Το σύστημα ανακύκλωσης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων ξεκίνησε πιλοτικά στον Δήμο Εορδαίας σε συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. Για τον λόγο αυτό την Τετάρτη 17/4/2024 και ώρα 10:30-12:00, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης των αγροτών του Δήμου Εορδαίας, στο πολιτιστικό κέντρο Πύργων Εορδαίας, όπου δόθηκαν οδηγίες για τη σωστή διαχείριση των κενών συσκευασιών. Επιπλέον, παρουσιάστηκε ο ειδικός κάδος συλλογής ενώ μοιράστηκαν στους παραβρισκόμενους ενημερωτικά φυλλάδια, αναμνηστικά καπέλα και αυτοκόλλητα για τα επαγγελματικά τους οχήματα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Εορδαίας και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, ο πρόεδρος της κοινότητας Πύργων Εορδαίας, κ. Δημήτρης Σαμπακίδης καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ κ. Δημοσθένης Μαυρίδης και στελέχη της εταιρείας. Μετά την ενημέρωση ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με το κοινό μέσω του οποίου απαντήθηκαν απορίες. Οι ιθύνοντες και το κοινό κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μέσα από την θέληση και την καλή συνεργασία όλων μπορεί να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η χωριστή συλλογή κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων είναι απαραίτητη προκειμένου να αυξηθεί η αξία των ανακυκλώσιμων υλικών και η συνεισφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων είναι τα πιο κοινά αγροχημικά απόβλητα που αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, καθώς περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Οδηγίες σωστής διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων:
1. Βάζουμε καθαρό νερό στο 1/3/ του όγκου της συσκευασίας, φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό
2. Βιδώνουμε το καπάκι και ανακινούμε καλά τη συσκευασία
3. Αδειάζουμε το περιεχόμενο στο βυτίο

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3 φορές ώστε να μην αποτελεί πλέον επικίνδυνο απόβλητο. Το τριπλό ξέπλυμα πρέπει να γίνει αμέσως μετά το άδειασμα της συσκευασίας, ώστε να μη στεγνώσουν τα υπολείμματα του φυτοφαρμάκου. Τρυπάμε τη συσκευασία πριν την αποθέσουμε στον κίτρινο κάδο με το καπάκι.

Μέσα από την ορθή διαχείριση, οι άδειες αυτές συσκευασίες αν διαχειριστούν σωστά, μπορούν να ανακυκλωθούν, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του όγκου των αποβλήτων, στη προστασία και διατήρηση των φυσικών πόρων καθώς και στη μείωση αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία μας.
Το πρόγραμμα, χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα την Ανακύκλωση Κενών Συσκευασιών Φυτοφαρμάκων μπορείτε να βρείτε εδώ: diadyma.gr/ti-petao-kai-pou/fytofarmaka/

Ακολουθήστε τη ΔΙΑΔΥΜΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μείνετε ενημερωμένοι:
• Facebook: https://www.facebook.com/diadyma
• Instagram: https://www.instagram.com/diadyma_sa/
• LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/diadyma-sa
• YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCV3K21Wl26M73uSCsSeu4xg