Μπορεί να μην είχαμε Αμφίπολες, αλλά «στη νεολιθική εποχή η Κοζάνη είχε αναπτύξει την μουσική»

Η Αρετή Χονδρογιάννη, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κοζάνης μίλησε στον «Πρωινό Λόγο» για την αναγκαιότητα των σωστικών ανασκαφικών ερευνών προτού παραχωρηθεί η όποια γη προς εκμετάλλευση.

«Στην νεολιθική εποχή στην Κοζάνη είχαμε διώροφα σπίτια κι είχαν αναπτύξει μουσική, ενώ στην εποχή του σιδήρου υπήρχαν μεγάλα ξύλινα σπίτια» δήλωσε. Μπορεί δηλαδή να μην είχαμε Αμφίπολες ή Παρθενώνες, όπως κάποιοι βιαστικά έσπευσαν να αναφέρουν , αλλά υπήρχαν σημαντικοί νεολιθικοί οικισμοί και νεκροταφεία, μάλιστα με το μεγαλύτερο αριθμό ζώων. «Στις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια ημερίδα σε συνεργασία με τη ΔΕΗ για την παρουσία του αρχαιολογικού έργου της τελευταίας 20ετίας που γίνονται σωστικές ανασκαφές. Έγιναν 30 ανακοινώσεις για το έργο και τα ευρήματα της έρευνας. Καλέσαμε τους συνδικαλιστικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα ΜΜΕ στις ανασκαφές στα ορυχεία. Στην αρχαιολογική συλλογή της Κοζάνης υπάρχουν πολλά από τα ευρήματα των λιγνιτωρυχείων. Ακόμη και τώρα καλούμε όποιον επιθυμεί στους χώρους της ΔΕΗ και στη συλλογή της Κοζάνης. Πρόκειται για σημαντικές αρχαιότητες από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεότερους χρόνους , οι οποίοι ανήκουν σε οικισμούς και νεκροταφεία .Όποιος δεν τα γνωρίζει , είναι αδιάφορος, δεν δικαιούται να μιλάει», τόνισε εμφαντικά.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε στην προ του 95 περίοδο που έγιναν πολλές καταστροφές αρχαιοτήτων, οι οποίες μαρτυρούνται από πρώην εργαζόμενους της ΔΕΗ. Σοκαριστικές είναι οι εικόνες κατά μήκος της λίμνης Πολυφύτου όπου καταστράφηκαν 150 αρχαιολογικοί χώροι .Προηγείται η έρευνα και μετά η ανάπτυξη. Δε νοείται χρήση γης πριν την έρευνα» ολοκλήρωσε βάζοντας τελεία και παύλα στην παραφιλολογία γύρω από τις προσλήψεις.

Ι.Π.

  

Διαβάστε επίσης:

Που επέλεγαν να κατοικούν οι αρχαίοι πρόγονοί μας στην κοιλάδα του Αλιάκμονα

Ολοκληρώνονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον νεολιθικό οικισμό στο Λιγνιτωρυχείο Ποντοκώμης

Προϊστορικό νεκροταφείο στον Βαθύλακκο; -Νέα νεκρόπολη στα Σέρβια Κοζάνης

Ενδιαφέροντα ταφικά και οικιστικά ευρήματα στο ορυχείο της Μαυροπηγής

Στον Κλείτο το μεγαλύτερο αρχαιολογικό σύνολο ζώων που έχει ανασκαφεί στον ελλαδικό χώρο!