ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΛΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΧΙΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

 – Σε ποια σημεία δίνεται προτεραιότητα

Την επάρκεια των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας για τη χειμερινή περίοδο  και συγκεκριμένα για τις πλημμύρες, τις χιονοπτώσεις και τον παγετό που σημειώνεται το χειμώνα στη Δυτική Μακεδονία, εξεδήλωσαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Δευτέρας στην Κοζάνη, σχετικά με τον σχεδιασμό, τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας. Το “παρών” έδωσαν τα αρμόδια στελέχη από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική , τους δήμους της περιοχής, τα αρμόδια στελέχη στην υπηρεσία πολιτικής προστασίας, εθελοντικές οργανώσεις διασωστών κ.ο.κ.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, στόχος της συνάντησης αυτής είναι η πρόληψη, για αυτό και επαναβεβαιώνεται η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, στο κομμάτι της προστασίας της Π.Ε. Κοζάνης για έκτακτα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα. Ο ίδιος δήλωσε ετοιμότητα για τον αποχιονισμό και την προμήθεια άλατος, ενώ σημείωσε επίσης ότι θα βγει στον αέρα ένας πενταψήφιος αριθμός για την καταγγελία όλων των έκτακτων φαινομένων (βλαβών κ.α.). Επίσης, τόνισε πως η προμήθεια άλατος είναι και υποχρέωση των δήμων, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε σημεία του οδικού δικτύου που εντοπίζονται προβλήματα. Αυτά τα σημεία είναι η Εγνατία Οδός στην Καλαμιά (όπου πέρυσι τοποθετήθηκαν χιονοφράκτες για τα ανεμοσούρια), ενώ επίσης ζητήματα αντιμετωπίζουν ο δρόμος Πτολεμαΐδας – Κοζάνης ή ο δρόμος Κοζάνη – αεροδρόμιο. “Εκεί μπορεί να γίνει πιο επίκαιρος και πιο ουσιαστικός σχεδιασμός”, είπε χαρακτηριστικά.

Την μεγάλη εμπορεία της Δυτικης Μακεδονίας σε ανάλογα φαινόμενα τόνισε από την πλευρά της η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα πολιτικής Προστασίας Μαρία Καρυπίδου, λέγοντας ότι η εστίαση γίνεται στην πρόληψη . “Το κόστος είναι αρκετά μεγάλο, αλλά ευχόμαστε να είναι αχρείαστο. θεωρούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι και ευχόμαστε να έχουμε έναν ήπιο χειμώνα”, τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Πρόδρομος Ασλανίδης, μίλησε για την προσπάθεια να κρατηθεί ανοιχτό το χειμώνα το μεγάλο οδικό δίκτυο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ένα δίκτυο πολλών χιλιομέτρων, για το λόγο αυτό απαιτείται ετοιμότητα των τεχνικών υπηρεσιών, προμήθεια αλατιού και ετοιμότητα των μηχανημάτων.




Β.Σ.