ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ 49 ΚΛΟΠΕΣ ΣΕ ΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΕΙΑ 167.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ ΦΛΩΡΙΝΑ

– Η ίδια ομάδα δραστών συνδέεται με ακόμη 20 κλοπές τον Σεπτέμβριο στην Εορδαία!

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης , τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει συνολικά 49 κλοπές από οικίες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μαγνησίας, οδηγήθηκε η αστυνομία, προχωρώντας σε συλλήψεις πέντε ελλήνων δραστών και σχηματίζοντας δικογραφία για 8 άτομα, οι οποίοι κατηγορούνται ότι από το 2016 τουλάχιστον και έπειτα είχαν “μπουκάρει” σε δεκάδες σπίτια της περιοχής , αποσπώντας συνολικά χρήματα και κοσμήματα ύψους 167.000 ευρώ. Η εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε μετά από  συνεργασία των αστυνομικών της ομάδας ασφάλειας Κοζάνης,  του ΑΤ Αμυνταίου, Ασφάλειας Φλώρινας, Εορδαίας και μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και αδιάσειστα στοιχεία που συλλέχθηκαν εις βάρος τους, κατηγορούνται για 46\9 διαρρήξεις, εκ των οποίων οι 23 στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, 19 στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου, 3 στη Φλώρινα και 1 στα Γρεβενά (ακόμη 3 στη Μαγνησία).  Μάλιστα ο ίδιοι δράστες συνδέονται και με 20 πρόσφατες κλοπές στην περιοχή της Εορδαίας.

Όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε στην Κοζάνη με αφορμή την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, οι δράστες είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές. Όπως ανακοίνωσαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Ντζιοβάρας Παναγιώτης, ο Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης, Αστυνομικός Διευθυντής Θεοχάρης Χαράλαμπος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φλώρινας, Αστυνομικός Διευθυντής Παλιογιάννης Δημήτριος, οι δράστες συνδέονται με 20 κλοπές που είχαν εξαρθρώσει τον Σεπτέμβριο οι αρχές, στην περιοχή της Εορδαίας, με όφελος 130.000 ευρώ ως λεία από τις κλοπές τους τότε. Για τις 49 νέες κλοπές που εξαρθρώθηκαν οι δράστες χρησιμοποιούσαν 5 οχήματα και δρούσαν σε ομάδες, “μπουκάρωντας σε σπίτια όταν οι οικείοι δεν ήταν μέσα. Επέλεγαν κυρίως μονοκατοικίες ή ισόγεια σε εισόδους ή εξόδους πόλεων (για εύκολη διαφυγή) και επέλεγαν στόχους που παρακολουθούσαν πρώτα . Η συνολική τους λεία έφτασε στις 167.000 ευρώ , ενώ οι δράστες έκαναν χρήση διαφόρων διαρρηκτικών εργαλείων, κινητών τηλεφώνων (με sim δηλωμένες σε ασιάτες πολίτες).

“Αστυνομικοί υπηρεσιών Κοζάνης και της Φλώρινας κατάφεραν να αποδημήσουν εγκληματική οργάνωση, μετά από πολύμηνη δράση και άψογη συνεργασία των εμπλεκόμενων τμημάτων  . Σε αστυνομική επιχείρηση που έγινε σε Ημαθία και Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν οι πέντε από τους οχτώ δράστες, μέλη της οργάνωσης, και ο εγκέφαλος”, είπε χαρακτηριστικά ο Ταξίαρχος Παναγιώτης Ντζιοβάρας, συγχαίροντας τους αστυνομικούς που έλαβαν μέρος. Οι σεσημασμένοι δράστες κατηγορούνται ότι συνολικά διέπραξαν 69 κλοπές με συνολική λεία  300.000 ευρώ σύνολο, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Α.Δ. Κοζάνης Χαράλαμπος Θεοχάρης περιέγραψε τον τρόπο δράσης των δραστών, λέγοντας ότι για την εξιχνίαση των κλοπών αξιοποιήθηκαν πολλά αστυνομικά μέσα και έγινε μεγάλη έρευνα και συλλογή στοιχείων που εκτιμήθηκαν και αξιοποιήθηκαν σωστά για πολλούς μήνες . Οι δράστες δρούσαν από 1/3/2017 έως 7/9/2017, ενώ στην ίδια εγκληματική οργάνωση αποδίδονται και 20 ακόμα κλοπές σε οικίες της Εορδαίας. Να σημειωθεί ότι δύο εκ των δραστών είχαν συλληφθεί τότε και είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, συνεχίζοντας την εγκληματική δράση τους. Να σημειωθεί πως τα μέλη της οργάνωσης κινούνται προσεκτικά, δρούσαν τη νύχτα, επεσήμαναν οικίες που τους ενδιέφεραν και κοιτούσαν να υπάρχει εύκολη πρόσβαση. Έμπαιναν κυρίως από μπαλκονόπορτες με διαρρηκτικά εργαλεία και δρούσαν βάση οργανωμένου σχεδίου, έχοντας μεριμνήσει για τους “μπουκαδόρους”, τους “τσιλιαδόρους” κ.ο.κ. Τα κλοπιμαία από την περιοχή της Κοζάνης αποτιμώνται στις 46.000 ευρώ και στην Εορδαία 131.000 ευρώ.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Φλώρινας Δημήτριος Παλιογιάννης σημείωσε πως οι 22 εξ αυτών των διαρρήξεων είχαν γίνει στην περιοχή της Φλώρινας και μετά από αυτή την εξάρθρωση έχουν εξιχνιαστεί σχεδόν όλες οι περιπτώσεις διαρρήξεων κλοπών στο Νομό. Σημείωσε, δε, πως το ύψος των κλοπιμαίων από την περιοχή της Φλώρινας προσδιορίζεται στις 100.000 ευρώ . Οι δράστες δρούσαν από πέρυσι τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο που μας πέρασε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις ανακριτικές αρχές, ενώ όπως σημείωσαν οι αστυνομικές αρχές έχουν παραδεχθεί τις πράξεις τους. Οι κλοπές είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Β.Σ.

