Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της πορείας «Βρυσοπούλες – Καλόγερος – Λιβαδάκι – Πριόνια» που είχε προγραμματίσει και πραγματοποιούσε ο σύλλογός μας, ζήσαμε ένα περιστατικό για το οποίο πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μια αναφορά, κυρίως για το μηνύματα που εκπέμπει και έχουν σχέση με την ασφάλεια στο βουνό.

Αφετηρία της διαδρομής ήταν το στρατόπεδο ΚΕΟΑΧ στη θέση Βρυσοπούλες και τέρμα της τα Πριόνια Λιτοχώρου.

Μια απόσταση είκοσι ενός χιλιομέτρων και συμμετείχαν έμπειροι ορειβάτες, μέλη του συλλόγου μας.

Στο όγδοο χιλιόμετρο στη τοποθεσία «Γκόλιας» σε υψόμετρο 2.500 μέτρα, σε μια περιοχή που βρίσκεται μακριά από το πολυσύχναστο δίκτυο μονοπατιών του Ολύμπου, συναντήσαμε έναν ορειβάτη από την Τυνησία, ηλικίας περίπου 35 ετών. Φορούσε πέδιλα, δεν είχε εξοπλισμό και έδειχνε ταλαιπωρημένος.

Από την πρώτη συνομιλία μαζί του, προέκυψε ότι ήταν στο βουνό χαμένος για δύο μέρες, χωρίς νερό και φαγητό και πέρασε τη νύχτα έξω, με βροχή. Δεν ήξερε πού βρισκόταν ούτε μπόρεσε να μας εξηγήσει από πού ερχόταν και πού ήθελε να πάει.

Του δώσαμε νερό με ηλεκτρολύτες, λίγο φαγητό (μια μπάρα δημητριακών) και με επίμονη προσπάθεια τον πείσαμε να μας ακολουθήσει για να τον οδηγήσουμε σε ασφαλές σημείο.

Στη συνέχεια καλέσαμε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης (112) και αναφέραμε το περιστατικό. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και σε όλη τη διάρκεια της πορείας η επικοινωνία ήταν συνεχής.

Ο συνορειβάτης μας, ευτυχώς, είχε καλή φυσική κατάσταση και μπόρεσε να μας ακολουθήσει, μέχρι το σημείο που τον παρέλαβε η ομάδα της πυροσβεστικής, τρία χιλιόμετρα από τα Πριόνια, στη θέση «Ρέμα Μελιτζάνη».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το γεγονός είχε αίσιο τέλος. Όμως μια σειρά από λάθη έβαλαν τη ζωή του σε κίνδυνο.

Τα ίδια λάθη σε άλλες περιπτώσεις, δυστυχώς δεν είχαν την ίδια κατάληξη.

Σαν ΕΟΣ Κοζάνης, έχουμε το θέμα της ασφάλειας σαν πρώτη προτεραιότητα. Έτσι παίρνουμε αφορμή από το περιστατικό, να υπενθυμίσουμε κάποιους σημαντικούς κανόνες και κάποιες χρήσιμες συμβουλές.

Ένα βασικό λάθος που συνιστούμε να αποφεύγεται, είναι να βρει κάποιος μόνος να περπατήσει στο βουνό. Γι αυτό προσκαλούμε όποιον θέλει να απολαύσει μια ορεινή πεζοπορία με ασφάλεια να ακολουθήσει τις εξορμήσεις που διοργανώνει ο σύλλογός μας.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές

Καλό είναι πριν ξεκινήσουμε για το βουνό να εφαρμόζουμε κάποιες χρήσιμες και απλές πρακτικές, ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ευχάριστες και απολαυστικές διαδρομές!

Πρώτη και βασική παράμετρος είναι ο βαθμός δυσκολίας στις ορεινές αναβάσεις. Πρέπει με αυτογνωσία να κρίνουμε αν μια διαδρομή έχουμε την δυνατότητα να την ακολουθήσουμε ή όχι.

Ακολούθως πρέπει να ελέγξουμε τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσουμε κατά τη διάρκεια της πορείας. Για τον λόγο αυτό παρακολουθούμε τις καιρικές προγνώσεις των τελευταίων ημερών. Συνυπολογίζοντας προφανώς την εποχή, τις συνθήκες του εδάφους αλλά και την ώρα που νυχτώνει οπωσδήποτε! Έτσι θα μπορέσουμε να είμαστε εξοπλισμένοι ανάλογα.

Προετοιμάζουμε λοιπόν το σακίδιο και τον ρουχισμό μας από την προηγούμενη μέρα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε. Έτσι φροντίζουμε ώστε να έχουμε τα απαραίτητα, αποφεύγουμε ελλείψεις και δεν κουβαλάμε άχρηστα υλικά στην πλάτη. Ελέγχουμε έγκαιρα την κατάσταση του εξοπλισμού μας.

Σημαντικό είναι να διατηρήσουμε ενυδατωμένο τον οργανισμό πίνοντας υγρά από την προηγούμενη μέρα.

Φροντίζουμε να κάνουμε ξεκούραστο ύπνο και πριν την πορεία κάνουμε καλό πρωινό, τρώγοντας κάτι ελαφρύ αλλά πλούσιο σε θερμίδες.

Αποφεύγουμε να ξεκινήσουμε για μια διαδρομή αν αισθανόμαστε αδιάθετοι. Και φυσικά δεν καταναλώνουμε αλκοολούχα ποτά.

Τα βουνά μας προσφέρουν την ευκαιρία να βρεθούμε με συντροφιά και να συναναστραφούμε με κόσμο που αισθάνεται την ανάγκη να βρεθεί στη φύση. Ποτέ δεν πρέπει να ανεβαίνουμε μόνοι και ειδικά χωρίς απαραίτητο εξοπλισμό επικοινωνίας.

Οι συμβουλές των παλαιότερων ή πιο έμπειρων αποδεικνύονται πάντα χρήσιμες! Καλό είναι να τους συμβουλευόμαστε, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για διαδρομές που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει.

Χάρτες, πυξίδα και σύγχρονα τεχνολογικά μέσα όπως GPS και ασυρμάτους πρέπει να γνωρίζουμε να τα χρησιμοποιούμε καλά ώστε να κινούμαστε με ασφάλεια και κάποια σιγουριά, σε γνώριμα ή λιγότερο γνώριμα μονοπάτια. Πρέπει να λάβουμε υπ όψιν πως τα κινητά μας τηλέφωνα δεν λαμβάνουν σήμα παντού στην εξοχή!

Καλό είναι να δηλώνουμε από νωρίς την πορεία που πρόκειται να ακολουθήσουμε, στο οικογενειακό μας περιβάλλον αλλά και σε φορείς της περιοχής. Και φυσικά ακολουθούμε την πορεία αυτή χωρίς αλλαγές, εκτός απροόπτου.

Τα βασικά υλικά που καλύπτουν συνήθως έναν ορειβάτη είναι τα εξής:

Απαραίτητα υλικά:
• Ορειβατικό σακίδιο πλάτης
• Φακός κεφαλής (βρίσκεται πάντα στο σακίδιο και με δεύτερες μπαταρίες)
• Ατομικό φαρμακείο με βασικό περιεχόμενο
• Σφυρίχτρα , σουγιάς και αναπτήρας
• Γυαλιά ηλίου
• Αντηλιακή κρέμα

Ρουχισμός:
(ειδικός ρουχισμός – εξοπλισμός απαιτείται εάν πρόκειται για χειμερινό βουνό)
• Παπούτσια πεζοπορίας (προτιμάμε παπούτσι που να κρατάει τον αστράγαλο)
• Μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο : χειμώνα και καλοκαίρι)
• Θερμοεσώρουχα
• Κάλτσες μάλλινες ή ισοθερμικές
• Παντελόνι αντοχής – αδιάβροχο
• Πουλόβερ μάλλινο ή fleece
• Σκούφος, γάντια, καπέλο
• Γκέτες
• Μπατόν
• Πιολέ, κραμπόν (αναλόγως με τις συνθήκες)

Ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες είναι πάντα χρήσιμο όπως και μια μπλούζα η παντελόνι κυρίως όταν πρόκειται για μεγάλες αναβάσεις τα οποία μπορούμε να αφήσουμε στο αμάξι η στο καταφύγιο για να τα έχουμε στην επιστροφή.

Προτεινόμενα τρόφιμα:
(φαγητό και νερό ανάλογα με τις ώρες πορείας)

Προτιμάμε πάντα τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες
• Σταφίδες, σοκολάτες, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα
• Ελαφριά φαγητά όπως τοστ, σάντουιτς
• Νερό ( ΠΟΤΕ δεν ξεχνάμε το νερό! )

Από το ιστολόγιο του Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Κοζάνης