Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης έκανε διαγωνισμό για την φύλαξη του κτιρίου µε τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, προϋπολογισμού 19.987 €. Αυτός αφορούσε την φύλαξη τις απογευματινέ ώρες , σαββατοκύριακα και αργίες.

Η καταγγελία που έφτασε στα γραφεία του Πρωινού Λόγου αναφέρεται σε λόγους αποκλεισμού της εταιρείας της Φλώρινας που πήρε το διαγωνισμό. Πρώτον γιατί δεν υπάρχει η απαραίτητη άδεια εργασίας στον εκπρόσωπο της εταιρίας που θα εργάζεται τα σαββατοκύριακα , καθώς και το επαγγελματικό όχημα για την εποχούμενη περιπολία. Επίσης δεν ξεκαθαρίζεται από τους όρους του διαγωνισμού οι ώρες εργασίες τα σαββατοκύριακα με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες.

Μάλιστα έχει ενδιαφέρον ότι η προσφερόμενη τιμή για την φύλαξη από Δευτέρα ως Παρασκευή της καταγγέλλουσας εταιρίας είναι 9.691,92 € και της άλλης από την Φλώρινα που τον πήρε σε 10.511,52 €. . Και η προσφερόμενη τιμή ανά ώρα της πρώτης εταιρίας που διαμαρτύρεται ανέρχεται σε 6,41 € και της άλλης σε 6,95 €. (συνολικό τίμημα 10.511,52 για 252 ημέρες επι 6 ημέρες). Σε περίπτωση δηλαδή που δεν προκύψουν ανάγκες για φύλαξη Σάββατα και Κυριακές η προσφορά της εταιρείας που πήρε το διαγωνισμό είναι μεγαλύτερη.

Επικοινωνήσαμε με τη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης, η οποία και εξέφρασε την απορία της γιατί δεν έγινε ένσταση από τη διαμαρτυρόμενη εταιρεία .Τόνισε ότι θα ελέγχεται κάθε εργαζόμενος αν έχει την απαιτούμενη άδεια για φύλαξη και αν δεν υπάρχει θα γίνει προσφυγή στη σύμβαση. Όσο για τα σαββατοκύριακα λόγω συνθηκών δεν γνωρίζει σε ποια θα χρειαστεί φύλαξη , ενώ για το επαγγελματικό όχημα ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στη σύμβαση .Το κριτήριο ήταν η χαμηλότερη τιμή και η κατακύρωση έγινε αποδεκτή και από το δήμο Κοζάνης όπως μας ανέφερε.

Σημειώνουμε ότι στο διαγωνισμό αναφέρεται ξεκάθαρα η εποχούμενη φύλαξη με επαγγελματικό όχημα .Όσο για τα σαββατοκύριακα απορεί κανείς πώς μπορεί κανείς να υπολογίσει σε ποια θα υπάρχουν ανάγκες για να δώσει και την ανάλογη προσφορά.

Ιωάννα Παπαδημητρίου