Ζωοδόχος πηγή εκεί όπου ο χρόνος έμεινε μετέωρος και οι επαγγελματίες αναπολούν το χθες, με αναιμικές ελπίδες για ανάκαμψη στο αύριο!!

Ζωοδόχος πηγή!!Στις παρυφές του Βερμίου σε υψόμετρο 1380 μέτρων!

Ένας οικισμός, που ενώνει την Δυτική με την Κεντρική Μακεδονία, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, τρεχούμενα νερά και με καταπληκτική θέα στην απόκρημνη κοιλάδα που απλώνεται μπροστά του, προκαλώντας στον επισκέπτη δέος και θαυμασμό. Κάποτε έσφυζε από Ζωή σήμερα η σιωπή και η εγκατάλειψη είναι εκκωφαντική.

Πριν το άνοιγμα της Εγνατίας οδού η παλιά Εθνική, Κοζάνης Θεσσαλονίκης, γνώρισε μέρες δόξας καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα διέσχιζαν τον δρόμο και εκατοντάδες ταξιδιώτες περνούσαν από το σημείο απολαύοντας την πανέμορφη διαδρομή.

Τα μικρά παραδοσιακά μαγαζιά δεν τα επισκέπτονται πια οι περαστικοί για να γευτούν τον μπακαλιάρο και τα σουβλάκια και αγοράσουν τις πατάτες Πολυμύλου σήμα κατατεθέν της περιοχής

Οι 15 σήραγγες και άλλες τόσες κοιλαδογέφυρες της Εγνατίας έκαναν την διαδρομή ευκολότερη και γρηγορότερη , βύθισαν όμως στην ερήμωση και έφεραν παράπλευρες απώλειες στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής του Πολυμύλου.

Η Ζωοδόχος πηγή με το άφθονο νερό με τις θεραπευτικές ιδιότητες όπως περιγράφει η παράδοση και οι κάτοικοι , δεν ξεδιψούν πια οι ταξιδιώτες παρά μόνο οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής,

Οι κάτοικοι ζητούν από την πολιτεία να σκύψει στα προβλήματα τους ώστε να ζωντανέψει και πάλι η περιοχή και να γίνει η διαδρομή τόπος προορισμού αξιοποιώντας τους ξενώνες, τις κατασκηνώνεις, τα καταστήματα και την πανέμορφη διαδρομή προς την Παναγία Σουμελά.

Πηγή