Στην κατάμεστη αίθουσα «Κοβεντάρειο» πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, η ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος και η συμβολή της ελληνικής αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία». Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στα θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας και ο Σύλλογος ατόμων με αναπηρία της Περιφερειακής ενότητας Κοζάνης.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση η Υπουργός προστασίας του πολίτη, κα Όλγα Γεροβασίλη και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος. Ενώ καθένας από τους ομιλητές-εισηγητές, ο κ. Χαράλαμπος Θεοχάρης (Ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας), ο κ. Βασίλειος Κούτσιανος (Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δ. Μακεδονίας), ο κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης (Δρ. Πολεοδόμος-Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός) και η κα Ευγενία Νιάκα (Συντονίστρια ειδικής αγωγής Δ.Μακεδονίας) έθιξε και μία διαφορετική πτυχή των ζητημάτων των ατόμων με αναπηρία.

Η Υπουργός, κα Γεροβασίλη σχολιάζοντας το θέμα των ατόμων με αναπηρία τόνισε πως η ευαισθητοποίηση απέναντι τους αποτελεί μέτρο του πολιτισμού μιας κοινωνίας όσο και της δημοκρατίας. Απαραίτητη, μάλιστα, θεώρησε τη συνεργασία κράτους και πολιτών για την καλυτέρευση της ζωής τους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ανάγκη να κάνουμε τις πόλεις προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία. Να αποκαταστήσουμε τα κουτσουρεμένα δικαιώματα των συμπολιτών μας. Θεσμοί, κεντρικό κράτος, κοινωνικοί φορείς και συλλογικότητες αλλά και κάθε πολίτης ατομικά οφείλουμε να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.»

Τα ίσα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία αλλά και τη σημασία της προσβασιμότητας προέβαλαν κατά βάση οι υπόλοιποι ομιλητές. «Να αποδεχτούμε την αναπηρία ως πρόβλημα όχι του ατόμου αλλά της κοινωνίας», επεσήμανε ο κ. Ανδρικόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα τις πρωτοβουλίες της αστυνομίας προς στήριξη των ανάπηρων συμπολιτών μας. Ο δήμαρχος, κ. Ιωαννίδης τόνισε την μέριμνα του δήμου ώστε η πόλη της Κοζάνης να γίνει πιο προσβάσιμη και τη συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο προς επίτευξη αυτού. Ο κ. Κούτσιανος αναγνώρισε τον βοηθητικό ρόλο της αστυνομίας, ενώ η κα Νιάκα υποστήριξε πως μέσα από το σχολείο μπορεί να επιτευχθεί αλλαγή στο σύστημα των αξιών.
Φ.Μ.