Ευτυχία είναι καλή τύχη που είναι αποτέλεσμα ή σειράς επιτυχών προσπαθειών επιδιώξεων και αγώνων ή απροσδόκητου καλού γεγονότος.

Έψαξε πολύ η ανθρωπότητα από την αρχή του βίου της για να βρει τα αίτια που δημιουργούν την ευτυχία.Οι φιλόσοφοι κάθε εποχής, προσπάθησαν να βρουν τους παράγοντες της. Μας είπαν πως βρίσκεται στη χαρά,στην αρετή,στην ηδονή,στη νίκη,στην άμιλλα,στην τόλμη, στην ελπίδα. Άλλοι μας απάντησαν πως την δημιουργεί η αξιοπρέπεια, η εκτέλεση του καθήκοντος,η γνώση, η φιλοσοφία, η ευσέβεια, η φιλοδοξία.Σ΄΄άλλες εποχές πίστεψαν δημιουργό της την επιστήμη, σ΄άλλες το χρήμα.Υπάρχει η σκέψη πως η ευτυχία στηρίζεται στη δυστυχία,γιατί η ευτυχία ενός ατόμου έρχεται σαν αποτέλεσμα μιας δυστυχίας ενός συνανθρώπου, καμιά φορά και της δικής του ευτυχίας.Αποδεικνύεται πως η ζωή μας είναι εναλλαγή ευτυχίας και δυστυχίας.Κάποιος είπε:’’Δεν υπάρχουν νόμοι που κάνουν την ευτυχία.Ο συντομότερος δρόμος είναι η ολιγάρκεια’’. Υπάρχει και η άποψη’’Ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει. Υπάρχουν μονάχα ευτυχισμένες στιγμές’’.

Νομίζουμε πως η ικανοποίηση των επιδιώξεων, πόθων,στόχων και ιδανικών στη ζωή σε πλήρη ή ικανοποιητικό βαθμό οδηγεί προς την ευτυχία.

Η κοινή αντίληψη για την ευτυχία είναι συνδεδεμένη με το πλήθος και την αξία των υλικών αγαθών, δηλαδή τα πλούτη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι υλικές ανάγκες είναι πιο άμεσες, αμετάτρεπτες και αναπόφευκτες και έτσι η ικανοποίησή τους θεωρείται δικαιολογημένα ευτύχημα.

Πέρα όμως από τα υλικά αγαθά, υπάρχουν οι ηθικοί και πνευματικοί σκοποί προς τους οποίους κατατείνει το επίλεκτο μέρος των ανθρώπων. Όταν αυτοί οι στόχοι επιτευχθούν, τότε τόσο τα άτομα, όσα και οι κοινωνίες θεωρούνται ευτυχισμένες.

Υλική και ηθικοπνευματική είναι η ευτυχία. Συνδυασμός τους είναι η ευδαιμονία.

Η ευτυχία εκφράζεται με τη χαρά. Η χαρά είναι η φωνή της ευτυχίας.

Είναι ευχάριστο και χαροποιό φαινόμενο της ζωής, γοητεύει άτομα και λαούς και έτσι πολλές φορές τη λάτρεψαν σα θεά.

Ζοωγονεί το βίο, παρέχει ελπίδες και καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης, ενεργοποιεί και δραστηριοποιεί τη ζωή.Αγαλλίαση και ευχαρίστηση γυροφέρνει την ανθρωπότητα σε ώρες ευτυχίας.Δίνει δυνάμεις για νέα ξεκινήματα, ακτινοβολεί με την παρουσία της και ενισχύει με σφρίγος και θάρρος την αντιμετώπιση του μέλλοντος. Η κοινωνία είναι ενάρετη.Θεάρεστα έργα δημιουργούνται παντού.Ειρήνη, γαλήνη,νηνεμία στις διαπροσωπικές ανθρώπινες σχέσεις επικρατεί.

Δημιουργός και αρχιτέκτονας της ευτυχίας είναι κυρίως το ίδιο το άτομο σε επέκταση οι κοινωνίες μέσα στις οποίες ζει.

Από τον Αισχύλο εκπέμπεται η παραγγελία΄΄Στ΄αλήθεια είναι βαρύ φορτίο ένας άνθρωπος που ενώ είναι ευτυχισμένος είναι άμυαλος’’. Ο μεγάλος της Αθήνας κωμικός Αριστοφάνης βλέποντας την συντομία της ευτυχίας μας είπε:’’ουκ έστιν όστις πάντ’ανήρ ευδαιμονεί’’…δεν υπάρχει άνθρωπος που να ευτυχεί σε όλα και ‘’τέρας έστίν ,όστις ηυτύχησε δια βίου’’…έμεινε δηλαδή σημάδι όποιος ήταν ευτυχισμένος σ’όλη του την ζωή.

Στους μεγάλους αγώνες που κάνουν οι άνθρωποι για να πετύχουν στη ζωή και να φτάσουν στην ευτυχία, την μεγαλύτερη συνεισφορά προσφέρουν η παιδεία και η αρετή, γιατί από αυτές τις δύο αντλεί η ανθρωπότητα , σ’όλες τις δύσκολες εποχές και περιστάσεις ηθικό σθένος και πνευματική διαύγεια.

Όταν το χαμόγελο ενός ανθρώπου ξεπεράσει τα χείλη και φτάσει στα μάτια τότε είναι πραγματική ευτυχία.

Ας είμαστε ευγνώμονες για τους ανθρώπους που μας κάνουν ευτυχισμένους. Είναι οι υπέροχοι κηπουροί που κάνουν τις ψυχές μας να ανθίζουν. Μαρσέλ Προυστ.