάθε ἡμέρα θά ἀνακοινώνουμε σέ ποιά περιοχή τῆς Ἐνορίας καί ποιές ὧρες θά περιαχθεῖ ἡ Εἰκόνα τῆς Παναγίας, καί ὅσοι θά ἐπιθυμοῦν νά εἰσέλθει ἡ Εἰκόνα στό σπίτι τους, θά τούς τήν πηγαίνουμε. Ὅσοι ἔχουν λόγους, γιά νά μήν ἔλθουν σέ ἐπαφή μέ αὐτούς πού τήν μεταφέρουν, ἄς μήν τήν δεχθοῦν καί ἄς ἔλθουν στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου, γιά νά τήν προσκυνήσουν.»

Το Περιβόλι της Παναγίας έδειξε το δρόμο και η υπακοή είναι μια από τις αρετές της εκκλησίας. Κάνουμε αυτό που μπορούμε, μένουμε στο σπίτι, αποφεύγουμε τις συναναστροφές και ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Περιφορά της Εικόνας της Παναγίας Ελεούσας Μικροκάστρου στην ενορία του Αγίου Νικολάου – Συνεχίζεται σε όλα τα σπίτια