Στην Πτολεμαΐδα η έννοια πεζόδρομος είναι καθαρά διακοσμητική.

Αυτοκίνητα και μηχανάκια διέρχονται καθημερινά αναπτύσσοντας επικίνδυνες ταχύτητες, λες και βρίσκονται σε κάποιον αυτοκινητόδρομο. Αρκετές φορές μάλιστα κορνάρουν και τους ανέμελους πεζούς που τυγχάνει να βρεθούν στο διάβα τους. Σε τυχόν παρατηρήσεις από διερχόμενους πολίτες,απαντούν με κλισέ επιχειρήματα του τύπου: – 5 λεπτά θα κάνω, ή εδώ μένω (λες και αν κατοικείς σε διαμέρισμα σε πεζόδρομο σου δίνουν και δώρο θέση πάρκινγκ). Φυσικά δεν λείπουν οι φωνές και οι ύβρεις!

Αντίστοιχες πρακτικές χρησιμοποιούν και κάποιες μεταφορικές που χρόνια τώρα έχουν συνηθίσει να ξεφορτώνουν μπροστά στον χώρο του πελάτη αγνοώντας τις θέσεις και τα ωράρια φορτοεκφόρτωσης. Παρότι πόλη δηλαδή,είμαστε αντιμέτωποι με παθογένειες χρόνων και νοοτροπίες “χωριού”!

Οπότε για να μην θρηνήσουμε θύματα,άλλωστε έχουν καταγραφεί ήδη αρκετά ατυχήματα και διαπληκτισμοί,θα πρέπει να γίνουν απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες αρχές.

Π.χ τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι,αρχικά με συστάσεις και ενημέρωση των επαγγελματιών και λοιπών παραβατικών οδηγών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα,και έπειτα με τα προβλεπόμενα πρόστιμα για όσους εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται.

Επίσης να τοποθετηθούν επιτέλους κάποια στιγμή τα περιβόητα βυθιζόμενα κολωνάκια σε εισόδους και εξόδους ώστε να επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (πυροσβεστική, ασθενοφόρο,αστυνομία) όπως σαφέστατα ορίζεται από τον νόμο.

Ο Δήμος με προ μηνών απόφαση δημοτικού συμβουλίου,προσπαθώντας να επιλύσει το πρόβλημα και να βελτιώσει την κατάσταση,έχει ορίσει συγκεκριμένο ωράριο φορτοεκφόρτωσης στους πεζόδρομους με σκοπό την εξυπηρέτηση καταστημάτων και κατοίκων αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα οι ανάλογες ενημερωτικές πινακίδες.

Ευχαριστώ πολύ,
Ιωάννης Παπαδόπουλος