Θεοχάρης Καζαντσίδης: Δικαιώνομαι 

Ο δήμαρχος Κοζάνης στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής. Ανέφερε την θέση του υπουργού ότι δεν υφίστανται οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μετεγκατάσταση του οικισμού εμμένοντας στις δηλώσει ςτου προκατόχου του . «Ο υπουργός δεσμεύτηκε για μια εναλλακτική πρόταση μέσα στο φθινόπωρο» και συμπλήρωσε ότι θα χρηματοδοτηθούν διάφορα έργα . “Θα δηλώσω ικανοποιημένος όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση που θα γίνει αποδεχτή από την Ακρινή”. Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης είχε ανάλογες προτάσεις, η ιστορία της εναλλακτικής είχε ακουστεί και από τον κ .Χατζηδάκη πρόσθεσε. “Έχει παρέλθει ο νόμος, έχει λήξει η διορία, πέρασαν τα 10 χρόνια. Υπάρχει κάτι σήμερα που να μιλά για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής;  Το τι θα γίνει με την Ακρινή θα το αποφασίσει η Ακρινή”.

Για την απουσία του προέδρου της Ακρινής είπε: «Ο πρόεδρος έβαζε ζήτημα να συμμετάσχει στη συνάντηση και ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος κ. Κώστας Πουτακίδης .Δεν μπορούμε να βάζουμε όρους». «Όταν κάποιος προσκαλεί σε μια συγκέντρωση συμμετέχουν κάποιες φορές και κομματικά στελέχη της κυβέρνησης. Ο κ. Καρακασίδης ήταν παρατηρητής» συμπλήρωσε ο δήμαρχος για την συμμετοχή του κ. Παντελή Καρακασίδη στην εν λόγω συνάντηση.

Πέρασε ένας μήνας για την ενημέρωση μετά τη συνάντηση με τον υπουργό ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Θεοχάρης Καζαντσίδης «Ως πρόεδρος της κοινότητας ενημερώθηκα από τοπικό ΜΜΕ για τη συνάντηση με τον υπουργό. Ζήτησα να έρθει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος ως γνώστης της μετεγκατάστασης, αλλά μάλλον το θέμα ήταν το εναλλακτικό σχέδιο. Δικαιώνομαι γιατί το μόνο θέμα που δεν συζητήθηκε ήταν η μετεγκατάσταση. Σας τιμήσαμε με την ψήφο σας , είπε προς το δήμαρχο και είναι ηθική υποχρέωση να γίνει ανοιχτή συνέλευση επί του θέματος. Ο περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης συμφωνεί για το νόμιμο δικαίωμα μετεγκατάστασης με την κυβέρνηση να πρέπει να ξεκαθαρίσει την θέση της. Το χωριό θα είναι τριγυρισμένο από τα φωτοβολταϊκά .Είχα ζητήσει από τους τέσσερις κυβερνητικούς βουλευτές να γίνει μια συζήτηση με τον κ. Σκρέκα .Χαίρομαι που δεν είμαι σε αυτό το κάδρο. Με ανησυχεί το μέλλον του χωριού. Θα εφαρμόσει το νόμο η κυβέρνηση ναι ή όχι;» ρώτησε έντονα.

Ο κ. Μπάμπης Πουτογλίδης , μέλος του τοπικού συμβουλίου αναφέρθηκε στη συνάντηση με το Χατζηδάκη, όπου δεν προέκρινε τη μετεγκατάσταση και αντ ’αυτού μπορεί να κάνει έργα υποδομών 50-60 εκ. Όταν ήρθε στο χωριό μίλησε επίσης  για ένα εναλλακτικό σχέδιο που προκρίνει. Πάλι σε ερώτηση της κα Βέττα απάντησε το ίδιο. Μετά έγινε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο .Μάλιστα αναφέρθηκε  για την τελευταία παράσταση διαμαρτυρίας για τις αποθέσεις , όπου δεν ήθελε να συμμετάσχει ο πρόεδρος. Ακολούθησε συνάντηση στην Καρδίτσα με το νυν υπουργό .

Η συνάντηση έγινε εν αγνοία της Ακρινής είπε ο  κ. Κώστας Πουτακίδης , πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος με τρεις συμβούλους και το δήμαρχο για το εναλλακτικό σχέδιο. “Δεν είχε θέση η περιφέρεια και οι κυβερνητικοί βουλευτές στη συνάντηση;¨” διερωτήθηκε.  Για την οικιστική αναβάθμιση του οικισμού έγινε λόγος , με  φωτοβολταϊκά γύρω από το χωριό. “Μάθαμε ότι οι κύριοι του εναλλακτικού σχεδίου είναι μέσα σε ενεργειακέ κοινότητες .Αυτοί πήγαν να διεκδικήσουν τη μετεγκατάσταση. Τίθεται θέμα ηθικό και πολιτικό. Δεν αρκεί να είναι νόμιμο, πρέπει να είναι δίκαιο και ηθικό. Πέντε άτομα είναι μέσα στα πάρκα και όχι το υπόλοιπο χωριό; Πήρε αναβολή η προσφυγή μας για την 1η Νοεμβρίου. Δεν θα προτείνουμε εμείς τη μη μετεγκατάσταση της Ακρινής”.

Ο Χάρις Κουζιάκης   συμπλήρωσε ότι η συνάντηση ήταν άσχημα σχεδιασμένη χωρίς τη συναίνεση του μεγαλύτερου μέρους της Ακρινής με την ατζέντα να διαμορφώνεται από άλλους και όχι από το δήμο Κοζάνης ,ενώ ο Λευτέρης Ιωαννίδης  κατηγόρησε το δήμαρχο  ότι  με  τη στάση του  δεν συμβάλλει  στη συνοχή  και το κοινό μέτωπο. “Η  εικόνα με τον κ.Καρακασίδη έδειχνε περισσότερο κομματική συνάντηση. Όταν ο νόμος δεν υλοποιείται οι πολίτες εγείρουν αποζημιώσεις”.  “Όφειλαν να ενημερώνουν ότι κάποιοι είναι υπέρ των  φωτοβολταϊκών”  είπε και ο Τέλης Πουτακίδης .

Ιωάννα Παπαδημητρίου