Η μετεγκατάσταση της Ακρινής δεν θα είχε καμιά τύχη αν δεν είχε συμβεί πριν περίπου ένα χρόνο στις 10 Ιουνίου 2017, η γιγαντιαία κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου. Οι κάτοικοι των Αναργύρων αυτή τη στιγμή μισθώνουν διαμερίσματα στην Πτολεμαΐδα, τα οποία τους πληρώνει η ΔΕΗ. Εν αναμονή λοιπόν του δικαστηρίου, το οποίο και θα αποφασίσει για το κόστος της απαλλοτρίωσης, αλλά και της μετεγκατάστασης που δεν φαίνεται να επείγει…

Περισσότερο ενδιαφέρει τους κατοίκους αν θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια τους, τα οποία η ίδια η πολιτεία έκρινε ακατάλληλα .Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ενδέχεται να παραταθεί η έκτακτη ανάγκη για τους οικισμούς σε έξι ακόμα μήνες.

Το ζητούμενο για την Ακρινή που συμπαρασύρθηκε από το Αμύνταιο είναι να προχωρήσει η απαλλοτρίωση του οικισμού όπως συνέβη και στους Αναργύρους χωρίς να ενδιαφέρει την τοπική κοινωνία αν θα πληρώσει εξ ημισείας το Δημόσιο με τη ΔΕΗ. Και ρωτάμε: Αν γίνει η απαλλοτρίωση από το δημόσιο τα σπίτια της Ακρινής θα μπορούν να διατεθούν; Γιατί μπαίνουν σε διάλογο το άκρως ευαίσθητο θέμα των αυθαίρετων κτισμάτων της κοινότητας ;

Δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη έτοιμη και το σκύλο χορτάτο. Καλώς δεν υπολογίστηκαν από τη ΔΕΗ κάποια κτίσματα μόνο και μόνο για να κερδίσουν κάποιοι από την απαλλοτρίωση της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να χτίζεις αποθήκες για να πάρεις αύριο χρήματα. Και τα γκρεμισμένα κτίρια της Ακρινής και τα νομιμοποιημένα μετά την κήρυξη της περιοχής σε απαλλοτριωθείσα δεν θα προσμετρηθούν με τις αεροφωτογραφίες να αποτελούν τον πιο αντικειμενικό παρατηρητή.

Ο διχασμός που σπέρνεται δεν βοηθάει. Αυτή τη στιγμή η κοινότητα με το Σύλλογο Μετεγκατάστασης και ανέργων δεν επικοινωνούν για να καταφέρουν το επιθυμητό που περίμεναν τόσα χρόνια. Σύσσωμη η κοινότητα με τους άρχοντες του τόπου οφείλουν να επιδιώξουν την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος τώρα.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ τον Οκτώβριο του 2017 ήταν ξεκάθαρη: «Μετά από κάποια δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο με αφορμή τη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ Α.Ε., για την απαλλοτρίωση εκτάσεων στην Ακρινή, η ΔΕΗ καλεί τους κατοίκους να κλείνουν τα αυτιά τους σε παροτρύνσεις από κάθε είδους επιτήδειους, οι οποίοι επιδιώκουν το να προβούν οι ιδιοκτήτες σε επενδύσεις προκειμένου να αυξήσουν την αξία των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων τους, γιατί είναι εκ του πονηρού και στοχεύουν στην χρησιμοποίηση τους, έτσι ώστε να πετύχουν ιδία οφέλη ή να διαταράξουν τις σχέσεις κατανόησης και συνεργασίας που έχουν επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ της Επιχείρησης και των κατοίκων που ζουν στα όρια των δραστηριοτήτων της.

Παράλληλα η Επιχείρηση, πάντα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ιδιοκτήτες των υπό απαλλοτρίωση εκτάσεων (Ακρινής, Γαλιάνας, Κλείτου, Οινόης, Τετραλόφου και Φτελέας του Δήμου Κοζάνης), οφείλει να τους υπενθυμίσει, ότι η υπό απαλλοτρίωση περιοχή αεροφωτογραφήθηκε λεπτομερώς αμέσως μετά την ημέρα της ανακοίνωσης της απαλλοτρίωσης, θα εξακολουθεί δε να αεροφωτογραφίζεται διαρκώς και στο μέλλον. Σχετικά δε, με τη διάταξη του άρθρου 13 παραγρ. 2 του νόμου 2882/2001, περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, η όποια: «Ενδεχόμενη μεταβολή της αξίας του απαλλοτριωμένου μετά τη δημοσίευση της πράξης της απαλλοτρίωσης και μόνο εξαιτίας της δεν λαμβάνεται υπόψη. Επίσης δεν υπολογίζεται ανατίμηση προερχόμενη από ενέργειες του ιδιοκτήτη στο απαλλοτριούμενο, που έγιναν μετά την οριζόμενη από το άρθρο 3 ανακοίνωση της απαλλοτρίωσης και μόνο εξαιτίας αυτής».
Ιωάννα Παπαδημητρίου