“ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΛΙΤΟ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ”

“Κόντρα” για το νέο λογότυπο του Δήμου Κοζάνης, προκύπτει μετά τη διαφωνία συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για το τελικό σχέδιο το οποίο και υιοθετήθηκε από πλευράς δημοτικής αρχής. Το δημοτικό συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του προχώρησε στην έγκριση του νέου λογότυπου , το οποίο ωστόσο σύμφωνα με την μείζονα αντιπολίτευση ” δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών του Δήμου”.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης σε δηλώσεις του, υπεραμήνθηκε της επιλογής, αλλά και της διαγωνιστικής διαδικασίας που οδήγησε στην τελική επιλογή, ενώ επίσης ανέφερε πως θα γίνει δημόσια παρουσίαση του λογότυπου και επίσημη έγκρισή του από το Υπουργείο. «Ο Δήμος επέλεξε μια πολύ ξεκάθαρη διαδικασία για την επιλογή του νέου λογότυπου, με μια επιτροπή διαγωνισμού με καταξιωμένους του είδους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Ιωαννίδης. Μάλιστα, ο δήμαρχος συμπλήρωσε πως ουσιαστικά μετά τον Καλλικράτη ο ενιαίος Δήμος Κοζάνης δεν είχε λογότυπο και έπρεπε να προχωρήσει στη διαδικασία. “Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε για να αναδείξουμε την ταυτότητα της Κοζάνης ,. να κάνουμε τον τόπο μας πιο ελκυστικό, πιο αναγνωρίσιμο. Δίνει αυτά τα εχέγγυα, εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο το ζητάμε . Είναι το έμβλημα που θα βοηθάει την Κοζάνη και εγώ νομίζω ότι θα παίξει αυτό το ρόλο. Σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν αντικειμενικότητες. παρόλα αυτά η διαδικασία ήταν ξεκάθαρη και εγώ το υποστηρίζω”.

Αντίθετα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας εξέφρασε την αντίθεσή του για το νέο λογότυπο λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το λογότυπο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών του Δήμου, ενώ η τελική πρόταση που υιοθετήθηκε είναι έξω από το πλαίσιο του διαγωνισμού» και ανέφερε επίσης πως «λείπουν παντελώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα ταυτίζουν με τον δήμο Κοζάνης και την περιοχή».

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής για την έγκριση του λογότυπου από το Δημοτικό Συμβούλιο

Ο Πρωινός Λόγος σας παρουσιάζει την εισήγηση της  δημοτικής αρχής στο δημοτικό συμβούλιο για την ανάλυση και παρουσίαση του επιλεγέντος Λογοτύπου:

 

“Το νέο λογότυπο του Δήμου Κοζάνης συμβολίζει με τρόπο λιτό την προοπτική του διευρυμένου Δήμου Κοζάνης για το μέλλον. Με έμμεσες αναφορές και συμβολισμούς, εκπέμπει δυναμισμό, αντανακλά τοπικότητα και  διακρίνεται από σύγχρονη σχεδιαστική προσέγγιση.

Πιο αναλυτικά, το πρωτόγραμμα Κ εκφράζει το αρχίγραμμα του Δήμου Κοζάνης. Το γράμμα Μ, αποτελεί μία έμμεση αναφορά στην ιστορία του τόπου, «περιγράφοντας» το Καμπαναριό της Κοζάνης, τον «Μαμάτσιο». Ο φυσικός πλούτος συμβολίζεται με αναφορά στον  κρόκο Κοζάνης. Ο πολιτισμός του τόπου περιγράφεται μέσω του φανού, που στη φλόγα του εσωκλείεται η πολιτιστική δημιουργία και η λαογραφία στο σύνολό της. Η εστία του φανού αποτελεί συμβολικά μια ευρύτερη εστία πολιτισμού και ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης.

Τα 2 γράμματα Κ & Μ αποδίδονται μέσω ορθογωνίων τριγώνων σχεδιασμένων απόλυτα γεωμετρικά. Η αναστροφή του γράμματος «Κ» (Κοζάνη) δίνει το γράμμα Μ (Μαμάτσιος). Αυτά τα 2 τυπογραφικά στοιχεία παντρεύονται με τους στήμονες του κρόκου και τη φλόγα των φανών. 

Η γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε είναι η Neutra face Text Greek, μια μεγάλη οικογένεια με πολλά βάρη, που δύναται να ικανοποιήσει όλες τις τυπογραφικές ανάγκες. Σχεδιασμένη από τον Christian Schwartz το 2002, θεωρείται η πιο γεωμετρική γραμματοσειρά που σχεδιάστηκε ποτέ. Ο σχεδιασμός της είναι βαθύτατα επηρεασμένος από τις αρχές και τις αρχιτεκτονικές φόρμες του Richard Neutra. Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της γραμματοσειράς, ο μεγάλος οφθαλμός της, και άρα η ευαναγνωσιμότητά της. Οι απολήξεις αυτής, συνδέονται άρρηκτα με το λογότυπο, συμπληρώνοντας το γεωμετρικά φορμαλιστικό σύμβολο «ΚM».

Η σχεδιαστική απλότητά του, σε μονοχρωμία, δίνει μεγάλες δυνατότητες χρήσης, εξυπηρετεί στην εύστοχη τοποθέτησή του σε τυπογραφικά ή ψηφιακά μέσα, καθώς και σε ιδιαίτερες κατασκευές (όπως σφραγίδα), ανάλογα με τις απαιτήσεις του Δήμου”.

Β.Σ.

 

διαβάστε επίσης

Η έγκριση του νέου λογότυπου και δημοπράτηση του έργου ανάπλασης του Κουρί Κοζάνης