Οι ιδανικές πόλεις στον κόσμο να ζεις αξιολογούνται με βάση 39 κριτήρια όπως ασφάλεια, εκπαίδευση, καθαριότητα, περίθαλψη, πολιτιστικά γεγονότα, περιβάλλον, διασκέδαση, πολιτική-οικονομική σταθερότητα και δημόσιες συγκοινωνίες. Σε αυτά προστίθεται μια σειρά άλλων παραγόντων όπως η προσωπική ασφάλεια, η υγεία, οι δυνατότητες για μόρφωση, τα συγκοινωνιακά μέσα καθώς και οι παροχές από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης η εφαρμογή ενός νόμου όπως του αντικαπνιστικού, όταν υπολειπόμαστε τόσων άλλων παραγόντων. Διότι ούτε υγεία υψηλού επιπέδου έχουμε στην Κοζάνη, όταν δεκάδες διακομιδές καθημερινά φτάνουν σε πλησιέστερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ούτε χώρους αναψυχής ούτε τις ευκαιρίες σε διασκέδαση και ψυχαγωγία ούτε ούτε ούτε.

Στη Marienplatz του Μονάχου, το οποίο επί συναπτά έτη βρίσκεται στην πεντάδα των καλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα παντού και ο κόσμος απολαμβάνει τα αξιοθέατα και τον καφέ του. Υπάρχουν δεκάδες πάρκα, τρόποι ψυχαγωγίας μικρών και μεγάλων , συγκοινωνίες και δημόσιες υπηρεσίες. Εμείς σταθήκαμε στον αντικαπνιστικό νόμο και τα τραπεζοκαθίσματα αγνοώντας πολλά ακόμα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου