Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Πρέσπα στις 28 & 29/06/2021, διημερίδα με θέμα την «Ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στη διασυνοριακή περιοχή των Πρεσπών». Η εκδήλωση υλοποιήθηκε από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με το συντονισμό της «Ένωσης Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων Δήμου Πρεσπών».
Η έναρξη της διημερίδας έγινε στο Κέντρο Ενημέρωσης Πύλης, όπου αρχικά οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του ΦΔΕΠ, για το ρόλο του Φορέα Διαχείρισης και τις αξίες του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Στη συνέχεια με συνοδούς από το Φορέα περιηγήθηκαν στην Προστατευόμενη Περιοχή γνωρίζοντας το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και τους λόγους που το καθιστούν παγκοσμίως γνωστό.

Η παρατήρηση πουλιών, η επίσκεψη στο νησάκι Αγίου Αχιλλείου και τη βυζαντινή εκκλησία του 10ου αιώνα, η βαρκάδα με το πράσινο σκάφος ηλιακής ενέργειας στα λευκά νούφαρα, αποζημίωσαν τους συμμετέχοντας δίνοντας μία πρώτη δυνατή γεύση γνωριμίας με το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών.

Η κορύφωση της Διημερίδας πραγματοποιήθηκε στο παλαιό δημαρχείο του Δήμου Πρεσπών με θέμα την «Ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στη διασυνοριακή περιοχή των Πρεσπών» με διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων που κέντρισε στο έπακρο το ενδιαφέρον όλων.

Τους εκλεκτούς Προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της «Ένωσης Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών» κ. Στράτος Βασιλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς της Ένωσης που αποτελείται από 33 μέλη, απασχολούμενοι στον τουρισμό και στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο. Οι σκοποί της «Ένωσης» στην πραγματικότητα, είναι συνυφασμένοι με την συνεργασία των μελών αλλά και τη διασυνοριακή συνεργασία του προγράμματος.

Στην συνέχεια, ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Φώτης Γ. Νόνας καλωσόρισαν τους εκλεκτούς Προσκεκλημένους εκ μέρους του Δήμου Πρεσπών με ένα σύντομο χαιρετισμό, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Μιχάλης Πετράκος, ενημέρωσε τους προσκεκλημένους για τα έργα του Δήμου Πρεσπών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι παριστάμενοι:
1. Γεώργιος Βαβλιάρας, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ανάπτυξης Π.Δ.Μ.
2. Βασίλειος Άμπας, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Δ.Μ.
3. Γιάννης Στρατάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος πρώην Νομάρχης Φλώρινας
4. Θανάσης Παπαδημητρίου, Προϊστάμενος Τουρισμού Π.Δ.Μ.
5. Ιωάννης Ταμπακούδης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας – Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης.
6. Αθανάσιος Δήμτσης, Οικονομολόγος – Οικοξεναγός, Ειδικός σε θέματα Τουρισμού, Καθηγητής Ισπανικής Φιλολογίας
7. Ευάγγελος Κυριακού, Οικονομολόγος, Ειδικός Διαχείρισης Προορισμών, Υπ. Τουρισμού Δ. Έδεσσας
Ενώ απέστειλαν χαιρετισμούς και συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της εκδήλωσης οι:
1. Πέτη Πέρκα, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΕ Φλώρινας, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, (Βλέπε Συν/νο χαιρετισμό)
2. Γιάννης Αντωνιάδης, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας ΠΕ Φλώρινας,
3. Ιωάννης Κιοσές, Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας (Βλέπε Συν/νο χαιρετισμό)
4. Γιάννης Μπουτάρης, πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, π. Ξενοδόχος, Ιδρυτής του Αρκτούρου και θεμελιωτής του “Οινοτουρισμού” με τους “Δρόμους του Κρασιού” και της αναγέννησης του Νυμφαίου. (Βλέπε Συν/νο χαιρετισμό)
5. Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλευτής και πρώην Υπουργός Τουρισμού (Βλέπε Συν/νο χαιρετισμό που μας έστειλε από Βρυξέλλες)
6. Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ.

Η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στη διασυνοριακή περιοχή των Πρεσπών μας αφορά όλους για την προβολή και αναβάθμιση του τουρισμού καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των γειτονικών χωρών πρωτεύον μέλημα. Οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα. Ας μη χάνουμε άλλο πολύτιμο χρόνο. Οι προσπάθειές μας απαιτούν στήριξη καθώς οι «εποχές» που διανύουμε δεν είναι εύκολες, απαιτούν συνεργασία, αλληλεγγύη και διορατικότητα.

Η νεοσύστατη «Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών», μπαίνοντας δυναμικά στο χώρο του τουρισμού με 33 μέλη και συνεχόμενη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα συνέργειας στον τόπο μας και αισιοδοξίας για το μέλλον.

