Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης συμμετείχε στην εκδήλωση της Πέμπτης «Δυτική Μακεδονία -Η δημιουργία ενός κόμβου Υδρογόνου στην Ευρώπη». Η Δυτική Μακεδονία έχει μπει στο μικροσκόπιο ενδιαφέροντος πολλών εξελίξεων ως η πρώτη περιφέρεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο που βγαίνει από το λιγνίτη , σημείωσε . Λόγο έκανε για το αρχικό αρνητικό κλίμα, όταν κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε το πράσινο υδρογόνο να αποτελέσει μέρος της λύσης, πέρα από τον πρωθυπουργό .Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αυστηρή κριτική που δέχτηκε για το λευκό δράκο.

«Σήμερα που μιλάμε η τεχνολογία αυτή είναι ήδη παρούσα στην Ελλάδα. Πριν προχωρήσουμε στο λευκό δράκο , θα μπορέσουμε άμεσα να εγκαταστήσουμε εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας στην Ελλάδα, κτίρια να μετατραπούν σε πράσινα, κλιματικά ουδέτερα α με εφαρμογές υδρογόνου. Το σύγχρονο διακύβευμα είναι να καταστήσουμε την Δυτική Μακεδονία από την πιο εξαρτημένη περιοχή από το λιγνίτη στην πιο ελεύθερη περιφέρεια από τα ορυκτά με καλύτερους όρους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς. Το σχέδιο προβλέπει περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χάσουμε από την απολιγνιτοποίηση Ενώ το πράσινο υδρογόνο ήταν μέρος της λύσης , πιστεύω ότι θα είναι η λύση του προβλήματος .Το υδρογόνο είναι το νέο καύσιμο του πλανήτη που παράγεται με καθαρό τρόπο”.

Πιο οικονομικό από τη βενζίνη

Είναι πιο οικονομικό από τη βενζίνη , κοστίζει 4 ευρώ το κιλό και η βενζίνη 1, 5 ευρώ το λίτρο. Το πράσινο υδρογόνο είναι 2, 8 πιο δυνατό καύσιμο από τη βενζίνη .Σε μια μηχανή εσωτερικής καύσης που καίει ορυκτά η απόδοση δεν ξεπερνά το 35% στη βενζίνη και στο υδρογόνο το 60%.Είνια πιο φτηνό οικονομικά και περιβαλλοντικά .Χρειάζεται ηλιοφάνεια και νερό με περιοριστικό παράγοντα τα εδάφη για το που θα στηθούν τα φ/β .

Μεγάλες ευκαιρίες

«Είναι μια επαναστατική τεχνολογία θέλουμε να φιλοξενήσουμε όλες τις αξίες στης αλυσίδας στη Δυτική Μακεδονία, όχι μόνο ως μείγμα με το φυσικό αέριο, για την τηλεθέρμανση, αλλά και ως καύσιμο στις παραγωγικές μονάδες και τις μεταφορές .Η τεχνολογία που θα εξαχθεί δημιουργεί πρωτόγνωρες υπεραξίες .Υπάρχει ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων εργοστασίων να εγκαταστήσουν εργοστάσια στη Δυτική Μακεδονία για κυψέλες καυσίμου και electrolyzers υδρογόνου που αποτελούν τεχνολογίες αιχμής στον αγορά της ενέργειας .Υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες για τη Δυτική Μακεδονία να γιγαντώσει την οικονομία»

Κωστής Μουσουρούλης: Η επιτομή της μετάβασης είναι η αποκατάσταση των εδαφών 247.000 στρεμμάτων

Ο λευκός δράκος ξεκίνησε ως παραμύθι αλλά βαίνει σε υλοποίηση, ένας λευκός δράκος με πράσινα μάτια , ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωστής Μουσουρούλης, συντονιστής του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Η μετάβαση δεν είναι μια εύκολη διαδικασία , πρέπει να απορροφήσει τις επιπτώσεις στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό τα τελευταία 10 χρόνια. Η επιτομή της μετάβασης είναι η αποκατάσταση των εδαφών 247.000 στρεμμάτων και η απόδοσή τους στην φύση , τα οποία πρέπει να εξυγιανθούν για να δεχτούν επενδύσεις .Ούτε ο Ε 65 , ούτε το φυσικό αέριο, ούτε τα υψηλά κίνητρα θα υπήρχαν αν δεν πηγαίναμε στη μετάβαση .

Γιώργος Χατζημαρκάκης: Να καταστούμε ανεξάρτητοι στον ενεργειακό εφοδιασμό
Εταιρεία έχει δείξει ενδιαφέρον για παραγωγή λεωφορείων στην Ελλάδα τόνισε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης – Hydrogen Europe (Γενικός Γραμματέας), πρώην ευρωβουλευτής, με τη Δυτική Μακεδονία ως κόμβο να μπορεί να δεχτεί ανάλογες επενδύσεις . Στοίχημα κατά την γνώμη του είναι να καταστούμε ανεξάρτητοι στον ενεργειακό εφοδιασμό και εξαγωγέας ενέργειας.

Ο Νίκος Ντάβος , Συνιδρυτής και Διαχειριστής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος, παρουσίασε αναλυτικά το φιλόδοξο σχέδιο ορόσημο , φάρο των IPCΕΙ , (Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος ) όπως το ονόμασε λέγοντας ότι μπορούμε να γίνουμε πρωτοπόροι σε μια τεχνολογία αιχμής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από τον Ευρωπαϊκό Βιομηχανικό Σύνδεσμο “Hydrogen Europe” και συμμετείχαν επίσης οι :Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτής ΝΔ, Χρήστος Λαμπρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου