Οι τιµές των τελών και δικαιωµάτων για το έτος 2022, να παραµείνουν στα επίπεδα του προηγούµενου έτους, εισηγήθηκε η οικονομική επιτροπή του δήμου Κοζάνης ως εξής :

– Δικαίωµα ενταφιασµού για διάρκεια 5 ετών σε 450 € µε εφάπαξ καταβολή. Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής µέχρι τρείς (3) µηνιαίες ισόποσες δόσεις, κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφεροµένων.

– Δικαίωµα ενταφιασµού για απόρους και αστέγους σε 150 € εφάπαξ. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η προσκόµιση αντιγράφου της απόφασης δικαιούχου Επιδόµατος Κοινωνικής Αλληλεγγύης ( Κ.Ε.Α. ), για τον υπόχρεο συγγενή που αναλαµβάνει την ταφή .Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής µέχρι τρείς (3) µηνιαίες ισόποσες δόσεις, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόµενου.

– Τέλος ανακοµιδής οστών σε 60€. Εάν κατά την ανόρυξη τάφου για την ανακοµιδή των οστών νεκρού διαπιστωθεί ότι το πτώµα δεν είναι διαλυµένο, ενταφιάζεται σε ειδικό χώρο για την τέλεια αποσύνθεσή του. Η παράταση δικαιώµατος ενταφιασµού από αυτή την αιτία, σε 12 €/ έτος

– Παράταση δικαιώµατος ενταφιασµού σε 85,00 € / µήνα, ύστερα από εκδήλωση ενδιαφέροντος των οικείων και από εισήγηση των υπηρεσιών του Δήµου οι οποίες σηµειώνουν ιδιαίτερα ότι η παράταση δεν θα εµποδίσει την οµαλή λειτουργία του νεκροταφείου.

– Δικαίωµα Φύλαξης οστών σε 12 € / έτος

– Δικαίωµα ενταφιασµού για διάρκεια 5 ετών για θανούντα βρέφη και νήπια (έως 5 ετών) δωρεάν.

– Σε εξαιρετικές περιπτώσεις λόγω της δεινής οικονοµικής κατάστασης και εφόσον συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι, κατόπιν διαδικασιών και σε συνεργασία µε την υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήµου, να παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής από το δικαίωµα ταφής, ύστερα από αιτιολογηµένη απόφαση του Δηµοτικού Συµβουλίου.

• Επίσης, µε απόφαση του Δηµοτικού Συµβουλίου δύναται να παραχωρούνται τάφοι δωρεάν για ενταφιασµό προσώπων τα οποία µε την εθνική και κοινωνική τους δράση προσέφεραν υπηρεσίες στο έθνος η στο Δήµο.

• Επίσης, η βεβαίωση του τέλους στον υπόχρεο συγγενή που αναλαµβάνει την ταφή, θα γίνεται µε την παραλαβή από τον ληξίαρχο της Κοζάνης των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου.