ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: “ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ” ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ
Μια ακόμη ενημέρωση για τις προσπάθειες να συσταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα Ταμείο Δικαίας μετάβασης για τη Μεταλιγνιτική Εποχή, έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας. Προηγήθηκε η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε στην τριμερή διάλογο που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η πρόταση, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, αφορά ένα ταμείο Δίκαιης μετάβασης , που επί της ουσίας είναι ένα “καλάθι πόρων” από τις δημοπρασίες των εκπομπών των διοξειδίων του άνθρακα , το οποίο θα πάει σε περιφέρειες σαν της Δυτικής Μακεδονίας, ρυπογόνες με λιγνίτη. “Είναι θετικό ότι το έχει αγκαλιάσει ο υπουργός κ. Φάμελλος και το έβαλε στο πρόσφατο συμβούλιο, δείχνοντας τη διάθεση της κυβέρνησης ώστε εκ των υστέρων να το υποστηρίξει . Ευελπιστούμε ότι θα γίνει προσπάθεια και σε τοπικό επίπεδο”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, προσέθεσε πως “πρέπει να ανοίξει επί τέλους ο διάλογος για τη διαδικασία μετάβασης στην επόμενη μέρα, στην οποία ήδη βρισκόμαστε και η οποία είναι σταδιακή , παρόλα αυτά βιώνουμε τις συνέπειές της”.

Σε περίπτωση που υιοθετηθεί το  Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, θα αρχίζει να λειτουργεί από το 2021 . Μέχρι να φτάσουμε εκεί, σημείωσε ο ίδιος, χρειάζεται προετοιμασία . Πρέπει να είμαστε εκεί από την ίδρυσή του, ώστε και η περιοχή να προσαρμοστεί και να ωριμάσουν οι κατάλληλες δράσεις. “Στο δήμο Κοζάνης για εμάς τα τελευταία δύο χρόνια το ζήτημα αυτό είναι πολύ υψηλής προτεραιότητας, άσχετα αν έχουμε λοιδορηθεί στο παρελθόν  από διάφορους κύκλους. Δικαιωνόμαστε για αυτές τις στάσεις μας”, είπε με νόημα ο Λευτέρης Ιωαννίδης. προσέθεσε, επίσης, ότι χρειάζεται συμπόρευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων , σημειώνοντας πως “δεν περισσεύει κανείς”.

Προτείνει, να γίνει ένα ειδικό ταμείο για τη διαδικασία δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνική εποχή , λέγοντας πως υπάρχει κοινή βούληση όλων των δημάρχων να συζητηθεί το θέμα. Σε κάθε περίπτωση έγινε μια δεύτερη ενημέρωση στην ΠΕΔ, για ένα θέμα για το οποίο θα γίνει μεγάλη διαβούλευση. Όμως περισσότερες λεπτομέρειες για τις περιοχές που θα είναι υπό ένταξη στο εν λόγω ταμείο δεν υπάρχουν.


Β.Σ.