Ο Ναός της Αγίας Παρασκευής που γιορτάζει σήμερα 26/Ιουλίου . Την παραμονή στον εσπερινό επισκέπτεται μεγάλος αριθμός πιστών . Είναι από τα μεγαλύτερα πανηγύρια των εορτών. Κατά το παρελθόν παρουσίασα τη γιορτή με λεπτομέρειες.

Παραθέτω σε φωτογραφία το Ναό μαζί με τον ιερέα Παπανικόλα, ένας πολύ καλός ιερωμένος που καλλώπισε όλη την περιοχή με το καταπράσινο περιβάλλον και κόσμησε το Ναό. Τον ιερέα Παπανικόλα χειροτόνησε ως ιερέα ο Μητροπολίτης Περγάμου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Κοζανίτης από το καταφύγι των Πιερίων, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πολύ καλός φίλος από τα μαθητικά μας χρόνια. Ο Ιερέας Παπανικόλας πέρασε δύσκολες μέρες με τον κορωνοϊό. Έχοντας παρηγοριά την Αγία Παρασκευή που αποκατέστησε την υγεία του.

Η δεύτερη φωτογραφία δείχνει τους προσκυνητές να παρακολουθούν τον Εσπερινό έξω από το Ναό την παραμονή της γιορτής το έτος 1998.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1939 ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΟΖΑΝΙΤΏΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ- ΚΟΖΑΝΙΤΏΝ

Δημοσιεύουμε τη φωτογραφία του συλλόγου Κοζονιτών – Αμερικανών, οι οποίοι τέλεσαν Θεία λειτουργία στο Ναό της Αγίας Παρασκευής τον Ιούνιο του 1939. Μίλησε ο Πρόεδρος Γεώργιος Θάνος που ήταν ο ιδρυτής του συλλόγου, τον ίδρυσαν το 1930 όταν ήταν στην Αμερική. έθεσαν υπό την προστασία τους την εκκλησία της Αγίας παρασκευής τότε ήταν εξωκκλήσι στο οποίο φύτευε δένδρα και λουλούδια ο μεγάλος Κοζανίτης και πρωτοπόρος Μακεδονομάχος Νικόλαος Μαλούτας.

Ήταν δωρεά του συλλόγου το ανεγερθέν Κωδωνοστάσιο του Ναού. Θα γράψουμε άλλη φορά για το έργο του συλλόγου και πόσο βοήθησαν τη γενέτειρά τους. Στη λειτουργία αυτή παραβρέθηκε και η Άννα Μαμάτσιου σύζυγος του μεγάλου ευεργέτη η οποία είχε έρθει από την Αμερική για να παραστεί στα εγκαίνια τοποθέτησης του Ωρολογίου στο Καμπαναριό της Κοζάνης που δώρισε ο σύζυγος της Κων/νος Μαμάτσιος. Η Άννα Μαμάτσιου ήταν κόρη του Σιώμου – Μουμόλα Κοζανίτη που έμειναν στην οδό Διογένους. Και μετά τη βύθιση του καταδρομικού ΈΛΛΗ 15-8-1940 επέστρεψε αμέσως στην Αμερική προ του κινδύνου να γίνει πόλεμος και να αποκλειστεί. Τους γονείς της γνώριζα που είναι και στη φωτογραφία.

3. Εικόνα του Μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής Νάματα –Σισανίου

4. Ο μακαριστός κυρός Παύλος μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, τελεί την 25-7-2007 εσπερινό στον αύλειο χώρο του μοναστηριού, στον οποίο παραβρέθηκα επιστρέφοντας από το μοναστήρι «Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού » από το Δρυόβουνο. Έκανε τότε πολύ ζέστη και είχα φιλοξενηθεί στο μοναστήρι προσφερθείς ευγενικά ο Ηγούμενος –γέροντας Αρχιμανδρίτης Παπαστέφανος. Έμεινα μία εβδομάδα, μάλιστα ,είχα τελειώσει και το βιβλίο μου στον όμορφο εκείνο χώρο, με περιβάλλον καταπράσινο δροσερό και ήρεμο, με ψαλμωδία και αγρυπνία που μεταρσιώνει στη Θεία ανάταση την πίστη σου.

Το μοναστήρι το έχω περιγράψει στο βιβλίο μου «ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ».

Χρόνια πολλά στις Εορτάζουσες και η Αγία Παρασκευή να απομακρύνει τον κορωνοϊό από την περιοχή μας.

Γιάννης Κορκάς