Ήρωα στα μάτια όλων σε κάνει ο αγώνας, όχι η έκβαση

Ένας αγώνας που είτε θα βγεις φαινομενικά νικητής είτε θεωρητικά ηττημένος. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πανελλήνιες εξετάσεις γίνονται συνήθως ψυχοφθόρες, καθώς το μέλλον των υποψηφίων εξαρτάται από την «επιτυχία» ή την «αποτυχία» τους αντίστοιχα σ’αυτές.

Η επιτυχία, όμως στην ζωή, δεν συνδέεται απαραίτητα με εκείνη των πανελληνίων και αυτό το επιβεβαιώνουν πολλά παραδείγματα. Έχουμε παρατηρήσει ανθρώπους με μεγάλους τίτλους σπουδών δίχως όμως ουσιαστικό επαγγελματικό αντίκρισμά. Ο ηττημένος δεν είναι αυτός που αποτυγχάνει αλλά αυτός που σταματά να προσπαθεί.

Με αυτό συνεπάγονται εξάλλου κάθε είδους εξετάσεις. Πρόσεξε, με το να αποτύχεις αρχικά τον στόχο σου δεν σημαίνει πως δεν απέκτησες μόρφωση κι είσαι κατώτερος άλλων. Η μόρφωση δεν παραδίδεται μόνο μέσα στα Πανεπιστήμια. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν πρώτα οι γονείς και να αποδείξουν την αξία της μόρφωσης όταν τα παιδιά τους δεν πετύχουν αυτό που επιθυμούσαν. Μια ζεστή αγκαλία, λίγα λόγια κατανόησης θα βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίζουν πως πίσω τους έχουν ακλονητη πίστη από τους γονείς τους. Αυτό είναι που χρειάζονται περισσότερο, την κατανόηση σας, στη μη επιτυχία τους. Μπορεί να χαθεί μια σχολή όμως θα ενισχυθεί ο σεβασμός κι η πίστη τους για σας.

Πάλεψε για εσένα και μόνο. Δώσε τον καλύτερο σου εαυτό και μην σταθείς στο αποτέλεσμα. Ήρωα στα μάτια όλων σε κάνει ο αγώνας, όχι η έκβαση. Τα επόμενα χρόνια εσύ θα ζεις την καθημερινότητα που επέλεξες. Το καλό εξάλλου είναι σχετικό αφού κάθε νέος άνθρωπος οραματίζεται ένα διαφορετικό μέλλον ραμμένο στα μέτρα του. Μην επηρεάζεσαι από τρίτους. Η μόνη επιβεβαίωση που χρειάζεσαι είναι εκείνη του ίδιου σου του εαυτού. Καλή επιτυχία!