Ευχαριστούμε τους παρακάτω χορηγούς για την προσφορά παραδοσιακών τοπικών προϊόντων στους συμμετέχοντες:
 «Prespa Top – Μάνος Δημητρόπουλος»,
 «Εκλεκτή Γη» Οικοτεχνία Παραδοσιακών Προϊόντων Δημήτρη Τουτουντζή – Κυριακής Κοσμανίδου,
 «Τσάι του Βουνού-Αρωματικά Βότανα Ηλιάνα Νόνα»

για την «Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών».

Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας  
 Στράτος Βασιλόπουλος

Τηλ. 6932 311208, [email protected]

Γιάννης Κωνσταντίνου

Τηλ. 6986733391, [email protected]

Μάνος Δημητρόπουλος

Τηλ. 6980 561366,   [email protected]

Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, εντάσσεται στο έργο INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2014-2020 με τίτλο «Increasing Tourism Opportunities through Utilization of Resources» με ακρωνύμιο «I-tour». και υλοποιείται με τους παρακάτω εταίρους: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από την ελληνική πλευρά, Κέντρο Ανάπτυξης της Περιφέρειας της Πελαγονίας ως επικεφαλής εταίρος, Εθνικό Πάρκο του Περιστερίου, Πανεπιστήμιο του Αγ. Κλημεντίου της Οχρίδας – Τμήμα Τουρισμού και Φιλοξενίας στην Οχρίδα από την πλευρά της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Χαιρετισμός Γιάννη Κιοσέ

Αγαπητέ Πρόεδρε , κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Χαιρετίζω την διημερίδα «Ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην διασυνοριακή περιοχή της λίμνης των Πρεσπών», η οποία ξεκίνησε σήμερα και πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «Διασυνοριακής συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία με τίτλο Interreg I-Tour” και θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαίτερα την Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων Δήμου Πρεσπών για την διοργάνωση της εκδήλωσης. Επίσης χαιρετίζω τους εταίρους του προγράμματος : το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών για τον άριστο σχεδιασμό και την προδιαγραφόμενη επιτυχή υλοποίηση της δράσης.

Λόγω έκτακτων υποχρεώσεων ,οι οποίες προέκυψαν σήμερα, δεν θα μπορέσω να παραστώ στην εκδήλωση, όπως ήταν η αρχική μου πρόθεση. Παρόλα αυτά , χαιρετίζω την πρωτοβουλία ίδρυσης της «Ένωσης Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών» , και θα ήθελα να δηλώσω την αμέριστη στήριξη μου σε οποιαδήποτε ενέργεια αφορά την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής των Πρεσπών, την προώθηση του Τουριστικού Προϊόντος της περιοχής στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Την διασφάλιση βιωσιμότητας των τουριστικών δραστηριοτήτων με σεβασμό στο μοναδικό περιβάλλον και μικροκλίμα, την διεύρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και φυσικά την μείωση της εποχικότητας σε ότι αφορά στην επίσκεψη την περιοχής καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της διημερίδας!

Με εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας
Ιωάννης Κιοσές

Χαιρετισμός Έλενας Κουντουρά

Χαιρετίζω θερμά την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία της Ένωσής σας για την τουριστική προώθηση και προβολή της περιοχής της περιοχής των Πρεσπών και την στοχευμένη ανάδειξη των αυθεντικών θεματικών εμπειριών που προσφέρει στους επισκέπτες της.

Το τουριστικό πρότυπο ανάπτυξης που επιδιώκετε είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το Βιώσιμο Τουρισμό αλλά και με την εθνική τουριστική στρατηγική για “τουρισμό 365 μέρες το χρόνο στην Ελλάδα”, που ως Υπουργός Τουρισμού την περίοδο 2015-2019 σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία και με στόχο τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη της ανάπτυξης να διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Από τη σημερινή μου θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως συντονίστρια της πολιτικής μου ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, είμαι στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε για τις αναπτυξιακές προοπτικές και ευκαιρίες που υπάρχουν μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και εργαλεία, και για να στηρίξω την προσπάθειά σας για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των Πρεσπών.

Με εκτίμηση,

Ελενα Κουντουρά
Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ -GUE, Σ
Συντονίστρια της πολιτικής μου ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN
Πρώην Υπουργός Τουρισμού.

Χαιρετισμός Γιάννη Μπουτάρη

Αγαπητέ κύριε Βασιλόπουλε,

Κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, να πω δύο λόγια κι εγώ στην ημερίδα που οργανώνει η νέα οργάνωση που κάνατε ως “Ένωση τουριστικών και συναφών δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών”. Θέλω να σας συγχαρώ για την πρόνοια που είχατε στην ένωσή σας, να μετέχουν πέραν των ξενοδοχειακών δραστηριοτήτων και τα παραδοσιακά προϊόντα.

