«Καθυστερήσαμε τέσσερα χρόνια ,γεμίσαμε φωτοβολταϊκά»

Την έγκριση των όρων δημοπράτησης της μελέτης εκπόνησης του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προϋπολογισμού 1.5 κ ευρώ ενέκρινε η Οικονομική

Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κατά πλειοψηφία με αρνητική ψήφο της αντιπολίτευσης. Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λάμπρος Χατζηζήσης μίλησε για την ενίσχυση του κτηνοτροφικού τομέα. Το επόμενο βήμα είναι τα οριστικά σχέδια για το σύνολο της χώρας για την οργάνωση της κτηνοτροφίας σε εθνικό επίπεδο, μια υποχρέωση της χώρας από το 2015. Με την εκπόνηση αυτών θα ξεκαθαριστεί που θα βοσκήσουν τα ζώα και θα αυξηθεί το ποσό των κτηνοτρόφων. Η περιφέρεια πρωτοστάτησε κι είναι η πρώτη που φέρνει τη διακήρυξη για έγκριση, συνέχισε ο ίδιος.

Στη πρώτη σύμβαση δεν περιλαμβάνονταν κάποιες εκτάσεις 10 εκ στρεμμάτων από το Υπουργείο και όλες οι περιφέρειες έκαναν νέα προγραμματική για να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι. Πάρθηκε η έγκριση της Ε.Ε. για αυτά τα χερσολίβαδα ότι είναι βοσκότοποι και πλέον επιδοτούνται ως βοσκήσιμες γαίες. Έτσι έγινε νέα δεύτερη προγραμματική σύμβαση, η οποία και προκάλεσε πολλές ερωτήσεις στην επιτροπή.

«Δεν είχαν οροθετηθεί τα βοσκοτόπια για να προστατευτούν οι εκτάσεις και γέμισαν φωτοβολταϊκά» τόνισε η κα Νικολέτα Μπουμπούναρη . «Ρίχνουμε την ευθύνη στο Υπουργείο και η Περιφέρεια δεν φέρει καμία ευθύνη». Καθυστερήσαμε τέσσερα χρόνια συμπλήρωσε ο Ηλίας Κάτανας ζητώντας εξηγήσεις γιατί ο τεχνικός σύμβουλος που πήρε 34.000 ευρώ δεν προέβλεψε τα 10 εκ στρέμματα. Μάλιστα τονίστηκε αν λήφθηκε υπόψιν το εθνικό κτηματολόγιο που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Στόχος των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης είναι η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με σύγχρονες τεχνολογίες προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Ιωάννα Παπαδημητρίου