Το διπλασιασμό των συνολικών πόρων που έχουν διατεθεί για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού Σκάϊ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ»

Το πρόγραμμα άνοιξε την περασμένη Δευτέρα στις πέντε Περιφέρειες, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας. Σε τρεις ημέρες υποβλήθηκαν περίπου 21.000 αιτήσεις. Περίπου 11.000–11.500 νοικοκυριά πήραν το «μαγικό» χαρτάκι με βάση τη σημερινή επιδότηση και προχωράνε κανονικά. Οι υπόλοιποι 10.000 ενδιαφερόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά είναι επιλαχόντες, καθώς έχουν αξιοποιηθεί οι μέχρι στιγμής διαθέσιμοι πόροι. Αυτούς τους επιλαχόντες θέλουμε να καλύψουμε.

Τα χρήματα που έχει δεσμεύσει το κράτος είναι ήδη 350 εκατ. ευρώ, καθώς το βράδυ της Τρίτης αποφασίσαμε και αυξήσαμε τους πόρους κατά 20%, αξιοποιώντας σχετική πρόβλεψη του οδηγού του προγράμματος. Χθες, που είχαμε πλήρη εικόνα για τις τρεις περιφέρειες (Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία) και είδαμε ότι έχουμε διπλάσιο αριθμό νοικοκυριών έτοιμων να μπουν στο πρόγραμμα, κάναμε επαφές με το ΕΣΠΑ και τους χρηματοδοτικούς φορείς. Πρόθεσή μας είναι να οδηγηθούμε σε διπλασιασμό των πόρων – να πάμε στα 700 εκατ. ευρώ και μαζί με τους πόρους που θα διαθέσουν οι τράπεζες για δανειοδοτήσεις να φτάσουμε το 1 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η κεντρική μας επιδίωξη, ελπίζουμε να τα καταφέρουμε και να ικανοποιηθεί το σύνολο αυτών που ετοίμασαν τα χαρτιά τους και έχουν τις προϋποθέσεις όπως προβλέπει ο νόμος.

Για πλειστηριασμούς και προστασία πρώτης κατοικίας:

Μέχρι τέλος του 2018, ο νόμος προστατεύει απολύτως την πρώτη κατοικία. Εξαιρούνται οι πολύ ακριβές κατοικίες.  Οποιουδήποτε απειληθεί η πρώτη κατοικία προσφεύγει στο νόμο και προστατεύεται.

Για χρεώσεις λογαριασμών ΔΕΗ από ΥΚΩ

Με την ολοκλήρωση της α’ φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, τα ΥΚΩ θα μειωθούν κατά 80 εκατ. ευρώ. Η διασύνδεση της Κρήτης (αυτό τον μήνα προκηρύσσεται η σύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, με ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2020) είναι η πρώτη βασική διασύνδεση που θα αρχίσει να αποδίδει. Η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης είναι το 2023, θα έχουν ολοκληρωθεί τότε και οι Κυκλάδες, άρα μετά το 2020 – 2021 θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια ριζική μείωση των ΥΚΩ.

Για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ:

Είμαστε στην τελική μορφή του νόμου. Το συζητάμε με την DGComp και από την άλλη εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι να τον φέρουμε στη Βουλή.

Για διαπραγματεύσεις για ονομασία Σκοπίων

Προσδοκούμε και προσωπικά εκτιμώ ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει η επίλυση του ονοματολογικού. Νομίζω ότι έχουν γίνει αρκετά ρεαλιστικές προτάσεις. Ας αφήσουμε τον κύκλο των διαπραγματεύσεων να ολοκληρωθεί κι αν προχωρήσουμε στις τέσσερις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στη διαπραγμάτευση, νομίζω ότι τελικά θα είναι μια καλή συμφωνία. Ερωτηθείς για τη διαφωνία των ΑΝΕΛ επί του θέματος, ο κ. Σταθάκης επισήμανε: «Δεν είναι κρυφό ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση από τους ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι το μόνο. Νομίζω ότι, μέχρι στιγμής, τα θέματα στα οποία διαφωνούσαμε με τους ΑΝΕΛ τα έχουμε χειριστεί με αμοιβαία κατανόηση».