Θετικότατες είναι οι πρώτες εντυπώσεις των Ρώσων δημοσιογράφων που επισκέπτονται τη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2016 και του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016. Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς , παρουσία του δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, των αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού κ. Ζυμπίδη, Οικονομικών κ. Καρυπίδου,  του εντεταλμένου συμβούλου κ. Τσότσου, αλλά και εκπροσώπων συνεταιρισμών της περιοχής (μήλα Μεσοβούνου, ελαιόλαδο και ελιές Ιμέρων, Κρόκος Κοζάνης).

rosoi_dimosiografoi_kozani3

rosoi_dimosiografoi_kozani2
Η επίσκεψη των Ρώσων δημοσιογράφων ξεκίνησε χθες με ξενάγηση στις ομορφιές των Γρεβενών και σήμερα σειρά έχει ο Νομός Κοζάνης. Προηγήθηκε επίσκεψη στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου και θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Μουσείο Αιανής, επίσκεψη στο Βελβεντό (σε οινοποιεία και συνεταιρισμούς), καθώς και στην ιστορική Σιάτιστα. Τις επόμενες ημέρες (μέχρι και την Κυριακή όπου θα παραμείνουν στη χώρα μας), θα επισκεφθούν τη Φλώρινα και την Καστοριά.

rosoi_dimosiografoi_kozani5
Οι πρώτες εντυπώσεις τους ήταν ιδιαίτερα θετικές, ενώ εξήραν τη φιλοξενία των δυτικομακεδόνων, δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι από τις εκκλησίες και τα μνημεία της περιοχής, ενώ ενδιαφέρθηκαν να μάθουν ποιοί είναι οι ξακουστοί Δυτικομακεδόνες , με φήμη ανά τον κόσμο. Μίλησαν για τη δυνατότητα ανάπτυξης θρησκευτικού τουρισμού, κυνηγετικού τουρισμού, ρώτησαν για πιθανές επενδύσεις Ρώσων στην Ελλάδα και πιθανή βοήθεια από τους κρατικούς φορείς, ενώ έφυγαν με κεράσματα, προσφορά του κ. Πλακεντά, ο οποίος τους έδωσε σακούλες με συμβολικά δώρα (προϊόντα που παράγει η περιοχή, όπως ελαιόλαδο Ιμέρων, καραμέλες με ροδόνερο, κρόκο Κοζάνης, μαρμελάδα Βελβεντού, μήλα κ.α.).

rosoi_dimosiografoi_kozani6

“Εκ μέρους της περιφέρειας και των πολιτών της Κοζάνης σας καλωσορίζω στην πόλη μας. Η Δυτική Μακεδονία είναι μια από τις περιφέρειες της Ελλάδας, η μοναδική περιφέρεια που δεν έχει θάλασσα , έχει όμως το 75% των επιφανειακών νερών της Ελλάδος και αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδος. Είναι μεγάλες, παραδοσιακά, οι σχέσεις της περιοχής με το Ρωσικό κράτος , από τα βάθη του χρόνου και φτάνει μέχρι σήμερα και χαίρομαι γιατί έχουμε την ευκαιρία αυτό να το επιβεβαιώσουμε και να το επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πλακεντάς, καθώς υποδέχθηκε τους Ρώσους δημοσιογράφους. Μίλησε, επίσης, για τα ξακουστά προϊόντα της περιοχής , που ευνοεί το κλίμα της, όπως είναι ο κρόκος, τα αρωματικά φυτά, τα κρασιά, το ελαιόλαδο και τα φρούτα της περιοχής ροδάκινα Βελβεντού, μήλα Πύργων και Μεσοβούνου, κεράσια), μάρμαρα και μια σειρά άλλων προϊόντων.

rosoi_dimosiografoi_kozani4

rosoi_dimosiografoi_kozani7

Η δράση γίνεται από κοινού από την  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, με τον ΕΟΤ και το Ε.Β.Ε. Καστοριάς, για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Δυτικής Μακεδονίας στη Ρωσική τουριστική αγορά, σε διασύνδεση με συγκεκριμένα προϊόντα, όπως η γούνα, τα ροδάκινα, τα μήλα, ο κρόκος, τα αρωματικά φυτά και άλλα προϊόντα του τόπου μας.

“Τις επόμενες ημέρες θα διαπιστώσετε γιατί η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερη, ίσως αυτό που δεν θα μπορέσετε να διαπιστώσετε είναι η διαφορετικότητα των ανθρώπων και η φιλοξενία τους, την οποία ελπίζουμε να απολαύσετε. Πέρα από την ιστορία, που θα δείτε στο Μουσείο Αιανής και στην Ιστορική Βιβλιοθήκη της πόλης, θα ξεναγηθείτε στην σύγχρονη πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης”, σημείωσε μεταξύ άλλων κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης .

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι δημοσιογράφοι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για τις επισκέψεις Ρώσων τουριστών στην περιοχή, οι οποίες επικεντρώνονται στο θρησκευτικό τουρισμό και σχετίζονται με το εμπόριο γούνας στην Καστοριά και τη Σιάτιστα. Σε δηλώσεις τους προς τους έλληνες δημοσιογράφους είπαν ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία τους εντυπωσίασε η πλούσια φύση και τα μοναστήρια, ανυπομονώντας για το τι θα δουν στη συνέχεια.

 

δείτε τι δήλωσαν οι κ.κ. Πλακεντάς και Ιωαννίδης, καθώς και τις δηλώσεις των Ρώσων δημοσιογράφων , στους Έλληνες συναδέλφους τους.

Β.Σ.