Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα την ακεραιότητα της έρευνας και τη δεοντολογία η οποία αποσκοπούσε στην ενημέρωση των συμμετεχόντων και την ενίσχυση του ερευνητικού ρόλου του Πανεπιστημίου.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Πρόεδρος της ΜΟΔΙΠ, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθηγητής Νικόλαος Σαριαννίδης και ομιλητές η κ. Μαρία Παλιανοπούλου, μοριακή βιολόγος – γενετίστρια, με σπουδές και στη δημόσια υγεία και ο κ. Παναγιώτης Κάβουρας, ερευνητής – καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Οι ομιλητές εστίασαν στην ακεραιότητα της έρευνας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, στη σημαντικότητα και την ενίσχυση της, στα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά της καθώς και στην ηθική της έρευνας.

Η κ. Παλιανοπούλου μέσα από παραδείγματα διαφόρων επιστημόνων, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις παραβίασης ηθικών κανόνων και ανθρώπων που δεν έδρασαν σύμφωνα με τους κανόνες της ακεραιότητας. Τέλος, αναφέρθηκε στην επιστήμη της πολυπλοκότητας.

Ο κ. Κάβουρας αναφέρθηκε στο τι αντιμετωπίζει ένας ερευνητής και στο πως επηρεάζεται από το περιβάλλον εργασίας του, δίνοντας μια συμπληρωματική εικόνα του τι σημαίνει ακεραιότητα της έρευνας.