Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος, από τις 26 έως τις 29 Μαΐου σε όλη τη χώρα, την επιτυχημένη επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων. Η δράση έχει ως σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου, αλλά και την επισήμανση της αμφίδρομης σχέσης φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Στο παραπάνω πλαίσιο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας – Πριονίων, τον Δήμο Γρεβενών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πριονίων «Καλπούς», διοργανώνει και προσκαλεί το κοινό σε ένα πολιτιστικό περίπατο στα Πριόνια την Κυριακή 29 Μαΐου.

Ημερομηνία: 29 Μαΐου 2022

Συνάντηση: Πλατεία Ελευθερίας (Ρολόι), Γρεβενά.

Ώρα 10.00: Αναχώρηση με λεωφορείο για Πριόνια (θέσεις περιορισμένες) ή με ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Ώρα 11.00:
Άφιξη στα Πριόνια στην ευρύτερη περιοχή των οποίων ήρθαν στο φως οικιστικά κατάλοιπα, πιθανό ιερό της Αρτέμιδας Αγροτέρας και νεκροταφεία που χρονολογούνται από τα μυκηναϊκά έως και τα ελληνιστικά χρόνια. Στα μεταβυζαντινά χρόνια ο οικισμός ονομάζεται Μπόζοβο, ενώ κατά τον Μακεδονικό Αγώνα η ευρύτερη περιοχή αποτελεί πεδίο δράσης των κατοίκων με αρχηγό τον Βάρδα, οπλαρχηγό του Παύλου Μελά. Τον 18ο αιώνα χτίζεται στον οικισμό ο Ι. Ν. του Αγίου Αθανασίου με εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, όπου θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση.

Ώρα 12.00:Μεταφορά και θεματική ξενάγηση στη θέση «Παλιοχώρι» που ταυτίζεται με τον οχυρωμένο οικισμό της εποχής του Ιουστινιανού Χλαποί (7-8ος αι. π.Χ.). Ο οικισμός ακμάζει και μεταγενέστερα καθώς αναφέρεται σε χρυσόβουλο της επισκοπής Σταγών το 1336 και στην πρώτη οθωμανική απογραφή του σαντζακιού των Τρικάλων κατά τα έτη 1454-55.

Στο πέρας της δράσης, θα προσφερθεί κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πριονίων «Καλπούς» και τους κατοίκους του χωριού.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό

Δηλώσεις συμμετοχής:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών, τηλ. επικοινωνίας: 24620 25403, (Ζ. Λόλα – Α. Γεωργίου), e- mail: [email protected].