«Η εγκατάσταση αφαιρεί βοσκότοπους»

Εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή & λειτουργία δυο συνενωμένων Φωτοβολταϊκών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 56,012MW στην θέση «Τσουκάρι» και των τεσσάρων συνενωμένων σταθμών 150,568 MW στην θέση «Κουφόπετρα-Μανδριά» της Δ.Ε. Ασκίου . Φορέας του έργου: «NORTH SOLARA.E.» Η North Solar είναι θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Kiefer συμφερόντων της οικογένειας Πετρόχειλου.

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 150,568 MW στην θέση «Κουφόπετρα-Μανδριά» της Δ.Ε. Ασκίου του Δήμου Βοίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και αποτελεί συνένωση τεσσάρων (4) ΦΣΠΗΕ που έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά . Η συνολική – μετά τη συνένωση – ισχύς του έργου είναι 150,568 MWp και χωροθετείται στη θέση «Κουφόπετ ρα – Μανδριά» της ΔΚ Γαλατινής, ΔΕ Ασκίου του Δήμου Βοΐου. Η συνολική περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη ισχύς των 4 ΦΣΠΗΕ (150,568 MWp) δεν μεταβάλλεται.

Πρόκειται για τους εξής ΦΣΠΗΕ:
> ΦΣΠΗΕ στη θέση «Κουφόπετρα 1», ισχύος 64,042 MW,
> ΦΣΠΗΕ στην θέση «Μανδριά 1», ισχύος 26,488 MW
> ΦΣΠΗΕ στην θέση «Κουφόπετρα 2», ισχύος 27,654 MW
> ΦΣΠΗΕ στην θέση «Μανδριά 2», ισχύος 32,384 MW

Το Δασαρχείο Τσοτυλίου γνωμοδοτεί θετικά για τις εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα και αρνητικά για τις εκτάσεις που χαρακτηρίστηκαν ως δάσος (318.309,594 τ.μ.) . «Για τα πολύγωνα που από την αρμόδια επιτροπή δασολογίου χαρακτηρίστηκαν ως δάσος (318.309,594 τ.μ.) γνωμοδοτούμε αρνητικά διότι όπως προαναφέρθηκε η επέμβαση για φωτοβολταϊκά πάρκα δεν είναι επιτρεπτή. Για την υπόλοιπη έκταση με δασικό χαρακτήρα γνωμοδοτούμε θετικά με την επιφύλαξη για την έκταση των 5.833,471 τ.μ. (ΧΑ)»

Η Διεύθυνση Δασών πέρα από την αρνητική γνωμοδότηση στα πολύγωνα εντός δάσους αναφέρει ότι για την έκταση εμβαδού 5.833,471 τ.μ. με μορφή/κάλυψης ΧΑ η υπηρεσία δεν γνωμοδοτεί καθώς υπάρχουν οφειλόμενες ενέργειες από την υπηρεσία. Για την υπόλοιπη έκταση (1.581.838,135 τ.μ.) είναι θετική, υπό προϋποθέσεις.

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ του έργου του θέματος από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας μιας και η ευρύτερη περιοχή κατασκευής των Φ/Β πάρκων στο σύνολό τους αποτελούν ενεργό εν μέρει και εν δυνάμει μελλοντικό βοσκότοπο. Η εγκατάσταση των Φ/Β πάρκων αφαιρεί μεγάλη έκταση βοσκοτόπων. Προτείνεται στην μελέτη η βόσκηση των οικοπέδων των Φ/Β η οποία όμως έρχεται σε αντίθεση με την περίφραξη των γηπέδων και την προστασία, συντήρηση και τον τακτικό έλεγχο του ηλεκτρομαγνητικού εξοπλισμού των εγκαταστάσεων βάσει των προδιαγραφών.

Να επισημανθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει έντονο ενδιαφέρον εγκατάστασης αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών σε μεγάλες εκτάσεις με αποτέλεσμα να υφίστανται συνεργιστικές επιπτώσεις, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των βοσκοτόπων και την ελεύθερη κίνηση και διέλευση των κοπαδιών που αποτελούν σημαντικό πυρήνα ζωικής παραγωγής στην ΠΕ Κοζάνης. Επίσης δεν έχουν εκπονηθεί τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς τις επιπτώσεις του έργου στην επιχώρια κτηνοτροφία και στην εν δυνάμει περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του τομέα στην περιοχή και δεν έχει ολοκληρωθεί το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Τέλος να τονιστεί ότι η ευρύτερη περιοχή του Ασκίου αποτελεί τον πρώτο πυρήνα συγκέντρωσης μεγάλων ζώων στην ΠΕ Κοζάνης και το δεύτερο πυρήνα μικρών ζώων.

Το έργο όμως εγκρίθηκε γιατί «θα χωροθετηθεί τελικώς σε εκτάσεις από τις οποίες έχουν εξαιρεθεί τα πολύγωνα που χαρακτηρίστηκαν ως δάση (318.309,594 τ.μ.), και το σύνολο των εγκαταστάσεων θα εγκατασταθεί σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα για τις οποίες γνωμοδότησε θετικά το Δασαρχείο Τσοτυλίου και η Δ/νση Δασών Κοζάνης του ΥΠΕΝ (1.587.671,61 τ.μ.)»

Ι.Π.