Η γέφυρα Βενετικού έχει πλέον παραδοθεί στην κυκλοφορία από τις αρχές Νοεμβρίου, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο εργασιών που παρακολουθήσαμε και σε προηγούμενα βίντεο. Μετά από απορίες πολλών φίλων του καναλιού σχετικά με την πρόοδο, επιστρέφουμε με νέα πλάνα που δείχνουν την τελική εικόνα του έργου.
Η Γέφυρα Βενετικού βρίσκεται στην Εθνική Οδό Γρεβενών-Τρικάλων και είναι κρίσιμο σημείο για τη σύνδεση της περιοχής με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Επίσης βρίσκεται στο κομμάτι που συνδέει την Εγνατία Οδό με τον Ε65 στην Καλαμπάκα. Η ολοκλήρωση του Ε65 θα αντικαταστήσει αυτό το κομμάτι της Εθνικής Οδού προς Γρεβενά.
Το ζήτημα της φέρουσας ικανότητάς της είχε τεθεί εδώ και καιρό, καθώς η γέφυρα εξυπηρετεί μεγάλο όγκο κυκλοφορίας και φορτηγά. Η τοπική κοινότητα είχε ζητήσει έντονα την αποκατάσταση λόγω χρήσης παρακαμπτήριων δρόμων και της ταλαιπωρίας.
Σχετικά με τον ποταμό Βενέτικο και την περιοχή:
Ο ποταμός Βενέτικος, στα Γρεβενά, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Δυτικής Μακεδονίας. Τα νερά του σμιλεύουν εδώ και αιώνες τις βραχώδεις όχθες του, δημιουργώντας ένα σκηνικό που θυμίζει τα επιβλητικά Μετέωρα. Στη γέφυρα κοντά στο Ελευθεροχώρι, ο ταξιδιώτης αντικρίζει τις «Πύλες του Βενέτικου», το φυσικό σύνορο τριών περιοχών: Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
Εκεί, οι θρύλοι ζωντανεύουν: οι ντόπιοι μιλούν για το «Γεφύρι του Μεγαλέξαντρου» και για τα βράχια που ονομάζονται «πάτημα του Βουκεφάλα». Η παράδοση θέλει τον Μέγα Αλέξανδρο να περνά τον ποταμό με ένα άλμα πάνω στον Βουκεφάλα, αφήνοντας για πάντα τα ίχνη του αλόγου του πάνω στους βράχους.
Σήμερα, η νέα γέφυρα Βενετικού αποτελεί κομβικό σημείο στον άξονα Καλαμπάκας – Γρεβενών, εκεί όπου η ιστορία συναντά το παρόν και η φύση γίνεται ζωντανή μνήμη.


















