Για το μείζον ζήτημα μετάλλαξης του κορονοϊού μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Δευτέρας μετά την θανάτωση χιλιάδων μινκ στη Δανία όπου εμφανίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος “cluster 5”.

«Όσον αφορά αυτό το στέλεχος, δεν έχουμε ακόμα κάποια δημοσίευση που έχει περάσει από επιστημονική κρίση και υπάρχουν κάποιες αναφορές οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν περάσει από επιστημονικό έλεγχο. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι πρωτοφανές όταν ένας ιός περνάει από τον άνθρωπο σε ένα ζώο ή ακόμα και σε μια κυτταρική καλλιέργεια σε αυτή τη φάση παίρνει κάποιες μεταλλάξεις τις οποίες τις λέμε adaptation, δηλαδή είναι μεταλλάξεις μεταβολής και προσαρμογής στις καινούργιες συνθήκες.

Κατά πόσο αυτές οι μεταλλάξεις έχουν σημασία, δεν το έχουμε δει εκτεταμένα καθόλου σε άλλους ιούς. Είναι συνήθως μεταλλάξεις οι οποίες βελτιώνουν τη μόλυνση στο νέο είδος. Προς το παρόν, δεν έχουμε αναφορές για αυτές στην Ελλάδα και θα πρέπει να είμαστε λιγάκι υπομονετικοί για να δούμε πρώτα τι σημαίνει αυτή η μετάλλαξη και μετά να βγάλουμε συμπεράσματα. Φαίνεται ότι η Δανία δεν είχε δώσει τα στελέχη της αλληλουχίας δημόσια διαθέσιμα και έχει δημιουργηθεί ένα θέμα εκεί πέρα, οπότε προς το παρόν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα πει η επιστημονική κοινότητα μετά από κρίση, σοβαρή κρίση όμως, και όχι συζήτηση στον αέρα, για το τι σημαίνουν αυτές οι μεταλλάξεις».

Πάντως σε έξι χώρες, Δανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ιταλία και ΗΠΑ, έχουν αναφερθεί κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 σε εκτροφεία βιζόν και σε εκτροφείς. . «Το στέλεχος, που ονομάζεται “cluster 5”, παρουσιάζει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων ή αλλαγών που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως», προσθέτει ο ΠΟΥ , υπογραμμίζοντας ότι «οι επιπτώσεις των αλλαγών που έχουν εντοπιστεί σε αυτό το στέλεχος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές» .Ωστόσο απειλεί την αποτελεσματικότητα του μελλοντικού εμβολίου κατά του covid-19…

Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos τις επόμενες μέρες θα γίνουν τεστ σε μινκ της Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με επίχρισμα. Υπάρχουν περίπου 90 φάρμες στην περιφέρειά μας ,45 στο Βόιο, 35 στην Καστοριά, 5 στα Γρεβενά και 1-2 στην Φλώρινα. 500 άτομα εργάζονται στις φάρμες εκτροφής. Από το Μάιο έχουν ελεγχθεί περίπου το 30% των 1εκ ζώων που εκτρέφονται. «Αναμένουμε το πρωτόκολλο από τον ΕΟΔΥ για τις δειγματοληψίες» ,δηλώνει στο prlogos ο περιφερειακός διευθυντής κτηνιατρικών υπηρεσιών κ. Σωκράτης Ηλιάδης, «ώστε μετά την κλινική εξέταση να προχωρήσουμε και στην εργαστηριακή».

Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί συμπτώματα ούτε στα μινκ ούτε στους εκτροφείς με τα τεστ που θα διενεργηθούν να απαντούν και σε πιθανά ασυμπτωματικά γουνοφόρα. Φυσικά η διαδικασία δεν θα είναι και η πιο εύκολη….Μέσα σε όλα αυτά δεν ξεχνάμε ότι πριν 10 χρόνια απελευθερώθηκαν περίπου 50.000 μινκ προκαλώντας απειλή στο οικοσύστημα και επιθέσεις σε πολλά οικόσιτα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου