ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Άσκηση εκκένωσης του Νοσοκομείου Κοζάνης, μετά από σεισμό 7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, με εντυπωσιακές διασώσεις ασθενών και μεταφορά τους σε σκηνές που στήθηκαν στον προαύλιο χώρο, διενεργήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Η άσκηση έγινε στο πλαίσιο της εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων εκτάκτων αναγκών “Σώστρατος” και “Περσέας”, την επόπτευσε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Νικόλαος Παπαευσταθίου και κλιμάκιο του Ε.Κ.ΕΠ.Υ. , ενώ παρέστη εκπρόσωπος της 3ης Υ.ΠΕ, το επιτελείο του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος , με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, το ΕΚΑΒ, και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών!

Το σενάριο της άσκησης ήθελε να γίνεται αναγκαστική εκκένωση του νοσοκομείου Κοζάνης, μετά από σεισμό 7 Ρίχτερ. Στους διαδρόμους , σύμφωνα με το σενάριο υπήρχαν τραυματίες και έπρεπε να μεταφερθούν, αφού πρώτα καταγράφηκαν οι ζημιές στο κτήριο και ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική για να επέμβει άμεσα.  Όπως τόνισε ο κ. Παπαευσταθίου, πρόκειται για την 51η άσκηση στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΕΚΕΠΥ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, για να εντοπιστεί  η επιχειρησιακή ετοιμότητα , ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, σύμφωνα με τα σχέδια εκτάκτων αναγκών που πρέπει να λειτουργήσουν κατά γράμμα. Στόχος των ασκήσεων είναι να είναι κατά το δυνατόν προετοιμασμένοι για τέτοιο σενάριο, τόνισε ο ίδιος.

Το σενάριο περιελάμβανε μεταφορά των τραυματιών στις τέντες που στήθηκαν στον προαύλιο χώρο της Ψυχιατρικής Κλινικής, όπου λειτουργούσε έκτακτο χειρουργείο και θάλαμοι ασθενών. Εκεί μεταφέρθηκαν οι υποτιθέμενοι ασθενείς με φορεία, καροτσάκια και όποιο άλλο μέσο, ενώ υπήρξε μέριμνα και για τους καρδιοπαθείς κ.ο.κ. Ακολούθως, στον κάτω χώρο του νοσοκομείου έγινε η εντυπωσιακή επέμβαση της πυροσβεστικής για απεγκλωβισμό ασθενών από το νοσοκομείο, όπως και η διακομιδή τους από το ΕΚΑΒ που επενέβη άμεσα. Σύμφωνα με τον Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης Βασίλειο Χατζή , στο πλαίσιο της άσκησης, το σενάριο περιελάμβανε πυρκαγιά στο χώρο του λεβητοστασίου με εγκλωβισμένο άτομο, ένα εγκλωβισμένο στον πρώτο όροφο και έναν ακόμη στον 3ο όροφο της Μαιευτικής. Η ΠΥ ενεπλάκη με δύο υδροφόρα οχήματα , δύο επιβατικά και ένα ειδικό κλιμακοφόρο, πραγματοποιώντας κατάσβεση πυρκαγιάς και απεγκλωβισμό όλων των ατόμων, όπως περιελάμβανε το σενάριο.



Β.Σ.