Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας διακόπτεται η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του «Φωτοβολταϊκού Σταθμός ισχύος 19,9843 MWp στην θέση Πέτρα-Νέα Νικόπολη», με φορέα του έργου την εταιρεία «ECOSOLAR M.I.K.E.».

Ο λόγος είναι ότι η έκταση εγκατάστασης του έργου εμπίπτει σε αρχαιολογικό χώρο που προστατεύεται από τον Αρχαιολογικό Νόμο. Συγκεκριμένα, στο λόφο με την επωνυμία «Πέτρα» έχει εντοπιστεί τειχισμένος οικισμός ιστορικών χρόνων, ο οποίος αποτελείται από εκτεταμένα κλιμακωτά πλατώματα με τείχη. Λιθόκτιστα τείχη είναι ορατά στο μεγαλύτερο τμήμα του λόφου, ενώ στην επιφάνεια των αγροτεμαχίων στους πρόποδες του δυτικού τμήματος του εντοπίζεται κεραμική ιστορικών και προϊστορικών χρόνων.

Σύμφωνα με το Διεύθυνση Περιβάλλοντος του δήμου Κοζάνης το πάρκο στη θέση “Πέτρα – Νέα Νικόπολη” βρίσκεται στα όρια του οικισμού Νέα Νικόπολη, υπάρχει άμεση οπτική επαφή του οικισμού με την εγκατάσταση και η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος που προκαλείται θα αποτελεί οπτική όχληση για τους κατοίκους, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν μικρό οικισμό αρμονικά ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον. Το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης όμως γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου μετά την θετική εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Τώρα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής φέρνει ανάλογα θέματα κατευθείαν στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό εισηγείται με βάση την απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος .

Σε κάθε περίπτωση μέσα σε τριάντα μέρες η εταιρεία του Χρήστου Πετρόχειλου μπορεί να προσφύγει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας .

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Άρον-άρον το Δ.Σ. Κοζάνης θετικό για 3 Φ/Β σταθμούς σε Νέα Νικόπολη και Αλωνάκια – Με 19 ψήφους υπέρ έναντι 15 πέρασαν οι μελέτες – Αντίθετοι και πέντε σύμβουλοι του Λάζαρου Μαλούτα

Δυο Φ/Β 20MW της Kiefer στα όρια των οικισμών Αλωνακίων -Νέας Νικόπολης! – Θετική η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Κοζάνης-Αρνητική η Διεύθυνση Περιβάλλοντος