Έχοντας μια αρκετά σημαντική εμπειρία στον ξενοδοχειακό κλάδο στο Νυμφαίο, αλλά και λόγω επαγγέλματος στον Οινοτουρισμό και φυσικά με τη θητεία μου στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ανέπτυξα μεγάλη δραστηριότητα στο τομέα του τουρισμού, θα ήθελα να σας μεταφέρω τις εξής απόψεις.
1. Η περιοχή των Πρεσπών είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλους και έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον την συνεργασία όλων των δραστηριοτήτων και φυσικά την διασυνοριακή συνεργασία και τις προοπτικές που ανοίγονται με την υπό διάνοιξη συνοριακή διάβαση..
2. Ο Τουρισμός είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη δραστηριότητα, αν θέλουμε να είναι πραγματικά αποδοτική και κερδοφόρα, αλλά και γιατί μπορεί να κρατήσει τους κατοίκους στον τόπο τους που εγκαταλείπουν. Ένα καλό ξενοδοχείο ή μια καλή παραδοσιακή ταβέρνα δεν αρκεί για να ξανάρθει ο επισκέπτης. Χρειάζεται μια συστηματική οργάνωση δραστηριοτήτων και πληροφόρησης για το τι υπάρχει και τι συμβαίνει στην περιοχή. Επίσης πρέπει όλοι οι κάτοικοι να είναι ευγενικοί και να ανταποκρίνονται σε όσα τους ρωτούν οι επισκέπτες.
3. Ένα σημαντικό επίσης στοιχείο είναι η συμπεριφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι δουλειά του δήμου η καθαριότητα οι καλοί δρόμοι, η καλή σηματοδότηση, η καλή συνεργασία με τους επαγγελματίες του τουρισμού και η προβολή των πλεονεκτημάτων της περιοχής. Θα τολμούσα να πω ακόμη ότι η συνεργασία με γειτονικές πόλεις της Β. Μακεδονίας μια και το INTEREG ξέρω ότι προβλέπει και προωθεί τέτοιες πρωτοβουλίες.

Λυπάμαι που δεν κατάφερα να είμαι μαζί σας. Ελπίζω να τα πούμε σύντομα από κοντά.
Γιάννης Μπουτάρης

Επιστολή Πέτης Πέρκα

Αξιότιμοι -ες,

Έλαβα την πρόσκληση σας για την ημερίδα με θέμα την «Ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στη διασυνοριακή περιοχή της λίμνης των Πρεσπών» και σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε.

Δυστυχώς, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης και προγραμματισμένων συναντήσεων δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθώ δια ζώσης, ώστε να σας συγχαρώ για την εξαιρετική πρωτοβουλία και τη δυναμική συνεργασία που αναπτύσσετε τόσο με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά και με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών.

Είναι γεγονός πως οι προοπτικές που ανοίγονται μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και που οδηγεί στην πολυπόθητη διάνοιξη της συνοριακής διάβασης του Λαιμού, έρχονται να δημιουργήσουν μια τεράστια πρόκληση στην περιοχή για την υποδοχή δεκάδων τουριστών που θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τη λεκάνη της Πρέσπας από όλες τις πλευρές της.

Σε συνδυασμό λοιπόν με το μοναδικό οικοσύστημα των λιμνών, την παραδοσιακότητα των οικισμών, αλλά και την εξαιρετική ποιότητα των παραγόμενων γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, δημιουργείται ένα λαμπρό πεδίο για την ανάπτυξη του τουρισμού και διάφορων παρεμφερών δραστηριοτήτων γύρω από αυτόν.

Έτσι, η δική σας συμβολή που ξεκινά με την ίδρυση της Ένωσής σας, αλλά και πρωτοβουλίες σαν την σημερινή ημερίδα που προέρχονται από διακρατικές συνεργασίες Interreg και όποιων άλλων μέσων μπορούν να εξευρεθούν, κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές και θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια.

Διαφαίνεται λοιπόν ότι η σημερινή ημερίδα θα έχει πλούσια αποτελέσματα να κοινοποιήσει προς την τοπική κοινωνία και μας γεμίζει όλους με αισιοδοξία για το μέλλον του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Είναι βέβαιο ότι θα έχετε την αμέριστη στήριξή μου στις προσπάθειές σας και σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι μεταφέροντας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την ανάγκη στήριξης της πολυαγαπημένης Πρέσπας μας.

Καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας,

Με εκτίμηση,
Η Βουλευτής Φλώρινας
Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα