Διακόπηκε με εντολή του Συντονιστή της ΑΔΗΔΜ, η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του πλωτού φωτοβολταϊκού 103 MWστην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου , Δ.Ε. Βλαχερνών , Πέτα , Δήμου Αρταίων και Νικολάου Σκουφά , της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.

Υπάρχει ομόφωνη αρνητική απόφαση από τον Δήμο Αρταίων , ενώ αρνητική ήταν και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και της ΠΕΔ Ηπείρου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του τμήματος Περιβάλλοντος , Περιφέρειας Ηπείρου :

• « Η έκταση της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου είναι 18,233 Km2 ενώ η κάλυψη του ΦΒ πάρκου θα είναι1,144 Km2 , το πάρκο δηλαδή θα καταλαμβάνει το 6,3% της εκτάσεως της λίμνης.

• Η λίμνη Πουρναρίου καθώς και η παρόχθια περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) με Κωδικό Κ258 “Ζυγός (Μαρκυνειάδας-Κάτω Καλεντίνης) και ΦΕΚ 691/Β/14.09.1994.

• Η κάλυψη ενός μεγάλου μέρους της λίμνης από τα φωτοβολταϊκα πάρκα θα δημιουργήσει πρόβλημα στον βυθό με τις εκατοντάδες τσιμεντένιες ή μεταλλικές βάσεις καθώς και τις αγκυρώσεις αυτών οι οποίες δύναται να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στους εθνικούς οργανισμούς και στα ενδιαιτήματα των υδρόβιων οργανισμών τόσο στο βυθό όσο και στην παρόχθια ζώνη.

• Με την δημιουργία του πλωτού φωτοβολταϊκού εκτιμάται ότι θα επηρεασθεί σε μεγάλο βαθμό το μικροκλίμα της περιοχής τόσο εντός της λίμνης όσο και εκτός αυτής (παρόχθια περιοχή) σε ότι αφορά την ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας, την εκτιμώμενη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, την εκτιμώμενη αύξηση των ποσοστών της υγρασίας στην περιοχή της λίμνης από την μείωση της εξατμισοδιαπνοής που θα προκύψει από την κάλυψη μεγάλου μέρους της επιφάνειας της λίμνης από ΦΒ στοιχεία και την πιθανή εναλλαγή και διαφοροποίηση των εποχών στην ευρύτερη περιοχή.

• Υπάρχει η εκτίμηση ότι ένα τόσο μεγάλο σε έκταση Φ/Β σύστημα θα είναι ευάλωτο σε διακυμάνσεις της ταχύτητας του ανέμου και για το λόγο αυτό υπάρχει η πιθανότητα μικρού ή μεσαίου εύρους ατυχήματος (συγκρούσεις Φ/Β στοιχείων μεταξύ τους) από τυχόν κυματισμούς που ενδεχομένως να δημιουργηθούν στην περιοχή εγκατάστασης του Φ/Β πάρκου.

• Αλλαγή στην αισθητική του Τοπίου της περιοχής της λίμνης από την προτεινόμενη κατασκευή του εν λόγω έργου.
Μάλιστα γίνεται λόγος για το έγγραφο της υπηρεσίας του Χωρικού Σχεδιασμού προς το ΥΠΕΚΑ με το οποίο παρακαλούμε για τις απόψεις και τις οδηγίες του, ως προς τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου σε συνέχεια του εγγράφου της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Μακεδονίας με το οποίο είχε διαβιβαστεί η ΜΠΕ του έργου «Πλωτός Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύος 25 MW στη θέση ‘Πολύφυτος 1’ στις Δημ. Ενότητες Ελίμειας& Σερβίων, των Δήμων Κοζάνης & Σερβίων αντίστοιχα, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Άραγε θα αντιμετωπιστούν ανάλογα και τα πλωτά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες;

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Αντίθετη η Ορνιθολογική Εταιρεία στα τρία πλωτά φωτοβολταϊκά της λίμνης Πολυφύτου

 

«Κάτω τα χέρια από τη λίμνη Πολυφύτου» -Κινητοποίηση των ψαράδων της λίμνης ενάντια στα πλωτά φ/β

Οι ενστάσεις της Περιφέρειας για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στον Πολύφυτο: Η λίμνη είναι κοινόχρηστη και δεν ανήκει ιδιοκτησία της ΔΕΗ – Η ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα στην παραχώρηση άδειας χρήσης ή εγκατάστασης

Συγκέντρωση των ψαράδων στο δημαρχείο Σερβίων για τα πλωτά φωτοβολταϊκά – Χρήστος Ελευθερίου : Θα είμαστε κακοί γείτονες σε όποιον προσπαθήσει να βάλει πλωτά στη λίμνη

Οι πράσινες επενδύσεις με τα πλωτά πρόλαβαν την αξιοποίηση της λίμνης Πολυφύτου-Σε 800 στρέμματα τα τρία έργα από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Όχι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στα πλωτά φωτοβολταϊκά της λίμνης Πολυφύτου – Προκαλούν οπτική βλάβη σε δύο κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους