ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ

Διακόπτουν από την Τρίτη 1η Αυγούστου την πίστωση για αναλώσιμα υλικά σε ασφαλισμένους οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και της Πέλλας, καθώς μέχρι την Παρασκευή ο ΕΟΠΥΥ είχε εξοφλήσει λιγότερα από τα μισά φαρμακεία για τον Ιανουάριο. . Εάν δεν βρεθεί λύση, πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν κυρίως οι διαβητικοί.

«Μπαίνουμε στον Αύγουστο και συζητάμε για τον Ιανουάριο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Όπως εξήγησε η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ προβλέπει πληρωμή των οφειλών εντός 60 ημερών και ήδη έχουν περάσει σχεδόν 7 μήνες. Μάλιστα απηύθυνε το ερώτημα προς τον υπουργό Υγείας πώς αισθάνεται που η υπογραφή του δεν είναι αξιόπιστη

Αν και οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα και στην Πέλλα προχωρούν σε δυναμικές αντιδράσεις κατά του ΕΟΠΥΥ , με στόχο να πάρουν τα χρωστούμενα, οι φαρμακοποιοί του Νομού Κοζάνης κρατούν στάση αναμονής και δηλώνουν πως η όποια απόφαση θα παρθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο και θα αφορά για τον Σεπτέμβριο και έπειτα. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε μιλώντας στον “Π.Λ.” η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης Ελισάβετ Δερβενιωτάκη, η αναστολή πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ δεν αφορά τα φάρμακα, αλλά ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή αναλώσιμα για τον διαβήτη, όπως ταινίες μέτρησης σακχάρου,  βελόνες ινσουλίνης), αλλά και σκευάσματα διατροφής (αφορά όσους κάνουν ειδική διατροφή, έχουν δυσανεξίες κ.λπ.). Επίσης, η ίδια σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ αφορά ορθοπεδικά είδη αλλά και αναπνευστικές συσκευές.

“Η όποια απόφαση υπέρ της  πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να γίνει με συλλογικές διαδικασίες”, σημειώνει η κ.  Δερβενιωτάκη, λέγοντας πως ήδη σε Αθήνα και Πέλλα ξεκινούν οι αντίστοιχοι φαρμακοποιοί την άρση της πίστωσης από την 1η Αυγούστου. “Θα είμαστε σε ετοιμότητα αν συνεχίσει ο ΕΟΠΥ να φέρεται αντισυμβατικά “, τονίζει η ίδια, λέγοντας πως και οι φαρμακοποιοί δεν θέλουν σε καμία περίπτωση θα φέρουν σε δύσκολη θέση τους ασθενείς αλλά αναγκάζονται, γιατί δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα αναλώσιμα. “Αγοράζουμε κανονικά τα εν λόγω αναλώσιμα και επτά μήνες τώρα δεν έχουμε πληρωθεί τίποτα, όταν θα έπρεπε βάση σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ να έχουμε πληρωθεί μέχρι και τον Απρίλιο”, τονίζει η ίδια.

Να σημειωθεί πως οι ινσουλοθεραπευόμενοι ασθενείς που θα βάλουν το χέρι στην “τσέπη” για τα πληρώνουν εξολοκλήρου τα αναλώσιμα, το οικονομικό αυτό κόστος αυτό είναι υπολογίσιμο, ενώ και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής είναι πολύ ακριβά.

Η κ. Δερβενιωτάκη κατέληξε λέγοντας πως ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ υπόσχεται πως θα βρεθεί λύση, ενώ οι φαρμακοποιοί της Κοζάνης κρατούν για την ώρα στάση αναμονής, ενώ παράλληλα απέστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΠ, που αναφέρει τα εξής:

 

Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης: « Σχετικά με πληρωμές ιατροτεχνολογικών και άρση πίστωσης»

 

Β.Σ.