ΝΟΣΤΙΜΑ ΠΙΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

Η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος νηστείας και η ελληνική κουζίνα προσφέρεται για μια υγιεινή διατροφή μακριά από το κρέας, μιας και οι “θησαυροί” της ελληνικής γης είναι πολλοί! Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα η  Νανά Γκαμπούρα, βραβευμένη σεφ που υποστηρίζει τις ελληνικές γεύσεις και έχει ξεχωρίσει  για τη μοναστηριακή κουζίνα, πρότεινε νόστιμα, γευστικά και νηστήσιμα πιάτα για όλους εσάς!

“Η ελληνική κουζίνα είναι χορτοφαγική , με πολλά λαδερά και όσπρια. Είναι πολύ εύκολη η νηστεία για τον έλληνα”, λέει χαρακτηριστικά, δίνοντας γευστικές  προτάσεις όπως: Χταποδόσουπα, σουπιές με σπανάκι, μακαρόνι κοφτό με χταπόδι, κριθαρότο με θαλασσινά , στιφάδο χταπόδι, στιφάδο σουπιές, χταποδοκεφτέδες, χορτοκεφτέδες .

Αλλά υπάρχουν και γευστικές προτάσεις για πιάτα χωρίς λάδι, όπως: ταχινόσουπα, χορτόσουπα, όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), λαχανικά σχάρας , χταπόδι με λεμόνι στη σχάρα.

Ακόμη, πρότεινε μια συνταγή με Πατάτες φούρνου με ταχίνι και λεμόνι, συνταγή του πατέρα Επιφάνειου από το Άγιο Όρος . Τα φαγητά στα μοναστήρια είναι πολύ νόστιμα και αυτό οφείλεται στα υλικά, πρώτες ύλες αγαθές από καλλιεργήσιμα υλικά, σχολίασε σχετικά. Σημείωσε, επίσης, ότι όπως έχει μάθει από τον Πατέρα Επιφάνειο, αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους, δένουν σάλτσα με κρεμμυδόζουμο και ελαιόλαδο και χυμό λεμόνι, μακριά από βλαβερά υλικά για την υγεία και περιττές γεύσεις.
Πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνονται τα θαλασσινά; Η ίδια απαντάει πως  Γαρίδες, καλαμάρια και οστρακοειδή αυξάνουν τα τριγλικερίδια, αλλά μπορούν να καταναλώνονται μια φορά την εβδομάδα, σε συνδυασμό με όσπρια, χορτόσουπες, φασολάκια, αρακά και άλλα πιάτα.

Για τα προϊόντα σόγιας εμφανίστηκε διστακτική, λέγοντας πως αντ’ αυτού υπάρχει το γάλα από αμύγδαλο, και αντί για τυρί πάνω από τα μακαρόνια υπάρχουν λύσεις, όπως Τυρί νηστήσιμο από ξυρούς καρπούς, μακαρόνια άσπρα με τριμμένα κάσιους.

Εκπληκτικό προϊόν της περιοχής οι καραβίδες της λίμνης, με την Νανά Γκαμπούρα να προτείνει καραβίδα ψητή , καραβιδομακαρονάδα, με ζυμαρικά (μαύρο γεμιστό με καραβίδες και lime) , φακές και φάβα Βοΐου από τον φίλο μου τον Γιάννη (σ.σ. Παπαϊορδανίδη), , μανιτάρια  και κρόκο, ριζότο με κρόκο, χταποδόσουπα και χταποδοκεφτέδες.

Ακόμη, πρότεινε παραδοσιακές πίτες, όπως χορτόπιτες, ή πίτα με μελιτζάνα χόρτα καρύδι και ταχίνι που μπορεί να γίνει και χωρίς λάδι.

Τέλος, δήλωσε τυχερή για τη μητέρα της μαμά Άννα που μαγειρεύει όπως και η ίδια στο εστιατόριο της οικογένειας στα Σέρβια, αλλά και τον πατέρα Επιφάνειο ως μεγάλο δάσκαλο στη μοναστηριακή διατροφή.

Η ίδια είναι συνεχώς δραστήρια, κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ είναι στα σκαριά η έκδοση ενός βιβλίου με τον Πατέρα Επιφάνειο και συνεχίζει δυναμικά την πορεία της στη μαγειρική!


Β.Σ.