Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα το απαντήσουμε αναγκαστικά σήμερα αν πρέπει να γίνει η μετεγκατάσταση της Ακρινής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε την Παρασκευή από την Κοζάνη στο θέμα της Ακρινής καταθέτοντας μια πρόταση για δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, χωρίς να απαντάται ευθέως αν θα γίνει η μετεγκατάσταση ή όχι.Αυτή η νέα πρόταση που πέφτει στο τραπέζι για συζήτηση προφανώς δεν είναι το εναλλακτικό σχέδιο ούτε ίδια με τον οδηγό μεταβιομηχανικού σχεδιασμού λιγνιτικών οικισμών στην Ακρινή που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ πρόσφατα ούτε ανάλογη με τις δεσμεύσεις του κ.Κώστα Σκρέκα για την παρουσίαση της ολοκληρωμένης πρότασης εντός του φθινοπώρου.

Ο πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα:

“Να πω δύο κουβέντες ακόμα για τα ζητήματα της ενέργειας και ειδικά για το ζήτημα της Ακρινής. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα το οποίο προκύπτει από το γεγονός ότι ενώ υπήρχε μία δέσμευση -πολυετής, δεν ξέρω από πότε ξεκίνησε η συζήτηση, από το 2011- της μετεγκατάστασης της Ακρινής, αυτή δεν έχει υλοποιηθεί. Και υπάρχει ένα ερώτημα, αγαπητέ μου Δήμαρχε και αγαπητέ μου Περιφερειάρχη, και δεν θα το απαντήσουμε αναγκαστικά σήμερα: με τη μετάβαση να δρομολογείται με την ταχύτητα την οποία έχουμε προγραμματίσει αν πρέπει να γίνει η μετεγκατάσταση της Ακρινής.

Αυτό το οποίο εγώ μπορώ να προτείνω σήμερα στην τοπική κοινωνία και στον Δήμο αλλά συγκεκριμένα στην κοινότητα, στο χωριό, είναι τη δημιουργία μίας ενεργειακής κοινότητας η οποία σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, η οποία και θα χρηματοδοτήσει, θα δωρίσει ουσιαστικά, ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό σταθμό, θα μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους της Ακρινής όχι απλά φθηνή -πρακτικά σχεδόν δωρεάν- ενέργεια αλλά και ένα πρόσθετο εξασφαλισμένο εισόδημα το οποίο μπορεί να φτάνει σχεδόν τα 4.000 ευρώ. Έτσι ώστε να αντισταθμίσουμε την επιβάρυνση την οποία το χωριό έχει υποστεί τόσα χρόνια και να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε και με κάποιο τρόπο το γεγονός ότι δεν ήμασταν συνεπείς σε αυτή την δέσμευση, ως Κυβέρνηση, την οποία έχουμε αναλάβει. Εμείς καταθέτουμε αυτή την πρόταση αλλά προφανώς θέλουμε να τη συζητήσουμε μαζί σας, θέλουμε να τη συζητήσουμε και με το ίδιο το χωριό.

Θέλω να σας πω ότι αυτές οι τοπικές ενεργειακές κοινότητες δίνουν πραγματικά μία μεγάλη δυνατότητα να μπορούν οι τοπικοί καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε πολύ φθηνό ρεύμα. Κάναμε κάτι αντίστοιχο στη Χάλκη στην οποία πήγαμε πολύ πρόσφατα στα πλαίσια της προσπάθειας «Gr-eco Islands».

Αλλά εδώ η πρόταση η οποία μπαίνει στο τραπέζι και την οποία στηρίζει και η ΔΕΗ είναι ακόμα πιο ελκυστική όπως την αντιλαμβάνομαι για τους κατοίκους. Θέλω να τη συζητήσουμε και θέλω να καταλήξουμε τελικά στο ποια είναι η κατάλληλη λύση ακούγοντας και προφανώς την άποψη της τοπικής κοινωνίας.

Το δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ

Το δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ στις 23 Νοεμβρίου με τίτλο “Κώστας Σκρέκας: Πάνω από 30 εκατ. ευρώ για αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά έργα στις λιγνιτικές περιοχές” αναφέρει ότι Ο πράσινος μετασχηματισμός λιγνιτικών περιοχών, με προϋπολογισμό ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, θα καλύψει και τον οδηγό μεταβιομηχανικού σχεδιασμού λιγνιτικών οικισμών στην Ακρινή με δικαιούχο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Τι ειπώθηκε μετά τη συνάντηση του Αυγούστου με τον Κώστα Σκρέκα :

25 μέρες μετά την συνάντηση του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα με τον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στις 5 Αυγούστου παρουσία μελών του τοπικό συμβουλίου Ακρινής εκδόθηκε και ένα δελτίο τύπου .Μεταξύ άλλων ανέφερε τα παρακάτω που ήδη είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας μετά την άτυπη ενημέρωση των ίδιων των μελών :

Μετά την ολοκλήρωση του εποικοδομητικού διαλόγου ο Υπουργός δεσμεύτηκε για:

  • Την παρουσίαση συνολικά της εναλλακτικής Κυβερνητικής Πρότασης για την Ακρινή, εντός του φθινοπώρου από τον ίδιο, σε επίσκεψή του στην περιοχή προκειμένου η πρόταση αυτή να αξιολογηθεί από τους κατοίκους του οικισμού
  • Την άμεση χρηματοδότηση, από το Υπουργείο Ενέργειας, μελετών και έργων υποδομής (ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας, αναπλάσεων ΚΧ, αθλητικών κ.α.) που χαρακτηρίζουν τη σημερινή υστέρηση του οικισμού.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη για την δίκαιη μετάβαση στην Κοζάνη