Τον δρόμο για την κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, η οποία θα τροφοδοτεί με θερμικό ρευστό τις τηλεθερμάνσεις στη Δυτική Μακεδονία, άνοιξε χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της επιχείρησης.

Κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκε το καθεστώς αποζημίωσης του έργου κατά τη λειτουργία του, ξεμπλοκάροντας κατά συνέπεια την έναρξη υλοποίησης της μονάδας. Κι αυτό γιατί πριν δοθεί το «πράσινο φως» για να δρομολογηθεί η επένδυση, ήταν απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι θα είναι οικονομικά βιώσιμη. Με λυμένα τα θέματα αποζημίωσης της μονάδας, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σύντομα στην προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή της, με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσής της τους 18 μήνες από την έναρξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) θα έχει ηλεκτρική ισχύ 105,34 Μεγαβατώρες (ΜWe) και θερμική ισχύ 66,47 Μεγαβατώρες (MWth). Θα λειτουργεί με καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ θα εγκατασταθεί στον ΑΗΣ Καρδιάς.

Η μονάδα θα αποζημιώνεται από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία θα συμβληθεί η ΔΕΗ. Η Διαδημοτική Επιχείρηση πρόκειται να συσταθεί από τους τρεις Δήμους (Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου) στους οποίους λειτουργούν συστήματα τηλεθέρμανσης.

Θα αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία του ενιαίου πλέον συστήματος των έως τώρα τριών διακριτών τηλεθερμάνσεων οι οποίες θα διασυνδεθούν, όπως προβλέπει το μνημόνιο το οποίο έχει υπογραφεί από το ΥΠΕΝ, την Περιφέρεια και την επιχείρηση. Ο Σταθμός Συμπαραγωγής θα αποτελεί τη μία πηγή παροχής θερμικού ρευστού για το ενιαίο πλέον σύστημα.

Όπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη, το ύψος της αποζημίωσης θα προσδιορίζεται μέσω μίας μαθηματικής φόρμουλας, η οποία θα συναρτάται, μεταξύ άλλων, με το κόστος του φυσικού αερίου (όπως αυτό αποτιμάται στον ολλανδικό κόμβο TTF). Με βάση τις τρέχουσες διεθνείς τιμές του καυσίμου, η αμοιβή της μονάδας από τη Διαδημοτική Επιχείρηση θα ανερχόταν αυτή τη στιγμή στα 80-85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αμοιβές που κατέβαλαν οι τρεις (ανεξάρτητες) Δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης ανέρχονταν έως τώρα στα επίπεδα των 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Το υπόλοιπο κόστος καλυπτόταν με αδρή επιδότηση.

Ωστόσο και με τη νέα μονάδα, η αποζημίωση που θα προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο δεν θα καλύπτει το σύνολο του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ και της απόσβεσης της επένδυσης. Εκτιμάται ότι το «κενό» θα ανέρχεται σε 10-11 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Το κενό αυτό θα καλυφθεί από τον ΕΛΑΠΕ, με τη ΔΕΗ να υπογράφει σχετική σύμβαση λειτουργικής σύμβασης με τον ΔΑΠΕΕΠ. Μάλιστα, υπολογίζεται πως η απόσβεση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί μέσα σε 10 χρόνια, επομένως η σύμβαση θα είναι 10ετούς διάρκειας. Καθώς οι συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης που συνάπτονται με τον ΔΑΠΕΕΠ είναι 20ετούς διάρκειας, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε στη συγκεκριμένη περίπτωση η ταρίφα να ισχύσει για τον μισό χρόνο.

Πηγή:energypress.gr