Η ΔΙΑ.ΔΥ.ΜΑ, ο περιφερειακός φορέας διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει έξι κάδους ανακύκλωσης, με πιο πρόσφατο τον πορτοκαλί για τη συγκέντρωση των τηγανέλαιων .Έχουν τοποθετηθεί πιλοτικά πέντε πορτοκαλί κάδοι στην περιοχή Πλατάνια της Κοζάνης και δύο στη Νεάπολη Βοΐου μαζί με την τοποθέτηση του δεύτερου κύκλου των καφέ κάδων(250 τον αριθμό) για βιοαπόβλητα το Δεκέμβριο του 2018.Στόχος είναι φυσικά η επέκταση του προγράμματος των πορτοκαλί κάδων και σε άλλα νοικοκυριά, αλλά και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Μέσα στο 2018 έχουν κομποστοποιηθεί περισσότεροι από 41 τόνοι χωριστά συλλεχθέντων βιοαποβλήτων ,ενώ έχουν παραχθεί περίπου 3 τόνοι κόμποστ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν κομποστοποιηθεί περισσότεροι από 85 τόνοι χωριστά συλλεχθέντων βιοαποβλήτων και έχουν παραχθεί περίπου 6,5 τόνοι κόμποστ.

Η Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) εφαρμόζεται από τη ΔΙΑΔΥΜΑ πάνω από δέκα χρόνια σε χαρτί , πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί. Από το 2016 επεκτάθηκε και στο πρόγραμμα «Διαλογή στην Πηγή Βιοαποβλήτων» με τους καφέ κάδους και πρόσφατα με τους πορτοκαλί για τηγανέλαια, τα οποία αποτελούν επίσης απόβλητα.

Μάλιστα με ΦΕΚ (2218 Β/08.06.2019) καθορίζεται η επιβολή προστίμων στους ΟΤΑ Α’ βαθμού, οι οποίοι δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις για την εναλλακτική διαχείριση και τη χωριστή συλλογή των δημοτικών αποβλήτων. Στα πρόστιμα υπάρχουν διαβαθμίσεις όταν ο ΟΤΑ Α’ βαθμού δεν εφαρμόζει χωριστή συλλογή επιμέρους αποβλήτων υλικών συσκευασίας, όπως συμβαίνει στην Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία. Το τελικώς επιβαλλόμενο διοικητικό πρόστιμο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 7% των ετήσιων εσόδων του Δήμου που προέρχονται από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού και αφορούν το προηγούμενο έτος από την βεβαίωση της παράβασης.

Τα τέσσερα ρεύματα διαλογής στην πηγή είναι υποχρεωτικά και με βάση την κοινοτική νομοθεσία οι δήμοι πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων και να σταματήσει η χώρα να πληρώνει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεγάλο κομμάτι τους όμως ακόμα έχει μείνει στους μπλε κάδους όπου συγκεντρώνονται μαζί όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά με την Κοζάνη να διαθέτει πέρα από τους τέσσερις κάδους (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί) και καφέ και πορτοκαλί κάδους.

Μάλιστα με τη ΔΙΑΔΥΜΑ να επενδύει σε περιβαλλοντικά προγράμματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών αύριο μπορούμε να καταφέρουμε τη συγκέντρωση μηδενικών αποβλήτων. Τα παιδιά θα πετούν το χαρτί στο μπλε κάδο με την σπηλιά, το πλαστικό στο γαλάζιο με την τρυπούλα, το αλουμίνιο στον κόκκινο κάδο, το γυαλί στον κίτρινο κάδο , τα οργανικά απόβλητα στον καφέ και τα τηγανέλαια στον πορτοκαλί. Αν υπολογίσουμε ότι τα οργανικά απόβλητα είναι πάνω από το 40% μιας σακούλας σκουπιδιών , καταφέρνουμε πολλά… Σε έναν Αμαζόνιο που καίγεται και μαζί οι πνεύμονες της γης μας από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Δεν ξέρω αν πρέπει να παινευτούμε και για τα ποσοστά της ανακύκλωσης στην πόλη μας .Η ΔΙΑΔΥΜΑ έχει επικαιροποιήσει το περιβαλλοντικό της πρόγραμμα και συνεχίζει, αλλά χρειάζεται μα ακόμα μεγαλύτερη καμπάνια από τις τοπικές αρχές.

Ιωάννα Παπαδημητρίου