Η Καστοριά, είναι περήφανη για τις παραδόσεις της που έρχονται από το βάθος του χρόνου, και οι οποίες συνοδεύονται από ξεχωριστά εδέσματα, που συνήθιζαν να ετοιμάζουν οι νοικοκυρές, ειδικά κατά τις εορταστικές περιόδους.

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και οι κοινωνικές συναθροίσεις ήταν μια καλή αφορμή για να ξεδιπλώσουν οι νοικοκυρές τις μαγειρικές τους ικανότητες και να δημιουργήσουν γαστρονομικές απολαύσεις. Η Μαρούλα Γκαμπέση, επίτιμος πρόεδρος του προοδευτικού συλλόγου γυναικών Καστοριάς, παρουσιάζοντας τα εδέσματα που ετοίμασαν, προσκαλεί το κοινό της Ελλάδος σε μια βεγγέρα μέσω του τηλεοπτικού φακού της ΕΡΤ3. Τα πιάτα της Καστοριάς περίεργα σε ονομασίες και συστατικά περιλαμβάνουν πίττες, με λάχανο τουρσί, σαρμάδες, κεφτέδες με μακάλο, γλυκά, όπως ραβανί και σάλιαρους, που προσφέρονται όλο τον χρόνο και κάποια στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η Νίνα Μπoυρλή, πρόεδρος του συλλόγου, που ιδρύθηκε το 1959, αναφέρεται στις γνωστές γιορτές, όπως τα Ραγκουτσάρια, στις αρχές Ιανουαρίου, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες, που θέλουν να ζήσουν ένα διαφορετικό καρναβάλι.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σοφία Ζουζέλη πραγματοποιεί μια καταγραφή του φυσικού περιβάλλοντος στην κοίτη ποταμού Αλιάκμονα, μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, από την Εταιρεία Περιβάλλοντος Καστοριάς. Ανιχνεύουν τα ίχνη των ζώων και στέλνουν το μήνυμα της προστασίας της άγριας ζωής.

Επόμενος σταθμός η λίμνη της Ορεστιάδος, το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκών νερών των Βαλκανίων και το περιβαλλοντικό πάρκο Καστοριάς, όπου γίνεται πράξη η περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Πηγή:ertnews.gr