Η απολιγνιτοποίηση υλοποιήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια και ειδικά τα τελευταία πέντε. Αυτό εξήγησε ξεκάθαρα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στην ημερίδα του Σαββάτου, η οποία αμαυρώθηκε από δακρυγόνα , αποχωρήσεις και έλλειψη οργάνωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι στα ΜΜΕ δεν έφτασε καν επίσημο δελτίο, ενώ στους συμμετέχοντες η ενημέρωση έγινε στις 12:32 το μεσημέρι της Παρασκευής με την ημερίδα να διεξάγεται ακριβώς την επόμενη μέρα. Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos πιθανόν να ήταν ήταν κλειστή με την περιφέρεια απλά να παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή.

Τελικώς επικράτησε η ανοιχτή διαδικασία και οι δήμαρχοι που ζητούν να συμμετάσχουν στη διυπουργική, όπως ο δήμαρχος Εορδαίας ο κ. Παναγιώτης Πλακεντάς από το Χρήστο Σπίρτζη πριν από μέρες, τελικώς αποχώρησαν…Γιατί δεν είχαν χρόνο, γιατί ήταν πρόχειρη η διαδικασία, γιατί «Οι προτάσεις του υπουργού είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μπορούν να γίνουν στο χρόνο που τίθεται» ανέφερε προ ημερών ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης και πρόεδρος του δικτύου ενεργειακών δήμων. Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας από την πλευρά του περίμενε τον υπουργό Κώστα Χατζηδάκη να συζητήσει μαζί του τα θέματα της Ακρινής για να πάρει άκυρο, όταν ο ίδιος πριν λίγες ώρες είχε φύγει από την ημερίδα.

«Ουσιαστικά μιλάμε για τη συνέχιση των δύο μονάδων στο Άγιο Δημήτριο και της Πτολεμαΐδας 5 με συμπαραγωγή λιγνίτη-βιομάζας, μιας και οι υπόλοιπες μονάδες ήταν ήδη δρομολογημένες» αναφέρει στο prlogos η βουλευτής Βίκυ Βρυζίδου. «Το μήνυμα από τον υπουργό δόθηκε με τα φορολογικά κίνητρα που θα δοθούν στους επενδυτές, τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και τις υψηλές επιδοτήσεις στην συγκράτηση θέσεων εργασίας. Είμαι πολύ ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της ημερίδας». Σε ερώτηση για την στάση των δημάρχων απάντησε λακωνικά: «Οι δήμαρχοι με τις τεχνικές υπηρεσίες τους και η Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ενεργοποιηθούν για να ενσωματώσουν τα σχέδιά τους ως τον Ιούνιο στο τελικό master plan. Αν θέλουν την εύκολη λύση της αντίδρασης, μπορεί να έχουν κάποιο όφελος» συνέχισε. Για τις αποκαταστάσεις των εδαφών ξεκαθαρίζει ότι η Πτολεμαΐδα είναι ένα απέραντο ορυχείο. Και όλη η περιοχή από Αμύνταιο ως νότιο πεδίο. Είναι αδύνατον να γίνουν επιχειρηματικές ζώνες, αν δεν γίνει αποκατάσταση που δεν σημαίνει μόνο σκέπασμα των ορυχείων με χώμα. Για αυτό άλλωστε και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς αναζητεί προγράμματα αξιοποίησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το ρόλο του προστάτη Γιώργου Αδαμίδη στον υπουργό Ενέργειας Κώστα Χατζηδάκη, ο οποίος φώναζε τον Παύλο και τον Τάσο για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, του Θόδωρου Καρυπίδη, ο οποίος και πάλι ήταν μπροστά στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα Γιάννενα, συμπεραίνουμε τα εξής. Κερδισμένοι βγήκαν οι αποχωρήσαντες συνδικαλιστές, οι οποίοι με το νομοσχέδιο στα σκαριά δεν είχαν κάτι να πουν και είναι και οι μόνοι που δεν θα χάσουν από την όλη ιστορία, αφού είναι εξασφαλισμένοι οι μισθοί και οι συντάξεις τους. Ο ίδιος ο Θόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος επαινούσε το φιάσκο της παράτασης των μονάδων και τώρα είναι κατά του κλεισίματος των μονάδων , αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεν θα είχαν λόγια για μια απολιγνιτοποίηση που ξεκίνησε επί των ημερών τους. Κερδισμένοι είναι οι δήμαρχοι Σερβίων και Βοΐου που έμειναν εντός αίθουσας και καλώς έπραξαν. Όχι όμως εμείς οι υπόλοιποι που περιμέναμε μια κοινή γραμμή δημάρχων και περιφέρειας για την επόμενη μέρα και είδαμε αποχωρήσεις , δακρυγόνα, και την κυβέρνηση να συνομιλεί με τους κυβερνητικούς βουλευτές για το δικό μας αύριο…

Ιωάννα Παπαδημητρίου