 

Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας

 

“Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει συνολικά -49- κλοπές από οικίες σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μαγνησίας

 Στο πλαίσιο συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν -5- ημεδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Εξιχνιάσθηκαν συνολικά -49- διαρρήξεις οικιών, από τις οποίες-23-στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, -19- στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου, -3- στην Φλώρινα, -3- στη Μαγνησία και -1- στα Γρεβενά

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2016

Σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικοΰ χαρακτήρα σε βάρος -8- ημεδαπών

Το συνολικό παράνομο όφελος από τις διαρρήξεις των οικιών ξεπερνά το ποσό των -167.500,00- ευρώ

Εξαρθρώθηκε, κατόπιν συνεργασίας αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου, του Τμήμ ατός Ασφάλειας Φλώρινας, του Τμήματος Ασφάλειας Εορδαίας και του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη τουλάχιστον από -8- ημεδαπούς, από τους οποίους επτά άνδρες ηλικίας από 19 έως 39 χρόνων και μίας 24χρονης γυναίκας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές οικιών σε περιοχές της Κοζάνης, του Αμυνταίου, της Φλώρινας, της Μαγνησίας και των Γρεβενών. Εξιχνιάσθηκαν, μετά από πολύμηνη συνεργασία και ενδελεχή έρευνα των προαναφερόμενων Υπηρεσιών, -49- διαρρήξεις οικιών που διαπράχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 10-12-2016 έως 07-09-2017, από τις οποίες -23- σε περιοχές της Κοζάνης, -19- σε περιοχές του Αμυνταίου, -3- στην Φλώρινα, -3- στη Μαγνησία και -1- στα Γρεβενά,

Στο πλαίσιο δυο (2) συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων που οργανώθηκαν στη ν Ημαθία και στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής ΕγκληματικότηταΓ και του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου και του Τμήματος Ασφάλειας Εορδαίας, συνελήφθησαν χθες (27-11-2017) πρωινές ώρες σε περιοχές της Βέροιας και της Θεσσαλονίκης, πέντε (5) ημεδαποί άντρες ηλικίας 19, 28, 31, 32 και 39 χρόνων,

Μετά από αναλυτική αξιολόγηση και αξιοποίηση συλλεχθέντων στοιχείων, στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων διαρρήξεων οικιών στις εν λόγω περιοχές, προέκυψε ότι -8- ημεδαποί (ανωτέρω -5- συλληφθέντες, ακόμη -2- ηλικίας 21 και 35 χρόνων και μία 24χρονη γυναίκα), οι οποίοι είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αστυνομικές Αρχές, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κλοπών.

Αναλυτικότερα, οι διαρρήξεις διαπράχθηκαν από τα μέλη της οργάνωσης, με την ίδια ή διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, κυρίως απογευματινές ώρες, με τον ίδιο τρόπο δράσης , ήτοι παραβιάζοντας πόρτες εισόδου ή μπαλκονόπορτες με αιχμηρό αντικείμενο με ένα τουλάχιστον μέλος να επιτηρεί εξωτερικά το χώρο, ενώ η τοποθεσία των οικιών που επέλεγαν να διαρρήξουν, ήταν σε σημεία πλησίον εξόδων διαφυγής πόλεων ή οικισμών.

Επίσης προέκυψε ότι, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση είχε ταύτιση βούλησης, κατανομή ρόλων και δρούσε διαρκώς, (τουλάχιστον από τον Οκτώβρη του 2016), μεθοδικά και οργανωμένα, με την ίδια ή διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, με τον 39χρονο να έχει τη διεύθυνση της και τους λοιπούς ως ισότιμα μέλη.

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποίησαν ως μέσα τέλεσης των κλοπών τουλάχιστον -5- οχήματα.

Από τις κατ1 οίκον έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

διάφορα κοσμήματα, διαρρηκτικά εργαλεία, -10- κινητά τηλέφωνα, -11- κάρτες δίΓΠ, χρηματικό ποσό -290- ευρώ, -25,6- γραμμάρια κάνναβης -2- ναρκωτικά χάπια και -1- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Συνολικά τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν, από την διαρκή εγκληματική δραστηριότητα της, παράνομο περιουσιακό όφελος τουλάχιστον -167.500,00- ευρώ.

Σημειώνεται ότι, από το Τμήμα Ασφάλειας Εορδαίας την 20-09-2017 και 23-09-2017 σχηματίσθηκαν ποινικές δικογραφίες σε βάρος -5- εκ των μελών της ιδίας εγκληματικής οργάνωσης, για -20- κλοπές από οικίες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, από τις οποίες αποκόμισαν συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος τουλάχιστον -130.000,00- ευρώ (σχετικό το από 23-09-2017: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει -18-κλοπές οικιών στην Πτολεμαΐδα και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας -Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – Ελληνική Αστυνομία και το από 20-09-2017: Σύλληψη τριών ατόμων για δύο κλοπές στην Πτολεμαΐδα -Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – Ελληνική Αστυνομία).

Η προανάκριση συνεχίζεται από τα Τμήματα Ασφάλειας Κοζάνης, Φλώρινας και το Αστυνομικό Τμήμα Αμυνταίου, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο διάπραξης και άλλων κλοπών από τους ίδιους δράστες, καθώς και η ταυτοποίηση συνεργών τους”.