Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, Αγαπητοί γονείς,

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), εκφράζουμε τις ειλικρινείς ευχές μας για υγεία, δύναμη και μια καλή σχολική χρονιά! Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε πως βρισκόμαστε στο πλευρό σας στη δύσκολη, μα ταυτόχρονα σημαντική κι όμορφη προσπάθεια για τη μόρφωση και την ανατροφή των παιδιών μας!

Αναγνωρίζουμε τις αγωνίες των οικογενειών λόγω της γενικότερης δύσκολης οικονομικής κατάστασης που σημαδεύει την καθημερινότητα όλων μας. Αντιλαμβανόμαστε το αντικειμενικό άγχος κάθε γονιού και κάθε οικογένειας να ανταποκριθεί στα αυξημένα οικονομικά βάρη που σηματοδοτεί το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Αγανακτούμε κι εμείς, όπως εσείς, από την έλλειψη δωρεάν και προσβάσιμων για όλα τα παιδιά, χώρων άθλησης, πολιτισμού, ψυχαγωγίας. Νιώθουμε την ίδια ακριβώς ανασφάλεια όταν ανοίγουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος, του φυσικού αερίου κι αναλογιζόμαστε τι μέλλει γενέσθαι τον χειμώνα που έρχεται.

Αναγνωρίζουμε τις πολλαπλές και μεγάλες δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας εκπαιδευτικός σήμερα. Καταλαβαίνουμε καλά τι σημαίνει η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι δυσκολίες που επιβαρύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία εξαιτίας των υπεράριθμων τμημάτων, των ελλιπών μέτρων για την πανδημία που είναι ακόμη εδώ. Αντιλαμβανόμαστε το άγχος κάθε εκπαιδευτικού να κυνηγά να συμπληρώσει ώρες σε δυο και τρία σχολεία, πολλές φορές ακόμη και σε εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους περιοχές. Νιώθουμε την αγωνία των αναπληρωτών και των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, τα οικονομικά αδιέξοδα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι για την εύρεση στέγης, για τις μετακινήσεις, για την ίδια τη διαβίωσή τους, αφού ο μισθός που παίρνουν δεν επαρκεί ούτε για τα στοιχειώδη!

Πιστεύουμε ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία! Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής με συγκεκριμένη κατεύθυνση και πρόσημο, που συστηματικά όλα τα προηγούμενα χρόνια στο όνομα της δήθεν αναβάθμισης, επί της ουσίας υποβάθμιζε το εκπαιδευτικό σύστημα, φορτώνοντας με ακόμη μεγαλύτερα βάρη τις πλάτες των εκπαιδευτικών και των οικογενειών των μαθητών. Είναι η ίδια πολιτική που ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες και στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, γέρνει προς το συμφέρον των επιχειρηματικών ομίλων. Στα παραπάνω προστίθενται ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και έξι μήνες στην Ουκρανία, η όξυνση στα Ελληνοτουρκικά, αλλά και οι εστίες πολέμου σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, που δικαιολογημένα προκαλούν φόβο κι ανασφάλεια για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Η Ελλάδα έρχεται πρώτη στις δαπάνες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, την ώρα που περικόπτονται κρατικές δαπάνες σε μια σειρά από κοινωνικούς τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια κ.ο.κ.

Ακριβώς για όλα αυτά, αλλά και για ακόμη περισσότερα, είμαστε στο πλευρό σας στους αγώνες σας για τη μόρφωση των παιδιών μας, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα όλων μας, για να μπορούν οι λαοί να ζούνε μεταξύ τους ειρηνικά, δίχως εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους. Αντί για το ρατσιστικό μίσος να αναπτύσσουν μεταξύ τους την αλληλεγγύη και σχέσεις αμοιβαίου οφέλους, ώστε να μπορούν να ζούνε όπως τους αρμόζει στον 21ο αιώνα. Γιατί στον 21ο αιώνα με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν θα δεχτούμε να τρίβουμε το χειμώνα τα χέρια μας για να ζεσταθούμε, να μετράμε τις μπουκιές του φαγητού ώστε να φτάσει για όλη την οικογένεια, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα τρίβουν τα δικά τους χέρια από ευχαρίστηση για τον πολλαπλάσιο τζίρο τους!

Είμαστε εδώ, είμαστε στο πλευρό σας και θα χαρούμε ιδιαίτερα να συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα, για μια πλούσια και πολύμορφη συνεργασία μας τη νέα σχολική χρονιά!

Με εκτίμηση
Η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης