Είναι αποδεδειγμένο ότι όλοι σχεδόν οι άνθρωποι, ιδίως οι νέοι, έχουν πολλές απαιτήσεις απ΄ την ζωή. Άνθρωπος εξάλλου σημαίνει να ζητάς συνέχεια το καλύτερο, το ανώτερο. Οι περισσότεροι όμως άνθρωποι προτιμούν τελικά τις εύκολες λύσεις και τις μικρές απολαύσεις της ζωής, τη φτηνή ευτυχία και έτσι εγκαταλείπουν τον αγώνα. Και στο τέλος μένουν με την εντύπωση ότι αδικήθηκαν από την ζωή και δεν αναγνωρίστηκε η αξία τους, επειδή δεν διέθεταν τα ανάλογα μέσα.

Υπάρχει όμως και μια μικρή κατηγορία ανθρώπων που συνέχεια αγωνίζονται για τα δυσκολόπαρτα.Είναι οι ονειροπόλοι, οι αναμορφωτές, οι αιώνια ανικανοποίητοι, που οικοδομούν τη ζωή τους με προοπτική την πραγματική αποστολή του ανθρώπου.Και ο άνθρωπος έχει πλαστεί για να νικήσει τη φθορά και να κατακτήσει την διάρκεια.’’Πεθαίνουν μόνο εκείνοι που λησμονούνται’’ γράφει κάποιος ποιητής. Αλλά η πείρα το έδειξε ότι ο άνθρωπος δε λησμονιέται , όταν δικαιώσει την ύπαρξή του με τον συνεχή αγώνα και την δημιουργία.

Και αυτή η δημιουργία τρέφεται με τον ιδρώτα και κάποτε και με το ίδιο το αίμα του ανθρώπου.Δεν υπάρχει δημιουργία χωρίς πόνο, χωρίς τολμηρή αντιμετώπιση των κινδύνων, χωρίς πάθος. Οι δημιουργικοί άνθρωποι διεκδικούν την αιωνιότητα με σταθερότητα και αντοχή στους αντίπαλους ανθρώπους, στις αντιξοότητες, στις καταδρομές της τύχης. Η στάση τους στις διάφορες φάσεις της ζωής είναι σεμνή, ειλικρινής και υπεύθυνη. Μάχονται για τις ιδέες τους χωρίς να υποκύπτουν στα ποικίλα συμφέροντα ακόμη κι όταν οδηγούνται στην προσωπική καταστροφή. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μετρούν την ζωή τους με την διάρκεια αλλά με το περιεχόμενο, τις εμπειρίες και τις υψηλές κατακτήσεις.Οπωσδήποτε δε σημειώνονται πάντοτε επιτυχίες στο ενεργητικό τους, γιατί στην προσπάθεια να υλοποιήσουν τα ιδανικά τους είναι ασυμβίβαστοι. Το πιστεύω τους είναι ή όλα ή τίποτε. Η χαρά όμως και η νίκη είναι μόνιμοι σύντροφοι της ψυχής τους. Χαίρονται γιατί πολεμούν, κινδυνεύουν, αγωνίζονται, αντιστέκονται.

Δε γίνονται όσοι κυνηγούν το δυσκολόπαρτο διάσημοι. Αποτελούν όμως όλοι παράγοντες προόδου και δημιουργίας για την κοινωνία. Ως επιστήμονες ανοίγουν νέους δρόμους, αποκαλύπτουν τα μυστήρια της ζωής, ως πολιτικοί μάχονται για τα ιδανικά τους, υποβάλλονται σε κάθε λογής θυσίες ως απλοί επαγγελματίες αγαπούν την εργασία τους και ανεβάζουν το επάγγελμά τους σε κοινωνικό λειτούργημα.Όλοι αυτοί πολλές φορές γίνονται ενοχλητικοί και κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους και την ίδια τους τη ζωή ακόμη. Παρ΄όλες όμως αυτές τις δυσκολίες δεν συμβιβάζονται.Δε δέχονται να προβούν σε παραχωρήσεις που εξευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ζωή έχει ανώτερους σκοπούς. Η θεμελίωση της στο εύκολο λάφυρο μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό του ανθρώπου. Η πίστη από εύκολα, στα χαμηλά,όσο και να φαίνεται ρεαλιστική και πρακτική , δεν μπορεί να χαρίσει ψυχική πληρότητα. Θα μαγνητίσει μόνο ανθρώπους που κυνηγούν την απατηλή θαλπωρή της προσωρινής ευτυχίας.

Μη είναι βασιλικήν στραπόν επί γεωμετρία’’Δεν υπάρχει βασιλικός[σύντομος] δρόμος για να μάθεις γεωμετρία. Ευκλείδης 4ος-3ος αιών π.χ. Αλεξανδρινός μαθηματικός.

Είναι δύσκολο;Όχι αν έχεις τη σωστή νοοτροπία.Το δύσκολο είναι να έχεις τη σωστή νοοτροπία.Robert M.Pirsig 1928-2017 Αμερικανός συγγραφέας.

ΒΙΣΚΑ ΖΩΗ- ΠΟΛΥΞΕΝΗ