Το έχουμε πει, το έχουμε γράψει, το έχουμε τονίσει πολλές φορές. Η επιχειρηματικότητα έχει αρχές, έχει κανόνες, έχει άγραφους νόμους. Τα μαθαίνεις, τα εφαρμόζεις και πετυχαίνεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Έτσι δούλευε κι έτσι δουλεύει. Οι εγωισμοί κοστίζουν, οι αυτοσχεδιασμοί κοστίζουν, η άγνοια κοστίζει. Γι αυτό μην ξαφνιάζεστε όταν βλέπετε επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη. Κάτι δεν ήξεραν, κάτι έχουν κάνει λάθος, κάτι δεν υπολόγισαν σωστά, κάτι δεν εφάρμοσαν σωστά.

Κάποιοι θα μου πείτε ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι τέτοιες που οδηγούν τις επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Συμφωνώ μαζί σας ότι οι συνθήκες της αγοράς δεν ευνοούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Στο ίδιο περιβάλλον όμως δεν λειτουργούν και οι επιτυχημένες επιχειρήσεις; Στο ίδιο περιβάλλον όμως δεν λειτουργούν και οι κερδοφόρες επιχειρήσεις; Γιατί αυτές είναι σε καλύτερη κατάσταση; Προφανώς αυτές οι επιχειρήσεις ξέρουν κάτι παραπάνω. Κάνουν κάτι διαφορετικό. Σκέφτονται διαφορετικά, αποφασίζουν διαφορετικά, ενεργούν διαφορετικά και επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν είναι δυνατόν να λες ότι είσαι επιχειρηματίας και να μην ξέρεις τα βασικά. Δεν είναι δυνατόν να είσαι επιχειρηματίας και να μην ξέρεις τι δουλειά κάνεις. Ναι, πιστέψτε με. Το 90% των επιχειρηματιών (9 στους 10), όταν τους ρωτήσεις, δεν ξέρουν να σου πουν τι δουλειά κάνουν. Δεν είναι δυνατόν να είσαι επιχειρηματίας και να μην ξέρεις ποιος είναι ο σκοπός της επιχείρησης. Ξέρω πολύ καλά τι θα απαντήσετε, αλλά δεν είναι η σωστή απάντηση. Οι 9 στους 10 επιχειρηματίες απαντούν λάθος. Το διαπιστώνω στις ομιλίες μου και στα σεμινάριά μου που τους ρωτάω. Είναι η πρώτη ερώτηση που τους κάνω. Δεν είναι δυνατόν να είσαι επιχειρηματίας και να μην ξέρεις ποιες είναι οι 2 βασικές λειτουργίες της επιχείρησης. Ναι 9 στους 10 δεν ξέρουν ποιες είναι οι 2 βασικές λειτουργίες της επιχείρησης. Όταν 9 στους 10 δεν ξέρουν να απαντήσουν αυτές τις 3 απλές ερωτήσεις, τι περιμένουν από την επιχείρησή τους; Πώς περιμένουν να έχουν κερδοφορία;

Τα πράγματα είναι απλά. Μιλάω ανοιχτά, μιλάω ξεκάθαρα και το εννοώ. Ισχύει για όλους τους επιχειρηματίες. Εάν δεν εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας, εάν δεν αναπτύξετε την επιχειρηματική σας ικανότητα και δεν εφαρμόσετε αυτά που πρέπει να εφαρμόσετε, θα πελαγοδρομείτε, θα αυτοσχεδιάζετε, θα αντιδράτε σπασμωδικά και θα βλέπετε τις ευκαιρίες να χάνονται. Αντί να πάτε μπροστά, θα πηγαίνετε πίσω. Θα έρχονται νέοι επιχειρηματίες και νέες επιχειρήσεις, που θα γνωρίζουν περισσότερα, θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και θα παίρνουν κομμάτι της αγοράς, που θα μπορούσατε να το έχετε εσείς. Έτσι λειτουργεί η αγορά και αυτό πρέπει αν έχετε υπόψη σας.

Θα επαναλάβω επίσης και κάτι άλλο. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι τεχνικό θέμα. Δεν είναι οικονομικά. Δεν είναι χαρτί και μολύβι. Αυτά είναι το 15%. Το 85% είναι ο επιχειρηματίας. Είναι οι γνώσεις του, οι δεξιότητές του, οι εμπειρίες του, οι ψυχικές αρετές και οι ψυχικές αντοχές του. Δεν είναι να έχω χρήματα, να ανοίξω κατάστημα, να παράγω ή να βάλω εμπόρευμα, να προσλάβω προσωπικό και να ξεκινήσω. Είναι να ξέρω τι θέλω να κάνω, πως θα το κάνω και γιατί θα το κάνω. Να ξέρω πως θα τα βάλω όλα αυτά να δουλέψουν για μένα. Έτσι πρέπει να σκέφτεστε. Και εκεί είναι που αποτυγχάνουν οι περισσότεροι. Στην έλλειψη γνώσεων, στην έλλειψη επιχειρηματικής νοοτροπίας και επιχειρηματικής ικανότητας.

Για να είσαι επιχειρηματίας δεν χρειάζεται να έχεις καλούς βαθμούς στο σχολείο, δεν χρειάζεσαι πτυχία, δεν χρειάζεσαι πιστοποιήσεις. Χρειάζεσαι απλές βασικές γνώσεις της αγοράς, επιχειρηματική νοοτροπία και επιχειρηματική ικανότητα.

Διαβάστε και μάθετε. Ρωτήστε και μάθετε.

Όσο διαβάζεις και ρωτάς τόσο μαθαίνεις. Και όσα περισσότερα μαθαίνεις, τόσο αποκτάς περισσότερες ικανότητες, περισσότερη αυτοπεποίθηση και περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι μεγάλοι επιχειρηματίες εκπαιδεύονται συνεχώς.

Ρώτα, μάθε, εφάρμοσε!
Μη διστάζεις να ρωτήσεις!
Το να μαθαίνεις είναι επένδυση στον εαυτό σου, επένδυση στην επιχείρησή σου, επένδυση στο μέλλον το δικό σου και της οικογένειάς σου!

Νέστορας Ι. Κολοβός
Engineering Geologist M.Sc., Ph.D.
Πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Life and Business Coach
[email protected]
6973225228