Από την παρουσία της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Μαιευτικής του ΠΔΜ, Δρ. Μαρία Τζητηρίδου, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων, για τον Parvovirus B19 στην ενημερωτική – ψυχαγωγική εκπομπή <Aκόμα δεν είδες τίποτα> με παρουσιαστή τον κ. Κώστα Τσούρου στο MEGA CHANNEL.

Αναλύθηκαν ζητήματα όπως η κλινική συμπτωματολογία, αν υπάρχει ηλικιακή κατανομή, τι πρέπει να αναγνωρίσουν οι γονείς. Τονίστηκε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σε πρόσφατη έκθεσή του (Απρίλιος 2024) επισημαίνει σημαντική αύξηση των περιστατικών λοίμωξης από τον παρβοϊό Β19 από τα τέλη του 2023 ως το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Νορβηγία).

Παρότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η λοίμωξη από παρβοϊό Β19 δεν ανήκει στα νοσήματα που βρίσκονται υπό συστηματική επιτήρηση, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν αύξηση των λοιμώξεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Συνακόλουθα καταγράφεται και αύξηση στα σοβαρά περιστατικά λοίμωξης από παρβοϊό σε παιδιά και περιστατικά θανάτων, κυρίως σε νεογέννητα λόγω λοίμωξης της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, που οδήγησε σε λοίμωξη του εμβρύου (συγγενής λοίμωξη). Η παρατηρούμενη αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, βάζει σε κίνδυνο ορισμένες ομάδες πληθυσμού όπως οι έγκυες γυναίκες (για δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, ειδικά αν η λοίμωξη συμβεί στις πρώτες 20 εβδομάδες).

«Η νόσος παρβοϊός είναι μια απλή ιογενής λοίμωξη»

Η Μαρία Τζητηρίδου, παιδίατρος και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μίλησε στο «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» για τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος που νοσεί με παρβοϊό και επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να δημιουργεί ανησυχία στους γονείς. «Η νόσος παρβοϊός είναι μια απλή ιογενής λοίμωξη», τόνισε η παιδίατρος.

Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του παρβοϊού είναι τα ερυθρά εξανθήματα στα μάγουλα που προσομοιάζουν σαν σε χαστούκι που συνδυάζεται με ήπια εξανθήματα στα χέρια και στα πόδια.