Τους τελευταίους μήνες προσλήφθηκαν 1014 άνεργοι, κυρίως γυναίκες έως 29 ετών

Θετική ανταπόκριση σε περιοχές υψηλούς θύλακες ανεργίας έχουν τα προγράμματα επιχορήγησής του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 5.400 θέσεων εργασίας για εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.

Τους τελευταίους μήνες προσλήφθηκαν 1014 άνεργοι, κυρίως γυναίκες έως 29 ετών . Οι εργοδότες που προσέλαβαν τους περισσότερους ήταν πολύ μικρές επιχειρήσεις στον κλάδο του εμπορίου.

Μάλιστα το πρώτο από τα δύο προγράμματα που αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.400 ανέργων που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης έχει παραταθεί έως το τέλος του χρόνου. Συγκεκριμένα η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων των επιχειρήσεων για το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας έχει παραταθεί μέχρι την Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 2.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών, περιοχών των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.

Μιλώντας στο protothema.gr ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης επεσήμανε « Είναι πολύ θετική για μας η καλή ανταπόκριση που έχουν τα προγράμματα στην τοπική αγορά εργασίας. Μέσα σε τρεις μήνες προσλήφθηκαν πάνω από 1000 άνεργοι σε περιοχές που χαρακτηρίζονται θύλακες υψηλής ανεργίας. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε το επόμενο διάστημα σε στοχευμένα προγράμματα που μπορούν να μειώσουν ακόμα περισσότερο την ανεργία.»

Ειδικότερα , τα αποτελέσματα των προγραμμάτων δείχνουν τα εξής.

Συνολικά προσλήφθηκαν 1,014 άτομα. Τα 301 μέσω του προγράμματα για την επιχορήγηση 3.400 θέσεων εργασίας, τα 176 μέσω του προγράμματος προεργασίας για 550 ανέργους ηλικίας 18-29 ετών και τα 537 μέσω του προγράμματος προεργασίας για 1450 άτομα ηλικίας 18 -29 ετών. Τα 796 άτομα (78.5%) απορροφήθηκαν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και τα 218 (21.5%) στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Οι περισσότεροι (789) άνεργοι που προσλήφθηκα είναι έως 29 των ενώ υπερτερούν οι γυναίκες 66.3%(672) έναντι των αντρών 33.7%(342).

Προτιμήθηκαν άτομα με πανεπιστημιακό πτυχίο 45.1%(457)

Τους περισσότερους ανέργους προσέλαβαν πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 1-9 άτομα. Τα 613 άτομα που βρήκαν δουλειά ήταν εκτός της αγορά εργασίας έως 6 μήνες ενώ τα 149 ήταν στη λίστα ανεργίας από ένα έως δύο έτη.

Το εμπόριο χονδρικό, λιανικό , επισκευή οχημάτων και μοτοσυκλετών προσέλαβε 262 άτομα (32%).

Ο κλάδος επαγγελματικών επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων 133 άτομα (16.26%)

Ο κλάδος της εστίασης και των καταλυμάτων 77(9.41%) ενώ ο κλάδος της υγείας και κοινωνικής μέριμνας 59(7.21%)

Η αρχή γίνεται με δυο προγράμματα, συνολικού

προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν 5.400 νέες

θέσεις εργασίας, που «ανοίγουν» τις επόμενες ημέρες.

Η ταυτότητα των προγραμμάτων

Τα προγράμματα εντάσσονται στο πλαίσιο του «κοινωνικού πακέτου» δράσεων του ΟΑΕΔ, συνολικού προϋπολογισμού 107 εκ. €, για τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, με στόχο την αποτελεσματική στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής

1.Το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για την πρόσληψη 3.400 ανέργων, πρώην εργαζομένων σε επιχειρήσεις των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκ. €, απευθύνεται σε επιχειρήσεις που

δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης,

Τρίπολης, Γορτυνίας, Σπάρτης, Οιχαλίας και Καλαμάτας.

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας των Π.Ε. Κοζάνης (ΚΠΑ2 Κοζάνης και Πτολεμαΐδας), Π.Ε. Φλώρινας (ΚΠΑ2 Φλώρινας και Αμύνταιου), καθώς και του

ΚΠΑ2 Τρίπολης (για εγγεγραμμένους ανέργους του Δήμου Μεγαλόπολης), για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12-18 μήνες, το ποσοστό επιχορήγησης μισθού και εισφορών κυμαίνεται μεταξύ 75-100%, ενώ το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται μεταξύ 700 – 933 € μηνιαία και 8.397 – 16.794 € συνολικά, ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου και του κλάδου της επιχείρησης που εργαζόταν. Στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται δώρα εορτών και επίδομα αδείας.

2.Ειδικό Πρόγραμμα προεργασίας, απόκτησης επαγγελματικής εμπειρία για 2.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών, περιοχών των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημοσίου που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, καθώς και σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα στις παραπάνω περιοχές. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 7 μήνες και στους συμμετέχοντες θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Πηγή:protothema.gr