Έχουν περάσει κάποια 24ωρα από τις δραματικές εξελίξεις τόσο στην Π.Ε Κοζάνης όσο και στην Π.Ε Καστοριάς και ακόμη δεν έχει βγει κάποιος επίσημα να καθησυχάσει, να ενημερώσει, να ηρεμήσει μία κοινωνία, να εμψυχώσει έναν ολόκληρο επιχειρηματικό κόσμο που αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι μόνος του παλεύοντας χωρίς βοήθεια, χωρίς καμία στήριξη από πουθενά και χωρίς να γνωρίζει αν θα ξανά ανοίξει, πότε θα ανοίξει και ποιοι από αυτούς θα παραμείνουν κλειστοί αφού διαρκώς οι ειδήσεις αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό.

Να βγει κάποιος να του δώσει μία ελπίδα, να τον κοιτάξει στα μάτια και να του πει…μην ανησυχείς εμείς είμαστε εδώ και θα σε στηρίξουμε…

Και αυτός που θα έπρεπε να το κάνει ήδη είναι ο ίδιος ο Περιφερειάρχης. Μάταια όμως τρέφουμε αυταπάτες. Η περιφέρεια μας είναι στον αυτόματο πιλότο πηγαίνοντας κατευθείαν στα βράχια.

Μετά την ταφόπλακα που φέρνει η τοπική καραντίνα στην Π.Ε. Κοζάνης, ήρθε δυστυχώς και η ταφόπλακα στην Π.Ε Καστοριάς. Η δεύτερη ενότητα από τις τέσσερις που έχει η Δυτική Μακεδονία. Απίστευτες και τραγικές καταστάσεις με συνέπειες πρωτίστως για τους ανθρώπους των επιχειρήσεων και των παιδιών του μεροκάματου.

Ύστερα και από αυτές τις εξελίξεις και ο τελευταίος πολίτης της Δυτικής Μακεδονίας συνειδητοποιεί την πολιτική αδυναμία και την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από την Διοίκηση της Περιφέρειας και του κ. Κασαπίδη προσωπικά, που είχε να κάνει με την πρόληψη, τη διαχείρηση και την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ξέχωρα της ατομικής ευθύνης του καθενός μας που εξαντλήθηκε στο έπακρο και ειλικρινά μετά από έξι μήνες δικαιούμαστε να μιλάμε για την χαλαρότητα των αρχών να διαφυλάξουν και να προασπίσουν την ατομική ευθύνη όλων μας και αυτό θα επιτυγχανόταν με τη συνεχή επίβλεψη για τη σωστή τήρηση των μέτρων, προστατεύοντας έτσι στην κυριολεξία όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, είτε του λιανεμπορίου είτε της εστίασης αφού με τον συνεχή φόβο του ελέγχου, όλοι θα αναγκαζόταν να τηρήσουν τα μέτρα, καταφέρνοντας να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους αφού ίσως να μη φτάναμε στο lockdown.

Κακά τα ψέμματα. Την περιφέρεια μας δεν την υπολογίζει κανείς, αφού ούτε φωνή δείχνει να έχει αλλά ούτε και την τόλμη να κάνει μία αντιπρόταση όπως κάνανε άλλες περιφέρειες και όπως δείχνουν τα πράγματα καταφέρανε να αλλάξουν το σκεπτικό που θα αφορούν τα μέτρα σε περιοχές που θα μπαίνουν από δω και πέρα σε lockdown με ανοιχτό όμως το λιανεμπόριο.

Απαίτηση όλης της Δυτικής Μακεδονίας, οι καθαρές απαντήσεις.

Απαντήσεις που θα πρέπει να δώσει η ίδια η περιφέρεια.

Να απαντήσει πως καταφέραμε τελικά και φτάσαμε ως εδώ, τι ενέργειες είχε κάνει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης από τον Μάιο και μετά όταν βγήκαμε από την πρώτη καραντίνα και γιατί τελικά καταφέραμε πρώτοι στο πανελλήνιο να μπούμε σε lockdown από την στιγμή που και οι προειδοποιήσεις για την περιοχή μας είχαν έρθει από την 1η Οκτωβρίου 2020.

Να απαντήσει ποιος έχει την πολιτική και Διοικητική ευθύνη της περιφέρειας και πότε επιτέλους θα αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, αντί να τα ρίχνει πότε στην ατομική ευθύνη, πότε στη νεολαία , πότε στην αστυνομία και πότε οπουδήποτε αλλού εκτός από τον ίδιο που διοικεί μια ολόκληρη περιφέρεια.

Και τέλος να απαντήσει πόσο καιρό ακόμη θα περιμένει για να ανακοινώσει γενναία μέτρα ελάφρυνσης για τον εμπορικό κόσμο.

Ειδικά και μετά τα δύο lockdown σε Κοζάνη και Καστοριά, η αύξηση του ποσού της μη επιστρεπτέας προκαταβολής τουλάχιστον στα 50 εκατομ. ευρώ και με σαφή αλλαγή κριτηρίων είναι και δίκαιη και αυτονόητη. Είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν ώστε να ωφεληθούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις για να μπορέσει να ανακάμψει η αγορά, να ανέβει η ψυχολογία των ανθρώπων αυτών και να τερματιστεί η αγωνία τους.

Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται η φημολογία που φέρνει παραπάνω αβεβαιότητα αν θα πάρει ή όχι νέα παράταση το lockdown, φέρνοντας μεγαλύτερη αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο αφού κανείς τους δε γνωρίζει με σιγουριά ποιοι θα ανοίξουν και ποιοι θα παραμείνουν κλειστοί, κάνοντας τον διχασμό στον κόσμο της αγοράς ακόμη μεγαλύτερο. Η ζημιά όμως είτε έτσι είτε αλλιώς έχει ήδη γίνει..

Ηλίας Π. Κάτανας Περιφερειακός Σύμβουλος τ. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής