Το θέμα των Αστικών ΚΤΕΛ Κοζάνης και οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια του έργου ανάπλασης της πλατείας Λασσάνη συζητήθηκαν εκτενώς στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης .

Η Νούλα Τουμπουλίδου, αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών ανέφερε ότι «με αφορμή τα θέματα του Πανεπιστημίου και των μετακινήσεων των φοιτητών γίναμε αποδέκτες της διαφωνίας των εκπροσώπων των ΚΤΕΛ σχετικά με την απομάκρυνση τους από την πλατεία Λασσάνη με το πέρας των εργασιών . Η μελέτη το 2021 αποτέλεσε το αντικείμενο της μελέτης που ήταν δεσμευτική .Η ένσταση των ΚΤΕΛ στην Αποκεντρωμένη δεν ακύρωσε την ισχύ της σύμβασης και το έργο εντάχθηκε και δημοπρατήθηκε».

«Από το Δεκέμβριο γνωστοποιήθηκαν στα ΚΤΕΛ ότι πρέπει να μετακινηθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία της εταιρείας .Επειδή οι δυο θέσεις στην οδό Παλαμά δεν ήταν αρκετές για αποβίβαση και επιβίβαση κοινού ζητήθηκαν εναλλακτικές .Πρότεινε η υπηρεσία την παραχώρηση την παρκίδα δίπλα στο δημοτικό παρκινγκ επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου

Τα ΚΤΕΛ ζήτησαν να δοθεί ευκαιρία να δημιουργηθεί αφετηρία στο χώρο του πάρκινγκ στον ΟΣΕ με το Δήμο να μην δίνει διαβεβαίωση για το πόσο εφικτό ήταν κάτι τέτοιο. Δε δέχονται την παρκίδα της Μεγάλου Αλεξάνδρου , ζητώντας το χώρο του πάρκινγκ του ΟΣΕ. Ζήτησαν στη συνέχεια να τους παραχωρηθεί η παρκίδα μπροστά στα εποχικά του Πλόσκα και μπροστά από το ξενοδοχείο Άνεσις κατά τη διάρκεια των εργασιών .Ο ανάδοχος αντέδρασε επειδή ο χώρος ήταν εργοταξιακός και ανάπλασης. Αντί αυτού προτάθηκε μια επιπλέον μια επιπλέον παρκίδα επί της Ολύμπου μετά και τις δυο επί της Κωστή Παλαμά. Ο νομικός σύμβουλος των ΚΤΕΛ στην επιτροπή κυκλοφοριακού δήλωσε ότι ο δήμος είναι αναρμόδιος να παίρνει ανάλογες αποφάσεις και παράλληλα ζητήθηκε η Τράντα , μια νέα πρόταση .Η Τράντα δοκιμάστηκε με τα λεωφορεία με τους φοιτητές που πέρναγαν από τη Τράντα , ενώ μπορούσε να παραχωρηθεί η παρκίδα μπροστά από το Λαογραφικό Μουσείο. Στην επιτροπή κυκλοφοριακού εγκρίθηκαν οι ρυθμίσεις με την προσθήκη της παρκίδας επί της Ολύμπου».

Η θέση των Αστικών ΚΤΕΛ Κοζάνης

Αυτή η υπόθεση κρατά δέκα χρόνια απάντησε ο Θόδωρος Μιχαηλίδης, πρόεδρος των Αστικών ΚΤΕΛ Κοζάνης. «Δεν είμαστε κατά της ανάπλασης αλλά υπέρ. Ζητούσαμε τέσσερις θέσεις στην κάτω πλευρά για ολιγόλεπτη παραμονή, μπορούσε να γίνει τροποποίηση μελέτης και δεν βρέθηκε καμία λύση .Υπήρξε άρνηση συνεννόησης .Ποτέ δεν είχαμε στο μυαλό μας να κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα. Ο αγώνας μα ς είναι να λειτουργήσει η συγκοινωνία της πόλης μας. Παρότι ξέραμε τις γνωριμίες του πρώην αντιδημάρχου με τον κ. Μιχελάκη κάναμε μια ένσταση στην Αποκεντρωμένη τυπικά .Θ α μπορούσαμε να σταματήσουμε το έργο , αλλά δεν το κάναμε .Μας πέταξαν έξω στην επιτροπή κυκλοφοριακού. H πρότασή μας είναι τέσσερις θέσεις στο κάτω μέρος της πλατείας, ποτέ δεν ήταν η Τράντα . Θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στο κέντρο στη διάρκεια των έργων. Το επιβατικό κοινό είναι μεγάλης ηλικίας με παιδιά. Μια άλλη πρόταση είναι απέναντι από τη Va Bene για δυο τρία λεωφορεία .Η άλλη λύση είναι δυο θέσεις στην Ολύμπου και μια στο πάρκινγκ και ένα σταθμαρχείο και λύσαμε το πρόβλημα. Εμείς θα ακολουθήσουμε ό, τι πείτε. Δυο συγκοινωνιολόγοι το βρίσκουν άκαιρο .Είμαστε μια υγιής επιχείρηση , βρείτε μας τρόπο να έχουμε επαφή με το κέντρο, ο κόσμος δυσανασχετεί».

Δεν έχει αρμοδιότητα το Δ.Σ. να μεταθέτει αφετηρίες

Ο κ. Αχιλλέας Καγιόγλου ως νομικός εκπρόσωπος των ΚΤΕΛ εξήγησε ότι για να φύγει η αφετηρία πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του νέου νόμου των ΚΤΕΛ, άρα δεν έχει αρμοδιότητα το Δ.Σ. να μεταβάλει αφετηρία και στάσεις. «Ο δήμος θα υποχρεωθεί μετά την ολοκλήρωση του έργου να κάνει τις τροποποιήσιες για να τοποθετηθεί η αφετηρία πάλι εκεί. Πρέπει να προηγηθεί συγκοινωνιακή μελέτη. Επιχειρείται να φύγει από την πλατεία Λασσάνη με τρόπο που δεν είναι νόμιμος. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Ο μόνος τρόπος είναι να βρεθεί μια λύση που να εξυπηρετεί το ΚΤΕΛ».Η τεκμηρίωση υπεραστικών και αστικών γραμμών γίνεται από τις περιφέρειας αναφέρει ο νόμος του 2022.

Ο νόμος 4974 είναι νόμος 6 μηνών. Η ανάπλαση δεν περιλαμβάνει τα ΚΤΕΛ και το σταθμαρχείο πρόσθεσε και ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου