Ο μήνας των ρόδων είναι ο Μάιος για την περιοχή του Βοΐου και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας,  καθώς σε πολλά από τα χωράφια της καλλιεργούνται  τριαντάφυλλα  από τα οποία παράγουν ροδόνερο και ροδέλαιο.

Το prlogos.gr βρέθηκε στο υπερσύγχρονο αποστακτήριο που βρίσκεται στον Άγιο Αθανάσιο Εράτυρας στο Δήμο Βοίου  και παρακολούθησε την διαδικασία απόσταξης του αρωματικού φυτού τριαντάφυλλου.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού αρωματικών, φαρμακευτικών και οπωροκηπευτικών  φυτών Ν. Κοζάνης  Δημοσθένης Τυρεκίδης,  αφού μας ξενάγησε στο χώρο του αποστακτηρίου μας έδειξε την διαδικασία απόσταξης της ποικιλίας τριαντάφυλλου που χρησιμοποιείται . Ονομάζεται  ‘Ρόζα δαμασκηνή’ και έχει έντονα αρώματα και έντονο ροζ χρώμα.

Επίσης ο κ. Δημοσθένης αναφέρθηκε στην ποιότητα του συγκεκριμένου λουλουδιού «μπορεί να είναι το ίδιο  φυτό με της Βουλγαρίας, αλλά στις δικές μας περιοχές λόγω του κλίματος που επικρατεί και το νερό που χρησιμοποιείται κατευθείαν από την πηγή του Βοίου το βοηθά να βγάζει καλύτερα τα αρώματα του και τα έλαιά του».

Ο ίδιος τόνισε ότι λόγω της καλής ποιότητας έχει αυξηθεί η ζήτηση « ο συνεταιρισμός συνεργάζεται πλέον με 400 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, σε Κύπρο και σε χώρες του εξωτερικού».

Το αποστακτήριο βρίσκεται σε υψόμετρο 930m δίπλα από την Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου στην Εράτυρα του δήμου Βοίου.

Μ.Β.